Cîțu a subvenționat căldura doar în orașele conduse de apropiații săi! Celelalte localități cer disperate ajutor

1
911
Facturile la încălzire au fost subvenționate de Guvern doar în orașele conduse de apropiați ai premierului

Guvernul Cîțu a alocat subvenții, pentru acoperirea facturilor la căldură care au explodat, numai localităților PNL conduse de apropiați de-ai săi, relevă o analiză făcută de site-urile G4Media.ro și Economedia.ro. Celelalte orașe – și e vorba de zeci! – țipă disperate după ajutor.

Prețurile la gaze și cărbuni, aflate în creștere vertiginoasă, au pus mare presiune pe primăriile localităților din România unde există sistem centralizat de încălzire. Fără subvenționarea parțială a costurilor, e de așteptat ca oamenii să nu-și poată plăti facturile, ceea ce – avertizează deja de câteva luni specialiștii – poate duce chiar la ieșirea populației în stradă, așa cum s-a întâmplat acum câțiva ani în Bulgaria.

Constanța a primit 10 milioane de lei pentru a menține același preț al gigacaloriei ca și anul trecut. Bucureștiul, Timișoara, Craiova și Bacăul n-au primit niciun sfanț, iar primarii se tem de ce e mai rău

Primăriile au puține soluții la îndemână după ce, acum câțiva ani, regimul Dragnea le-a luat o parte din banii încasați din taxele și impozitele locale. Guvernul PSD de atunci exact asta urmărise – creșterea dependenței primarilor de banii „de la centru“. În baza noii legi, Executivul împarte după propria-i voință banii către primării, ca să le acopere deficitul.

De această pârghie s-a folosit și premierul actual, demisul Florin Cîțu, care – scrie G4Media.ro – a dat bani pentru subvenționarea facturilor la căldură doar primăriilor conduse de apropiați de-ai săi! Ceilalți au fost lăsați să se descurce.

În lipsa unor bani veniți de la Guvern, primăriile care nu sunt în grațiile premierului vor fi nevoite fie să nu subvenționeze facturile (ceea ce, așa cum am scris mai sus, poate duce la explozii sociale), fie să le subvenționeze din fondurile proprii. Această a doua variantă ar presupune tăieri masive de costuri din alte părți – respectiv, de la investiții.

Cel mai lovit oraș este chiar Bucureștiul, cu 560.000 de apartamente care depind de încălzirea prin sistemul centralizat. Nicușor Dan, primarul general, a oferit un răspuns diplomat pentru Economedia, confirmând pe ocolite că nu s-a primit nimic deocamdată: „Vom vedea dacă Guvernul va interveni într-o subvenţionare globală a operatorilor locali care produc şi transportă energie termică – este un răspuns pe care nu îl avem în acest moment, dacă Guvernul va acţiona punctual doar pentru categorii defavorizate sau va acţiona general pentru toate localităţile care au sistem centralizat de încălzire şi abia după aceea o să vină întrebarea la noi, la Consiliul General şi la mine, ce facem cu subvenţia. (…) Dacă Guvernul decide să nu subvenţioneze, voi stabili împreună cu Consiliul General al Municipiului București dacă vom suporta această subvenție sau mai mult din ea“.

 

Timișoara, condusă de Dominic Fritz (USR), n-a primit niciun ban de la Guvern și anunță că vor fi probleme majore dacă situația se menține: „De la începutul anului și până în prezent prețul gazului a crescut de aproximativ 8 ori. În condițiile în care subvenția nu poate fi legal mărită, primăria subvenționează an de an cu circa 75 de milioane de lei Colterm, maximum permis de lege, este clar că explozia prețului la gaze va fi resimțită și de beneficiari. (…) În funcție de ce se decide, în Parlament sau în Guvern, vom propune o majorare a prețului gigacaloriei. Dacă nu va fi luată nicio măsură, atunci avem de făcut două lucruri: o crestere a prețului gigacaloriei, care să se apropie de costul real de producție și o restructurare radicală și de urgență a Colterm (compania locală de termoficare – n. red.)“.

