joi, noiembrie 21, 2024
AcasăUtileCum și când se poate ataca un testament?

Cum și când se poate ataca un testament?

-

Potrivit Codului Civil, testamentul reprezintă un act personal, unilateral și revocabil, prin care o persoană își exprimă dorința cu privire la împărțirea bunurilor sale după ce aceasta nu va mai fi în viață.

Testamentul poate fi olograf – scris în întregime și semnat de mâna testatorului, autentic – atunci când este autentificat de către un notar public sau o altă persoană învestită cu autoritate publică.

În cazul în care vă gândiți să lăsați un testament, trebuie să știți că acesta poate fi atacat de către moștenitorii rezervatari (copiii, soțul supraviețuitor, părinții) dacă aceștia consideră că au fost nedreptățiți la împărțeala bunurilor. Cu alte cuvinte, dacă – de exemplu – decideți să lăsați o mare parte din averea dumneavoastră unei persoane din afara familiei, copiii vor putea ataca testamentul împotriva voinței dumneavoastră, după ce nu veți mai fi în viață. Masa succesorală se va împărți, așadar, în rezerva succesorală (care aparține moștenitorilor rezervatari) și cotitatea disponibilă (partea de avere de care puteți dispune după cum doriți).

Pentru ca un testament să fie considerat valabil și pentru a crește șansele ca acesta să nu fie atacat, trebuie să fie făcut cu voința liberă și neviciată a testatorului și să nu încalce rezerva succesorală a moștenitorilor rezervatari. De cele mai multe ori, testamentele nu respectă aceste două condiții, motiv pentru care este recomandat să apelați la un avocat specializat în succesiuni și drept civil pentru a vă ajuta la redactarea lui cât mai corectă.

- Advertisement -

Dacă în cazul moștenirii legale lucrurile stau foarte clar și fiecare moștenitor are stabilită prin lege o cotă-parte, atunci când există un testament în cadrul succesiunii, acesta este privit cu reticență. De multe ori, moștenitorii invocă faptul că persoana decedată nu a avut capacitate deplină de a lăsa testamentul, că beneficiarul acestuia a influențat testatorul sau l-a constrâns să-i lase o anumită parte din avere, adică un viciu de consimțământ.

În cazul în care, prin testamentul lăsat, ați fost privat de bunurile care vi s-ar fi cuvenit în mod legal, aveți la dispoziție trei ani de la data deschiderii succesiunii pentru a ataca acel act. Un avocat specializat în litigii civile va cere reducțiunea liberalităților excesive și dumneavoastră vă veți putea recupera partea cuvenită din averea defunctului.

1 COMENTARIU

  1. Buna seara. Am o intrebare la dumneavoastra. Tatal meu innainte de deces a lasat un testament in care ii lasa mamei noastre toate bunurile mobile si inmobile. Sora mea un este de acord cu ceea ce este pus in testamemt si vrea sa atace testamentul. Niciuna dintre noi nu locuim in Romania si nici nu mai avem nationalitate romana.
    Ce se poate face in acest caz?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -