Copilul care a murit după botez. Ce e de făcut?

6
1173

Un copil a murit, în urma slujbei de Botez, la o biserică din Suceava. A fost botezat prin afundare completă. După, bebelușul era în stop cardio-respirator. Familia a observat că e inert și a chemat ambulanța. Azi, copilul a murit. Avea şase săptămâni şi, conform medicilor, a înghiţit foarte multă apă.

Botez, imagine ilustrativă (sursa foto: adriansuhan.ro)

Nu vreau să îmi închipui dimensiunea acestei drame, pentru că nu pot să înțeleg durerea unor părinți care-și duc la botez copilul plin de viață și îl aduc mort. Biserica e locul în care pășim din moarte la viață, nu invers. Taina care deschide uşa Vieţii a devenit prilejul morţii. Ce ironie macabră.

Niciodată nu i-am înțeles pe preoții care țin morțiș să boteze copilul prin afundare totală, iar nu prin turnarea apei pe cap. Dacă preotul e lipsit de experiență practică (chiar în ciuda experienței au fost accidente), această încăpățânare poate fi fatală.

Harul Duhului Sfânt coboară și lucrează asupra nou botezatului nu datorită afundării complete, ci a invocării pe care preotul o face, prin rugăciunile rostite, chemând întreaga Sfântă Treime din cer pe pământ. Copilul e considerat botezat, chiar și prin turnarea apei, dacă e rostită formula treimică.

Acum, nu mai botezăm adulţi, ca în epoca apostolică, ci prunci fragili, care se zbat pentru viaţa lor. Subiecţii sfintei Taine a Botezului s-au schimbat. Sunt nou născuţi. Chiar şi o secundă de neatenţie, ezitare sau nepricepere a preotului e mortală. Aici e pericolul.

Poate ar trebui ca Biserica Ortodoxă Română, la nivel superior, să analizeze toate cazurile de accidente şi deces ale copiilor botezaţi în decursul timpului, astfel încât botezarea prin turnarea apei să devină regulă, nu excepţie. Deja foarte mulţi preoţi o practică, tocmai din teama de a nu răni sau ucide pruncii botezaţi.

Dumnezeu să dăruiască putere familiei care și-a pierdut pruncul, iar preotului răbdare și înțelepțire în necazul prin care trece.

Paul Palencsar, jurnalist şi teolog

 

6 COMENTARII

  1. Care biserica ortodoxa romana??Vorbiti de grupul de supraveghere bisericesc condus de kaghebisti in sutana,BORul care conduce dupa indicatiile primite de la Kremlin,nu?Mai nou,raspandeste fake-uri din usa in usa la sate despre vaccinul antiCovid,din disperare ca nu mai pot stapani sufletele ca in vremurile bune,cu pomeni primite pe langa salariile si facilitatile de la stat!!

  2. Ce e de facut?Primul lucru, o legislatie clara,in care biserica ortodoxa sa primeasca si ea reguli de comportament in societate, ca orice institutie subordonata STATULUI LAIC!Aceasta biserica este cumva stat in stat,nu are niste legi de respectat,cum sunt respectate de toate cultele crestine ,in tarile occidentale:catolicii,protestantii,anglicanii,chiar si ortodocsii greci sunt mai putin habotnici si incuiati in practici de ev mediu decat ortodoxia romaneasca!!La catoluvi de ce botezul se face cu stropirea capului copilului,nu este tot un cult crestin??? Spuneti-ne dvs,dle Paul ,ca am inteles ca sunteti preot,lamuriti-ne, de ce e mai „bun” botezul prin inecare !!!

  3. Haideti,dle Paul,spuneti ceva mai concret,o solutie transanta,ceva schimbari la varful statului bisericesc ortodoxo-kaghebist,ceva!Ca de lamentari si regrete ,plus justificari din partea nemernicilor in sutana ,gen Teodosie SPAGOVEANUL,TURNATOR SI SUBORDONAT KREMLINULUI ,ne-am saturat!Cati copii trebuie sa mai fie „botezati” prin innecare in tara asta,unde capetele plecate au tinut-o in evul mediu pana azi,ca sa se schimbe ceva in acest cult ce se vrea crestin,adica iubitor de oameni???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.