După o „secetă” de 12 ani, România a fost foarte aproape de a obține prima medalie olimpică – cea de bronz la sol, feminin. Ana Maria Bărbosu chiar a fost medaliată timp de două minute, atât cât le-a trebuit celor din juriu să judece contestația americancei Jordan Chiles.
Proba de sol a fost cu adevărat dramatică în concursul feminin de gimnastică, la Olimpiada de la Paris.
După 7 medalii obținute la canotaj (5) și înot (2), România a fost pe punctul a-și adjudeca una și la un sport care nu are legătura cu apa. Dar bucuria ne-a fost spulberată după două minute.
Astfel, România a rămas cu 3 medalii de aur, 3 de argint și una de bronz, bilanț care o plasează pe locul 14 (a coborât două locuri față de poziția obținută sâmbătă, fiind depășită de Noua Zeelandă și Ungaria.
A zburat și premiul de 60.000 de euro…
La gimnastică feminin, în finalele pe aparate, Ana Maria Bărbosu (18 ani) a fost creditată cu medalie de bronz la sol, având 13,700 puncte. Bucuria zgomotoasă a delegației române s-a transformat însă rapid în crispare și apoi frustrare, pentru că decizia a fost întoarsă în două minute.
Americanca Jordan Chiles (23 de ani) a făcut contestație, care i-a fost acceptată, iar punctajul i-a fost mărit de la 13,666 la 13,766 puncte – suficient pentru a urca de pe locul 5 pe 3, sărind peste cele două românce din fața ei, Ana Maria Bărbosu și Sabrina Maneca-Voinea (17 ani). Astfel, româncele au terminat pe locurile 4, respectiv 5.
Medalia olimpică de bronz i-ar fi adus Anei Maria Bărbosu un premiu de 60.000 de euro din partea Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), plus alte premii oferite de diverși sponsori. În plus, i-ar fi garantat o rentă pe viață, după încheierea carierei sportive.
Campioană olimpică la sol a fost brazilianca Rebeca Andrade (14,166 puncte), urmată de americancele Simone Biles (14,133) și Jordan Chiles (13,766).
Clasamentul de la sol (feminin)
A fost prima medalie olimpică pentru Jordan Chiles, la vârsta de 23 de ani. Mai tinere cu 5-6 ani, Ana Maria Bărbosu și Sabrina Maneca-Voinea au pe radar și Olimpiada din 2028, de la Los Angeles.
Ana Maria Bărbosu: „Știu ce este în inima mea”
„A fost o finală pe care nu mă așteptam s-o prind, am plâns două zile de emoții. M-am gândit să plâng înainte, decât după, văzând că tot am emoții. Am făcut cel mai bun exercițiu din această competiție. Am fost extrem de mândră de mine și sunt în continuare. Când am văzut că sunt pe locul 3, m-am simțit extrem de mândră că am adus România, din nou, pe podium la gimnastică, însă decizia arbitrelor a schimbat acest lucru. Sunt dezamăgită de această decizie, însă știu că am făcut tot ce am putut. Nu vreau să trec peste calculele arbitrelor, însă știu ce e în inima mea. Mi-aș fi dorit să fie România pe locul trei, nu SUA.”
Sabrina Maneca-Voinea: „S-au schimbat clasamentele de prea multe ori”
„La bârnă am evoluat puțin mai slab, doar că apoi m-am adunat la sol. Cred că a fost cel mai bun, mult mai bun decât cel de la Campionatele Mondiale sau Europene. Americanca a contestat și i s-a mărit nota, mie nu. Am făcut exercițiul cât se poate de bine. Nu am aflat vreo explicație oficială. Știu foarte bine cum am făcut solul, nu am ieșit afară din covor. M-am îndreptat pe liniile acrobatice și mi-au ieșit bine, la fel și artistica. Știam că merit o notă mult mai mare. S-au schimbat clasamentele de prea multe ori.”
Titluri olimpice la gimnastică feminin: SUA (3), Italia, Brazilia, Algeria. Așadar, o singură medalie de aur (din 6) rămâne în Europa!
Finala de la sol a fost singura în care româncele au fost aproape de podium.
La bârnă, Sabrina Maneca-Voinea (17 ani) a ratat de două ori la bârnă, încheind pe ultimul loc, cu 11,733.
Marea vedetă Simone Biles (SUA) a căzut și ea de pe bârnă și a ratat podiumul. Titlul olimpic a fost câștigat de italianca Alice D’Amato.
La sărituri a câștigat americanca Simone Biles, iar la paralele – algerianca Kaylia Nemour (prima campioană olimpică la gimnastică de pe continentul african).
Aceeași Simone Biles a triumfat și la individual compus, dar și cu formația SUA, în concursul pe echipe.
În 2004 luam 10 medalii, printre care 4 de aur!
Ultimele medalii olimpice câștigate de gimnastica românească au fost la Londra, în 2012. Atunci, Sandra Izbașa a luat aurul la sărituri, Cătălina Ponor – argintul la sol, iar România – bronzul în concursul pe echipe.
Și de la Beijing, în 2008, gimnastele noastre s-au întors cu medalii: Sandra Izbașa – aur la sol, iar România – bronz în concursul pe echipe.
La Atena, în 2004, a fost un adevărat festin pentru gimnastica românească, care a punctat inclusiv la masculin:
- 4 medalii de aur – Cătălina Ponor (sol și bârnă), Monica Roșu (sărituri), România feminin (pe echipe);
- 3 medalii de argint – Daniela Sofronie (sol), Marian Drăgulescu (sol), Mariuz Urzică (cal cu mânere);
- 3 medalii de bronz – Alexandra Eremia (bârnă), Marian Drăgulescu (sărituri), România masculin (pe echipe).
La Olimpiadele din 2016 (Rio de Janeiro), 2021 (Tokyo) și 2024 (Paris), România n-a obținut nicio medalie la gimnastică.
sufletele noastre esti pe primul loc. Curaj!
Asta-i motivul contestatiei:
-https://www.comisarul.ro/articol/rasturnare-de-situatiegimnasta-americana-a-facut-c_1546113.html
Asta spune Nadia:
-https://www.comisarul.ro/articol/dupa-controversele-de-la-paris-nadia-comaneci-a-ce_1546103.html