Decizie istorică în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990

2
5592

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis ieri, în camera preliminară, să introducă mai multe instituții de stat, dar și persoane juridice private, pe lista părților responsabile civilmente în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Judecătorul Constantin Epure a hotărât că Ministerul de Interne, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Economiei, Ministerul Public (Parchetul General), statul român (prin Ministerul Finanțelor), SRI, Jandarmeria Română, Academia de Poliție de la Băneasa, Liga Sindicatul Miniere din Valea Jiului (sindicatul lui Miron Cozma) și „moștenitorii” defunctului IMGB vor fi citate în proces ca părți responsabile civilmente.

Asta înseamnă că, alături de persoanele fizice inculpate în proces (Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Emil Cico Dumitrescu, Mirob Cozma etc.), instituțiile sus-menționate vor plăti despăgubirile ce vor fi stabilite de instanță pentru victimele Mineriadei.

Este pentru prima dată, în aproape trei decenii, când justiția cheamă la ordine ministerele implicate în atrocitățile din 13-15 iunie 1990.

Judecătorul de cameră preliminară a răspuns favorabil, astfel, solicitării făcute de Asociația Victimelor Mineriadelor, condusă de Viorel Ene, el însuși bătut crunt pe 14 iunie 1990.

A fost stabilit și primul termen de judecată pe fond: 13 februarie.

CITIŢI ŞI:

SERIAL / Sfârşitul Ceauşeştilor (30). 21 decembrie: mitingul fatal

Un mare trădător al neamului românesc: Mihail Sadoveanu

2 COMENTARII

  1. daca tot au introdus aceste instituții care proliferează violența si oprimarea pana în zilele noastre , să plătească despăgubirii morale victimelor prin diminuarea salariul angajaților…așa mi se pare corect. Polițiștii au salarii din ce in ce mai mari si fac din ce in ce mai multe abuzuri asupra cetățenilor pe care ar trebui să-i protejeze. Atunci cum se justifică veniturile mari din poliție si justiție?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.