Preotul Sorin-Paul Grecu, parohul Bisericii ortodoxe Sfântul Apostol Pavel şi a Tuturor Sfinţilor Români din East Ham (situată în nord-estul Londrei), a încetat din viaţă, la vârsta de 61 de ani, a anunțat Ambasada României la Londra. Este preotul care în 1990 a făcut greva foamei pentru demolarea statuii lui V. I. Lenin din Piaţa Presei Libere (fostă „Casa Scînteii”).
În anunțul Ambasadei române de la Londra este menționată și contribuția părintelui Sorin-Paul Grecu la demolarea din Bucureși a statuilor reprezentându-i pe doi comuniști siniștri, mari criminali ai istoriei: Vladimir Ilici Lenin și Petru Groza.
Informații importante despre preotul Sorin Grecu a furnizat și avocatul Antnonie Popescu, într-o postare pe Facebook.
Anunțul făcut de Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord
„Părintele Sorin Paul Grecu, parohul Bisericii ortodoxe Sfântul Apostol Pavel și a Tuturor Sfinților Români din East Ham, a plecat în Veșnicie.
Ultima amintire care ne leagă este participarea sa, în toamna anului trecut, la ceremonia de dezvelire a bustului Regelui Mihai la Londra, când a oficiat, împreuna cu Părintele Constantin Popescu, o slujbă de pomenire.
Născut în România, la Câmpulung, Părintele Grecu a înființat în urmă cu 29 de ani o parohie ortodoxă în Londra, care a funcționat pentru 2 ani în Ilford, apoi până în martie 1997 în Chelsea, într-o clădire a British Red Cross. Între 1997 și 2012, slujbele au fost săvârșite împreuna cu preoți din biserica greacă din East Ham.
Din 15 noiembrie 2012 până în prezent, Sfintele Slujbe sunt săvârșite numai în limba română, în fiecare duminică.
La înființare, în 1993, parohia a primit numele «Sfântul Apostol Pavel», iar din luna august 2012, cand ÎPS Iosif Pop, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, a dăruit Sfântul Antimis, hramul bisericii a devenit al «Sfântului Apostol Pavel și al Tuturor Sfinților Români».
Părintele Sorin-Paul Grecu a făcut parte dintr-o ilustră generație de absolvenți ai școlii teologice românești, într-o epocă în care regimul comunist nu respecta dreptul la viața religioasă, și a fost înconjurat mereu de oameni dragi, care l-au apreciat pentru modelul de slujire a lui Dumnezeu și de păstorire a sufletelor.
În perioada regimului comunist, a fost persecutat de autorități, fiind unul din preoții disidenți neștiuti, dar care a devenit cunoscut de întreaga țara în primăvara lui 1990, când a cerut îndepărtarea statuilor lui Petru Groza și Lenin din București, făcând astfel loc
Monumentului Victimelor Comunismului, la a cărui dezvelire a și fost prezent în 2016.
Dumnezeu să-l odihnească!”
Mesajul avocatului Antonie Popescu
„EL l-a dat jos pe Lenin!
Părintele Sorin-Paul Grecu a plecat la veșnicie!
Un vrednic muscelean, preot, desăvârșit misionar și o personalitate a României recente, a rămas în istoria de după Decembrie 1989 prin protestul și greva foamei pentru îndepărtarea din spațiul public a simbolurilor regimului comunist și ale ocupației sovietice – un protest antemergător al fenomenului Piața Universității.
El l-a dat jos pe Lenin, da! Și astfel, în priămvara de la București a lui 1990, s-a făcut loc Monumentului Aripi, dedicat victimelor regimului comunist, în Piața Scînteii / Piața Presei Libere, la sfințirea căruia a și fost rânduit să fie prezent, în 2016, pentru că Asociația Foștilor Deținuți Politic și Fundația Româna pentru Democrație și-au amintit de efortul său temerar.
Și pe Petru Groza l-a dat jos de pe soclu, făcând loc Monumentului Artileriei, în memoria Armatei Regale a României.
Autoritățile laice și cele bisericești ale momentului 1990, parcă în același ton cu anterioarele organe ale Partidului Comunist, Securității și Militței din Teleorman (la Peretu fusese repartizat preot în 1986 și a început restaurarea și extinderea bisericii satului), au fost deranjate de protestul și acțiunile simbolice ale Părintelui Sorin Grecu, astfel încât acesta a fost nevoit, după «căderea» Pieței Universității, să ceară azil politic în Marea Britanie, care i-a fost acordat în 1992. Începea un lung exil, până în anul 2003 nu a putut vizita România pe care a iubit-o atat de mult.
La Londra, în 1993, a întemeiat o parohie ortodoxă, sprijinit de confrați greci și de Crucea Roșie Britanică, în care i-a slujit cu râvnă monahicească lui Dumnezeu și a fost iubit și admirat de oameni ca un mare pastor de suflete, ca un brav militant pentru dreptul la demnitate și viată religioasă dintr-o generație de seminariști, studenți și profesori teologi, a anilor ’80, care a cunoscut prigoana regimului comunist și chiar temnița.
Pentru că a fost nevoie, în acest timp a ridicat și o capelă în curtea casei sale. La înființare, parohia a primit numele «Sfântului Apostol Pavel», iar din luna august 2012, când ÎPS Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale sufragane, le-a dăruit Sfântul Antimis, hramul a devenit «Sfantul Apostol Pavel și al Tuturor Sfinților Români” – slujirea fiind în estul Londrei, într-o biserică grecească, pentru găzduire datorându-se o chirie.
În 1995 l-a întâmpinat pe Regele Mihai, venit oficial la Londra în anul 1995, la sărbătorirea a 50 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.
Și-a încheiat misiunea pământească parcă tot simbolic, prin contribuția la ceremonia de dezvelire a bustului Regelui Mihai la Londra.
Notă: Din 2003 și până în prezent, nu a fost încă decorat de Statul Român!”
În martie 1990, statuile lui Lenin încă erau la locul lor, cel puțin în URSS.