Acasă Lumea America Creatorul imperiului de cafea STARBUCKS vrea să-l bată pe Trump în alegerile...

Creatorul imperiului de cafea STARBUCKS vrea să-l bată pe Trump în alegerile prezidenţiale. „Eu m-am făcut pe mine însumi, plecând dintr-o casă subvenţionată. Sunt o dovadă vie că se poate”.

Fostul şef al Starbucks, Howard Schultz, se gândeşte să candideze ca independent în 2020 împotriva preşedintelui SUA, Donald Trump. Miliardarul în vârstă de 65 de ani a declarat presei că a fost „toată viaţa” un democrat. Dar acum se gândeşte „serios” să candideze în calitate de „candidat independent al centrului în afara sistemului bipartit”. Democraţii nu s-au arătat prea încântaţi, notează Deutsche Welle.

Howard Schultz (născut la New York, în 1953) a petrecut copilăria într-un apartament subvenționat într-o zonă rezidențială, în limita sud-est de Brooklyn, „ultima stație a trenului L“, spune el în cartea sa recentă. „De-a lungul vieții mele am fost chinuit și încurajat de amintirile copilariei mele. În tatăl meu am văzut ce se poate întâmpla cu viața unei persoane atunci când îşi pierde demnitatea. De la mama mea am aflat că ultima oprire a trenului nu va fi ultima oprire a vieții mele”, spune Schultz.

La 65 de ani, este un multimiliardar. Forbes îi estimează averea la 3,4 miliarde de dolari (aproape 3 milioane de euro). Numele lui poate că nu este cunoscut în întreaga lume, dar creația lui de business – da! Este omul care a construit Imperiul Starbucks, ale cărui cafenele se află în mai toate ţările lumii, inclusiv în România.

Ideea care a făcut din Starbucks un brand global

Povestea lui este demnă de cea mai bună carte de dezvoltare personală. S-a alăturat companiei în 1982. Atunci, firma doar oferea cafea hotelurilor și barurilor. Ideile sale revoluţionare – dorea să facă din cafenele un loc de „a consuma şi de a sta” – nu au fost agreate de conducerea de atunci a firmei. A plecat din Starbucks şi şi-a înfiinţat propria cafenea. Apoi a continuat cu mai multe localuri în care a promovat ideea locului de a petrece în jurul cafelei, nu doar de a consuma repede un produs. În 1987, compania sa absorbea deja Starbucks!

Trei decenii mai târziu, Starbucks are 28.000 de cafenele în 77 de țări și are o valoare de 78 de miliarde de dolari.

A scris mai multe cărți în care împărtășește experiențele sale la Starbucks. Ultima a devenit o declarație de principiu care să-i susțină candidatura la funcția de președinte: „Să porneşti de jos”.

În război cu partidele care domină SUA

În carte, Schultz acuză în mod egal ambele partide din SUA, republicanii şi democraţii, pentru că nu au reușit să ajungă la un acord. „Oamenii noștri aleși au pus interesele partidelor lor deasupra intereselor țării, nu și-au făcut treaba”, scrie el, citat de cotidianul El Pais.

Istoria arată că o candidatură independentă tinde să rupă voturi de la electoratul partidului cu profil mai apropiat de al candidatului independent. Campionul drepturilor consumatorilor, Ralph Nader, a slăbit candidatura lui Al Gore în 2000 . Cazul cel mai frecvent citat este al lui Ross Perot (foto), antreprenorul care a împărțit votul republican în 1992. George W. Bush a pierdut atunci realegerea sa împotriva lui Bill Clinton, într-o campanie în care a avut totul în favoarea sa. Schultz ignoră toate precedentele care indică faptul că o candidatură a sa, „de centru”, va ajuta la realegerea lui Donald Trump (pe ideea că ar putea rupe din voturile pentru candidatul Partidului Democrat).

Discursul lui Schultz, mai educat decât Trump, sună totuși îngrijorător de familiar. Sistemul politic este spart, spune el. Partidele nu mai pot face nimic. Singurul lucru care trebuie să conteze, spune Schultz, este „să slujeşti sub un singur stindard – drapelul american”. De aceea susţine că va intra în cursă, pentru că „oamenii au rămas la coadă” în această luptă între democraţi şi republicani.

Schultz se consideră democrat, dar se opune programului curent al partidului. El respinge impozitul de 70% asupra marilor averi, aflat acum în marea dezbatere internă. Se opune existenței unui sistem de sănătate publică pentru toți sau ca banii publici să fie folosiți pentru a subvenționa învățământul superior. Conflictul cu ideile din interiorul Partidului Democrat este inevitabil, spune el, de aceea vrea să se prezinte în alegeri ca independent. „Căci eu m-am făcut pe mine însumi”, spune el. „Am ieşit dintr-o casă subvenţionată şi am profitat de oportunităţile oferite de această ţară. Sunt o dovadă vie că se poate”.

Greşeală „Venti”

Nu este clar cât va dura pentru a vedea dacă Schultz va intra sau nu în cursa pentru Casa Albă. The Washington Post a anunţat că Schultz pregătește terenul timp de luni bune. El a comandat până acum nu mai puţin de șase sondaje. Turul promoțional al cărții sale recente va servi de asemenea drept instrument pentru a lua pulsul publicului în întreaga țară. Acest tur a fost oprit însă joia trecută, la un teatru din Seattle, orașul în care s-a născut imperiul Starbucks. Afară, zeci de protestatari au manifestat împotriva lui Schultz pentru că doreşte să intre în cursa prezidenţială. „Nu aș merge în niciun fel în aceste alegeri dacă aș crede că aș putea încuraja oamenii să-l realeagă pe Donald Trump”, s-a apărat el.

„Nu vedeți lumea așa cum a fost, ci cum poate fi! Căci asta s-a convertit într-un mod de viață”, spune Schultz. Printre protestatarii din Seattle, unul a purtat un semn cu un pahar de cafea Starbucks, pe care scria: „Grande ego. Venti [cea mai mare măsură a paharelor de cafea Starbucks] mistake”. Adică, „orgoliu imens – cea mai mare greşeală”.

 

loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cookie Settings