Cum a „plasat” propaganda rusă fete din Caracal la baza NATO din Deveselu

5
1588

Miercuri, 14 august, se împlinesc trei săptămâni de când Alexandra Măceşanu (15 ani) a fost răpită de monstrul din Caracal. Tragedia a fost folosită de propaganda rusă pentru a stoarce ura populaţiei faţă de „duşmanul american”, prin celebra tactică „fake news” (ştiri false). Este şi cazul fetelor dispărute din Caracal, pe care propaganda rusă din România (care acţionează prin televiziuni aliate) le asociază cu soldaţii de la baza NATO din Deveselu.

Aşa cum a subliniat şi profesorul Cristian Pârvulescu, la Digi 24, astfel de strategii de comunicare distructive sunt finanţate direct de autorităţile de la Moscova, via trusturile oficiale de propagandă media. Acestea creează ştiri false (soldaţii americani foloseau „serviciile” fetelor din zonă), plecând de la detalii reale (dispariţia unor fetel din Caracal sau existenţa clanurilor interlope).

Un astfel de mixaj între adevăr şi minciună are darul de a sădi în mintea populaţiei uşor de manipulat îndoiala faţă de partenerii SUA ai României. Odată şubrezită încrederea publică într-un aliat occidental, Rusia are cale liberă pentru a lucra şi mai intens la obiectivul de grad zero în regiune: ruperea relaţiilor dintre ţările din fostul bloc sovietic şi NATO.

Analiza profesorului Cristian Pârvulescu

  • „Nu este întâmplător acest lucru, pentru că deși scandalul, cazul Caracal, este un caz românesc, acest gen de teoria conspirației a fost folosit în multe alte părți unde se află trupe NATO, nu neapărat americane. Întâmplarea face că la Deveselu sunt și trupe americane. De altfel, observau şi cei de la Direcţia de Dezinformare de la Comisia Europeană, cei care promovează aceste idei sunt în primul rând cei de la Sputnik Moldova, care este un site apropiat Guvernului rus, așa cum este și Russia Today, deci finanțat de Guvernul rus, și care încearcă să sugereze că există conspirații americane peste tot”
  • „Ideea aceasta a unei conspirații la Deveselu prinde, așa cum a prins în Lituania ideea unui viol, în 2017. Acolo erau acuzate trupele germane NATO că ar fi fost de vină și evident era vorba despre o tânără cu nume rusesc, de orgine rusă, care ar fi fost violată de soldații germani, iar autoritățile lituaniene ar fi ascuns toate aceste fapte. Fals! O informaţie falsă acolo, așa cum nu este o informație verificată nici acum, în România, în niciun fel, dar unii încearcă să profite de asta”
  • „Mie mi s-a părut că această informație a fost sistematică, această idee este reluată permanent. Nu știu dacă întotdeauna vorbim despre un plan sau e pur și simplu modul în care teoria conspirației funcționează. Oamenii cred că există conspirații. Toți credem în cel puțin o conspirație. Am căzut în această capcană, am fost educați în spiritul teoriei conspirației, școala pe care am făcut-o ne-a sugerat că au existat conspirații. Știți care e culmea? Că au și existat conspirații! Uneori, există. Dar de cele mai multe ori sunt politicieni sau jurnaliști sau manipulatori publici care doresc să folosească un eveniment pentru a obține un anume rezultat. Asta vedem și la Caracal”

Luiz Lazarus a vânturat fake news „la greu”

Echipa de şoc

Un iresponsabil al acestor zile este fostul OTV-ist Luis Lazarus. Pe diverse canale, acesta susține teza dragă propagandei ruse: și anume, că răpirea fetele din zona Caracal are legătură cu militarii americani de la Deveselu.

Lazarus a scris pe Facebook: „Dacă a fost cerere, de la Deveselu, pentru prostituție, a apărut și oferta, de la clanurile interlope!”.

Individul și-a dezvoltat teza ticăloasă și pe RTV, aspiratorul de OTV-iști. Lazarus a declarat la televiziunea lui Sebastian Ghiță, că „ar trebui anchetată serios legătura dintre activitatea intesă a proxeneților din zona Caracal și cererea de fete apărută în apropiere, la Deveselu, odată cu sosirea militarilor americani”.

Donați AICI pentru a susține proiectul ZIARISTII.COM!

CITIŢI ŞI:

Comunicat DIICOT: oasele din cenușa monstrului din Caracal sunt ale Alexandrei, nu și ale Luizei

Contribuția primarului PSD din Caracal la tragedia Alexandrei: a cumpărat 48 de camere de supraveghere, dar nu le-a montat

Interlopii din Caracal, protejați de Poliție, aduc voturi pentru PSD. Verigile-cheie: Paul Stănescu și Dan Ciocan

S-a terminat: Alexandra a fost arsă de monstrul din Caracal! ADN-ul din fragmentele de oase era al ei. Cine plăteşte pentru crimă?

Alexandra putea fi salvată în 40 de minute. Era atât de simplu! Dar polițiștii de la 112 nu i-au pus întrebarea salvatoare

5 COMENTARII

  1. Interlopii locali, romanasi get-beget in complicitate cu politia, procurorii lui Kovesi, Nitu, Lazar si ei romanasii get-beget si cu baronimea locala majoritar pesedista si nu propaganda rusa au plasat fete americanilor de la Deveselu. La fel cum le-au plasat perversilor din lumea intreaga, din Italia pana in Mexic. Parvulescule ai curajul sa iti arzi o mana pentru ca esti sigur 100% ca soldatii americani aflati la mii de km de casa fara iubite si sotii nu si-au alinat singuratea si cu fetele din Caracal?! Adevarat ca in Romania mama prostilor e tot timpul insarcinata, de asta si suntem ceea ce suntem, tragic este ca unii dintre ei ajung profesori universitari si deontologi la TV! Mai trist este ca altii le preiau prostiile. Nu exista nicio diferenta intre propaganda rusa si cea americana. Propaganda e propaganda, adevarul este adevar, faptele sunt fapte, iar victimele exploatarii sexuale care povestesc ca au avut si clienti soldati americani sunt din pacate pentru Romania foarte reale. Dupa mintea Parvulescului de dragulul aliantei cu NATO trebuie sa acceptam sa nu ii deranjam cu anchete jurnalistice si judiciare pe soldatii NATO . Eu cred ca daca NATO va fi transparent si daca se dovedeste de catre justitie ca soldatii NATO au comis fapte penale si acestia platesc in fata justitiei increderea populatiei in NATO va creste si mai mult si va arata ca este altfel decat armata rusa care stim ce orori a comis in Romania.

  2. 1. Asa cum remarca si Cristian Diaconescu, aseara, la „Digi24 TV”, acuzatiile facute de unii in anul 2012 (declaratii aflate in dosarul cu pricina) sunt 100% INEPTE: constructia bazei N.A.T.O. de la Deveselu a inceput (ABIA !) in… anul urmator, in 2013 ! Dar… serviciile rusesti de propaganda si manipulare erau activate inca de la anuntarea proiectului. Implicit: si naimitii lui Putin, racolati rapid in zona…
    2. Referitor la acest Tolontan: NU este prima oara cand iese cu „sputnikisme” si „putinisme” de-astea ! Sa ne amintim de pozitia sa fata de imigrantii din Siria…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here