Elena Lasconi rămâne candidatul USR, a anunțat luni dimineață, într-un interviu la Radio France Internationale (RFI), deputatul Claudiu Năsui. Acesta a chemat „toate forțele, dacă nu europene, măcar cele de dreapta“ să se unească pentru a o susține pe Lasconi, arătând că turul 1 al alegerilor prezidențiale anulate de CCR a demonstrat pericolul ascensiunii forțelor extremiste. Năsui a mai spus că negocierile pentru formarea unei coaliții abia încep și că, dacă PSD și PNL au nevoie de voturile USR, atunci trebuie să accepte reforme.
În ultimele două zile a apărut varianta unei candidaturi la Președinție a lui Nicușor Dan, primarul Bucureștiului. Acesta n-a respins o asemenea posibilitate, alimentând și mai mult discuțiile. Nicușor Dan ae avea mai multe șanse să fie susținut atât de USR, cât și de PNL, dar și de alte partide mai mici.
Claudiu Năsui a precizat însă luni că, deocamdată, USR o susține mai departe pe Elena Lasconi, care va candida din partea partidului la presupusele alegeri din primăvară.
Această mențiune este necesară pentru că, așa cum a subliniat și Claudiu Năsui, nimeni din structurile statului n-a pomenit nimic, până acum, despre data la care va fi reluat procesul electoral pentru alegerea președintelui. Deși se zvonește, pe surse, că ar putea fi programate în martie sau aprilie 2025, alegerile n-au fost anunțate oficial și Guvernul le poate pune peste 3, 6, 9 luni sau la altă dată convenabilă Sistemului.
De notat este nuanțarea poziției USR față de coaliție. Claudiu Năsui a spus că până la anularea turului 2 al alegerilor prezidențiale fusese o coaliție pentru susținerea Elenei Lasconi. De acum încolo se discută despre formarea unei coaliții guvernamentale, astfel că procesul negocierilor e reluat de la zero.
Deputatul a menționat că partidul său nu are de gând să mai intre la guvernare doar în baza unor vorbe, cum a fost după alegerile din decembrie 2020, ci doar după ce primește garanții că se vor face reforme. Reducerea cheltuielilor statului și reducerea impozitării salariilor par, din spusele lui Năsui, nenegociabile.
Mai jos, câteva dintre răspunsurile date de Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei în Guvernul Cîțu 1 (2020-2021).
„Problema anul viitor va fi una eminamente economică. Trebuie reduse cheltuielile statului și taxarea muncii. La fiecare doi lei tăiați din cheltuieli, un leu să reducă deficitul, un leu să reducă din taxarea muncii”
„Trebuie luată cât mai repede decizia privind organizarea noilor alegeri. Acum nu știm dacă vor avea loc în 3 luni, în 6 luni sau în alt interval. (…)
Eu vă pot confirma că, potrivit forurilor statutare din USR, doamna Lasconi rămâne candidatul nostru. Ce vor face alți parteneri din coaliție, evident, nu știu să vă răspund. Depinde de calculele lor politice. Cred însă că trebuie să ne unim în spatele unui candidat care să reprezinte forțele, dacă nu europene, măcar pe cele de dreapta. Având în vedere cum arată rezultatul după primul tur, cred că este nevoie de ceva unitate ca să nu mai avem riscul unui tur doi în care să intre extremiști sau în care să fie pericolul acesta care să planeze asupra României. Aici (în privința susținerii pentru Lasconi din partea PSD) ar trebui PSD-ul să răspundă. Dar, având în vedere că au susținut-o, cel puțin oficial, pe doamna Lasconi în turul doi care a fost anulat, până la urmă, aș zice că ar trebui s-o susțină în continuare. Trebuie să fie susținută persoana care atrage cele mai multe voturi. Hai să nu punem un candidat doar de dragul de a pune unul. (…)
Era o coaliție pentru susținerea doamnei Lasconi, în condițiile în care în turul doi aveam un candidat rusofil. Interesul USR nu e să ocupe cât mai multe funcții, ci de a înfăptui niște reforme grele. Ne așteaptă niște momente foarte grele, deficitul va fi foarte mare. O criză e și o oportunitate să faci și niște reforme grele. (…)
Problema anul viitor va fi una eminamente economică. Trebuie reduse cheltuielile statului și taxarea muncii. La fiecare doi lei tăiați din cheltuieli, un leu să reducă deficitul, un leu să reducă din taxarea muncii. În felul acesta ai o șansă să domolești din valul acesta de nemulțumire care este legitim. Reformă în Sănătate și reformă în Educație. În Sănătate propunem înființarea unui Pilon II al Sănătății, un mod în care Casa Națională de Sănătate să nu mai fie un monopol și în fiecare român, bogat sau sărac, să poată să-și aleagă și alte servicii de la alți asiguratori, pe modelul altor state europene – Olanda, Elveția, Franța, Germania.“
Pe Lasconi o votezi doar daca e in competitie cu Georgescu, Simion sau Ciolacu. Altfel, nu are atitudine de presedinte. Chiar daca e corecta si e bine intentionata. Abia dupa gafele din ultimale zile mi-a fost clar.
