Cum îți poți recupera banii cheltuiți pe biletul de avion dacă zborul tău Tarom a fost anulat sau întârziat

0
313

Zborul cu avionul nu mai este de mult un lux, iar vacanțele în străinătate au devenit mai degrabă standardul decât un eveniment special din viața noastră.

În condițiile în care din ce în ce mai mulți oameni călătoresc zilnic cu avionul în toată lumea, companiile aeriene au crescut masiv numărul zborurilor.

Acest lucru a venit la pachet, din păcate, cu o creștere a numărului situațiilor neplăcute pentru pasageri, cum ar fi întârzierea sau chiar anularea biletului de avion.

Ce spune legislația Uniunii Europene în aceste cazuri?

Încă din anul 2004, prin regulamentul Uniunii Europene numărul 261, Comisia Europeană a pus bazele unor reguli clare, prin care un cetățean nedreptățit prin anularea/întârzierea zborului programat poate fi despăgubit sau chiar compensat, în funcție de situație. Regulile li se aplică chiar și copiilor, dacă aceștia ar fi trebuit să beneficieze de un loc separat la bordul aeronavei.

Ce zboruri sunt eligibile pentru despăgubire și/sau compensație?

Nu orice incident dă dreptul pasagerilor de a cere despăgubire zboruri întârziate Tarom sau compensații suplimentare. Există câteva criterii care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de aceste drepturi:

1. Întârzierea sau anularea zborului trebuie să fie produse de către compania aeriană.

2. Zborul trebuie să fie în spațiul UE, operat de o companie din UE

sau

3. Țara de plecare este membră UE, dar țara de destinație nu, indiferent de compania care operează zborul.

Câți bani poți primi pentru zborurile anulate sau întârziate?

În funcție de distanța pe care trebuia s-o parcurgi și de timpul trecut de la ora prestabilită la noul zbor, te poți găsi în una dintre situațiile următoare:

1. Zbor anulat pe o distanță mai mică de 1.500 km

În această situație, poți primi 125 de euro dacă zborul înlocuitor a plecat la mai puțin de 2 ore de la ora stabilită inițial, sau 250 de euro dacă a avut o întârziere mai mare.

2. Zbor anulat pe distanță mai mare de 1.500 km, dar mai mică de 3.500 km

Cei care se regăsesc în acest scenariu trebuie să știe că pot primi 300 de euro dacă au primit un alt zbor în mai puțin de 3 ore de la ora inițială a plecării, sau 400 de euro pentru așteptări mai lungi de 3 ore.

3. Zbor anulat pe distanță mai mare de 3.500 km în interiorul UE

Această situație oferă pasagerilor posibilitatea de a primi 200 de euro dacă le-a fost oferit un zbor înlocuitor în mai puțin de 4 ore sau 400 de euro dacă zborul respectiv a plecat la mai mult de 4 ore față de ora zborului inițial.

4. Zbor anulat pe distanță mai mare de 3.500 km în afara teritoriului UE

Situația aceasta permite pasagerilor accesul la despăgubiri mai mari, și anume: 300 de euro în cazul în care au primit un zbor înlocuitor la mai puțin de 4 ore de la ora stabilită inițial, respectiv până la 600 de euro pentru zborul înlocuitor venit la mai mult de 4 ore.

Important!

Toți cetățenii europeni au dreptul să primească despăgubiri pentru zborurile cu probleme care le-au afectat călătoria.

Pentru a maximiza șansele de a avea un răspuns pozitiv atunci când formulezi cererea pentru despăgubire, ai grijă să păstrezi toate actele legate de zborul cu probleme, în format fizic sau digital (e-mail-uri, bilete de avion, chitanțe, bonuri etc.) și să refuzi absolut orice gest de bunăvoință pe care compania aeriană îl arată pasagerilor în caz de întârzieri (alimente, apă, camere de hotel etc.).

Oricine poate formula o cerere de despăgubire direct pe site-ul companiei de zbor, indiferent dacă este chiar posesorul biletului sau un reprezentant al acestuia.

Dacă nu ai timp pentru a formula cererea pentru despăgubire pe site-ul companiei sau pur și simplu nu vrei să-ți bați capul cu această problemă, află că există juriști profesioniști cu multă experiență în relațiile cu companiile aeriene, cum ar fi cei de la AirAdvisor. Nu te va costa nimic să apelezi la serviciile lor, iar șansele de a avea un rezultat favorabil în final cresc foarte mult prin prisma experienței și profesionalismului acestora. Onorariul pentru serviciile lor se plătește doar în cazul unui rezultat pozitiv și reprezintă 30% din banii obținuți ca despăgubire și/sau compensație pentru discomfortul cauzat de zborul cu probleme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here