Pentru că primarul Vergil Chițac este un apropiat al lui Florin Cîțu, Constanța a primit, în schimb, bani pentru a subvenționa creșterea prețului gigacaloriei. Guvernul a alocat 10 milioane de lei acestui oraș, iar banii vor fi folosiți pentru ca locuitorii să plătească gigacaloria la 250 de lei, restul până la 1034,78 lei fiind acoperit din banii primiți și de la bugetul localității. Pierderile din rețea ale agentului termic la Constanța sunt de 52%!

Craiova: „Menționăm că nu ni s-au alocat sume din fondul de rezervă“. Bacău: în lipsa subvenției de la Guvern, vor fi „instituții și apartamente fără încălzire în această iarnă“

Craiova condusă de Olguța Vasilescu (PSD) a solicitat 5 milioane de lei pentru a acoperi creșterile de preț, dar Guvernul a transmis că nu sunt bani. Răspunsul Primăriei: „(…) Prin adresa nr. 167704/22.09.2021 am înaintat către Instituția Prefectului Județului Dolj necesarul de sume a se acorda prin rectificarea Bugetului de Stat în cuantum de 5.000 mii lei cu titulatura subvenție energie termică în sistem centralizat. În concluzie suma solicitată ar trebui asigurată prin rectificarea Bugetului de Stat din subvenție provenită de la Bugetul de Stat. Din analiza execuției bugetare la zi și evoluția în perspectiva majorării subvenției nu este posibilă. (…) Menționăm că prin HG 1088 din 07 octombrie 2021 Municipiului Craiova nu i s-au alocat sume din fondul de rezervă“.

Bacăul are primar USR și, în concluzie, Guvernul Cîțu i-a alocat 0 (zero) lei. Edilul Lucian Viziteu spune că asta înseamnă moartea companiei locale de termoficare, pentru că prețul gigacaloriei se va dubla. Asta va duce la „instituții și apartamente fără încălzire în această iarnă“. Primăria Bacău subvenționa până acum peste 50% din prețul gigacaloriei, dar nu va putea face acest lucru în continuare, având în vedere că se dublează costurile.

Iar exemplele pot continua.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* STENOGRAME PNL. Cîțu: „Să ne victimizăm și noi!” / Bușoi: „Să-i trimitem la origini!” / Rareș Bogdan: „Cioloș lucrează doar pe manipulare” / Nica: „Iohannis a vrut să-l erodeze pe Cioloș pentru 2024”

* După o oră de discuții, Cîțu îl trimite pe Cioloș să facă guvern cu PSD și AUR. Minciuna zilei: „Criza a fost creată de «coaliția» AUR – PSD – USR, din partea căreia domnul Cioloș e desemnat”

* SURSE: Orban pleacă din PNL și înființează Forța Liberală. Va fi urmat de 30-40 de parlamentari

* Rareș Bogdan îl trimite pe Cioloș să ia voturi de la „doamna Şoşoacă şi anti-vacciniştii din faţa Palatului Cotroceni”

* EDITORIAL. Cacealmaua lui Iohannis

* Florin Roman despre fostul său șef Ludovic Orban: „A furat munca lui Rareș Bogdan și a lui Klaus Iohannis!”

Premierul Cîțu l-a numit la Justiție pe sinecuristul perfect: membru în 17 Consilii de Administrație, toate la stat, în toate guvernările! Bonus: masterand al Academiei SRI

* Curea și Ciuvică au adus Antenei 3 o amendă de 5.000 de lei, pentru injurii la adresa lui Mălin Bot

* VIDEO. Covid-19 decimează o familie de artiști: la 10 zile după „rapsodul Banatului”, a murit și fiica sa! Cei doi erau nevaccinați

* VIDEO. Kim Jong Un se distrează punându-i pe militarii nord-coreeni să spargă plăci de beton cu capul

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.