Diaspora va decide câștigătorul alegerilor! Sondajele interne ale partidelor indică: PNL 25-28%, PSD 21-24%, USR-PLUS 20-23%

4
9152

O analiză făcută de jurnalistul Emilian Isailă pentru spotmedia.ro și care ia în calcul mai multe sondaje de opinie cu circuit intern făcute de partide în ultimele zile pare să prefigureze un rezultat strâns la alegerile parlamentare din 6 decembrie, unde rolul românilor din Diaspora va fi decisiv în stabilirea câștigătorului.

Potrivit datelor obținute de Emilian Isailă, PNL – puternic afectată de anul greu de guvernare – a coborât în sondaje, dar va câștiga, totuși, cu un scor de 25-28%. PSD, total compromis în ochii electoratului, n-a reușit să speculeze momentul în pofida tuturor obstrucțiilor și a măsurilor populiste din Parlament, urmând să obțină 21-24%. Alianța USR-PLUS este singura formațiune care, deși a fost atacată violent din toate părțile de vechile partide, a continuat să urce în sondaje, fiind de așteptat să ia pe 6 decembrie 20-23%.

Electoratul PSD este mai tentat să stea acasă, de teama pandemiei

Câteva elemente, toate legate de pandemie, vor influența puternic rezultatul scrutinului. Sociologii care au livrat sondajele de opinie pentru partide i-au explicat jurnalistului că electoratul mai în vârstă, de obicei favorabil PSD, este puternic tentat să rămână acasă, fiind mai îngrijorat de ascensiunea epidemiei decât electoratul PNL și USR-PLUS, care e mai tânăr și mai relaxat cu această problemă.

În orice caz, se prefigurează un absenteism masiv în țară, iar partidele și sociologii se așteaptă la o prezență la urne mai scăzută chiar decât la alegerile locale din 27 septembrie. În cea mai fericită variantă, se discută de 35-40% prezență la vot (6-7 milioane de votanți).

Votul Diasporei poate deveni decisiv. O prezență mare la urne a românilor de peste granițe ar propulsa USR-PLUS peste PSD, transformând alianța în a doua forță politică a țării

În această situație, rolul Diasporei devine și mai important, putând să se transforme chiar într-unul decisiv dacă românii din străinătate se vor prezenta la urne în număr mare, așa cum au făcut-o la ultimele rânduri de alegeri.

Problema este că și în Vestul Europei, unde locuiesc milioane de români, pandemia este în ascensiune, iar multe țări e chiar carantină. Acest lucru poate deveni un impediment în calea unei prezențe substanțiale la vot peste granițe.

Amănuntul este decisiv. În proporție de peste 90%, românii din străinătate votează USR-PLUS și PNL. În cazul (puțin probabil) în care va fi o prezență la urne precum la alegerile prezidențiale de astă-toamnă, atunci în tolba celor două partide vor intra, cumulat, aproximativ 1.000.000 de voturi, urmând ca și scorurile generale ale acestora să fie trase foarte puternic în sus.

O asemenea prezență la urne ar face, foarte probabil, ca PNL să treacă de 30% în scorul final, iar USR-PLUS să se poată duce chiar spre 25%, peste PSD, ceea ce ar transforma formațiunea condusă de Dan Barna în a doua forță politică a țării.

Absenteismul ar avantaja UDMR. Pro România și PMP se zbat la limita pragului electoral

Dar chiar și dacă vor fi doar 300-500.000 de voturi (variantă mult mai apropiată de estimările specialiștilor), balanța va fi modificată serios în favoarea USR-PLUS și a PNL.

Tot de numărul cetățenilor care se vor prezenta la urne depinde și soarta celorlalte partide. UDMR, care mizează pe un electorat constant, poate profita de absenteism ca să obțină un scor mai bun și mai mulți parlamentari în legislativul viitor.

În schimb, sondajele arată că Pro România și PMP se zbat la limita plafonului electoral de 5%. Pentru ele, pericolul de a rata intrarea în noul Parlament este major.

4 COMENTARII

  1. PSD a castigat alegerile locale de acum 2 luni, avand cei mai multi primari si cei mai multi presedinti de CJ-uri demonstrand ca singurii compromisi sunt facatorii de sondaje, impostorii de liberali si haita „jurnalistilor” de dreapta. Dupa ce Iohannis s-a declarat mandru suporter al lui presoiu de la justitie, dupa ce analfabetii din guvernul impostorilor liberali s-a facut de ras prin declaratii imbecile mai rau ca guvernul vioricai si a enervat populatia prin masurile imbecile luate, cea cu pietele fiind cireasa de pe tort, dupa ce Recorder ne-a demonstrat ca PNL care numeste din pix tot felul de prosti, dansatori si dansatoare este si mai mare mizerie decat PSD care mai organiza concursuri si se mai strecurau si profesionisti in institutiile statului, nu mai pune nici dracul stampila pe impostorii din PNL, cu atat mai mult Diaspora care distribuie la greu materialele Recorder cu Ilie Covrig hartuit de bugetarul sef de clan si stapan de proprietati alexe ori cu inginerul Ianculescu schimbat din pix de Orban cu un vanzator! Noapte buna, impostori din PNL, visatul e gratis!

    • A câștigat cum a câștigat că mulți proști ca tine mai sunt în țara asta, după cât a furat și de promisiunile electorale nu s-a ținut, cât pe aci să ne scoată din europa, a distrus justiția și voi tâmpițilortot votați hoția!!!!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.