A fost o eroare sa o puna candidata. A persevera in greseala e o prostie. Mare pacat, mai ales ca USR are oameni valorosi si are de unde alege, are cea mai mare densitate de oameni pregatiti dintre toate partidele.
E simplist ce spuneti. Candidatul trebuie musai gandit ca parte a cuplului candidat-alegator. Chestiunea asta e o chestiune subtila.
Faptul ca un candidat e valoros e un avantaj secundar. Faptul ca alegatorul poate fi categorisit dupa massmedia pe care o consuma e o certitudine.
Separarea e evidenta, e aproape imposibil sa stai de vorba cu un consumator de ntv sau tiktok, zici ca ne uitam la realitati paralele.
Asadar e aproape imposibil sa gasesti un candidat care sa danseze si cu alegatorul xtv, si cu alegatorul ytv, si cu alegatorul ztv si mai nou cu containerele socialmedia.
Lasconi cu ie, basma, glume, naturalete si simplitate, sustinatori a fost o incercare de medie aritmetica peste cateva dintre sursele astea de alegatori.
Cred ca ar fi facut o figura buna.
Macar nu ar fi fost subiect de bancuri, daca-i trecea prin cap sa-l pupe pe Macron sau pe Starmer. E bine ca i-a scris lui Trump, pare deplasat doar pentru europeni, constipati de felul lor, americanii cred ca vad altfel, nu stiu cum a privit asta Trump.
Marele dezavantaj: e femeie, alegatorii nu sunt deloc feministi sau iau cursuri de virilitate de la influenceri, e frustrare multa printre alegatori relativ la candidatura unei femei – frustrari personale sau idei (ne)cultural religioase- sa nu uitam rolul femeii in fam. traditionala, daca discuti cu secte conspirationiste afli ca e inferioara, si multe alte piedici.
„Hai la lupta cea mare”
Da’ boii îs cam mici
si-a dat foc la valiza in momentul in care l-a indepartat pe fondatorul Nicusor Dan.
USR nu este votat pentru valorile sale, ci in lipsa de alternativa.
Chiar nu ati ridicat la conducere decat pe Lasconi? Va rotiti numai voi intre voi, pana o sa va desfiintati.
USR .. VOTEZ USR 💙💛❤️
Altă opțiune nu am…..
Curentul politic+ideologic e , dintre altele, valoros; flacaii echipei, in mare, nu-s de echipa, adica ,cam labari; trebuiesc revazuti, o buna sectiune n-are ce cauta p-acolo; metehne de partid; femeia cocotata strtegic?! bate spre catastrofa; unica, dar unica eventuala propunere ptr. pres.e N.Dan + validarea in fruntea partidului; nimic personal cu cei mentionati, doar ca observator emotional dupa margine, implicat vietuind.
Votăm Lasconi.
Cu acest catindat sunteți condamnați la prăbușirea meteorică, ce mi s-a arătat încă din 2020. Păcat. Mare păcat.
„Fiecare pasăre pre limba ei piere” (proverb românesc).
Atat timp cat mai exista cativa alegatori care aleg integritate, ratiune si nu se instaureaza dictatura natarailor, partidul asta va continua sa existe. Nu va fi niciodata un partid mare pentru ca nu multi alegatori cauta oferta lor. Democratie liberala reala e de la un nivel de educatie in sus.
USR nu o sa fie prea curand mai mult de un partid balama de centru dreapta. Insa nu exista un partid de centru dreapta suficient de mare cu care sa faca guvernare – ca sa se asigure atat cererea de populism dar si componenta tehnocrata. Daca ar exista un pnl solid, cu siguranta usr ar da presedintele.
Va rog nu insistati cu „pnl-partid de dreapta”. Nu a fost niciodata si nu va fi nici de acum incolo. A fost inca de la infiintare un partid de orientare centru-stinga, cam populist in felul lui, si nu a iesit din acest tipar. Si, bomboana pe coliva, infiintat de masoni obedienti unor loji din Rusia si Franta. Si acest lucru se simte in toate actiunile lor politice. Nu uitati de invitatia facuta de tariceanu(sic!) in calitate de prim-ministru unui mason rus pe numele lui narajkin de a sustine un discurs in parlament. Si de asemenea toate actiunile de subordonare economica unor firme rusesti. La concurenta cu psd.
Un pnl, nu pnl ul trecut sau din prezentul apropiat. Un partid liberal, gasiti dvs un alt acronim. Cred ca exista in pnl ul de azi oameni care sa-l construiasca. Ma insel?
imaginam structura unei coalitii democratice fuctionale in care un partid ca usr sa-si foloseasca eficient resursa umana.
Si „pasaroiul”, la fel, Babacu!
PS: si mai cred ca piere primul!
L-ati văzut pe Dan Barna? Cind s-a discutat de coaliție de guvernare a întrat în sala, s-a proțăpit în fața celorlalți și a zis cam așa: „Transporurile si Justitia vin la USR, acest lucru este ne-negociabil”. Dacă vii de la început cu astfel de pretenții e normal sa ți se arate ușa.
E normal. Foştii miniştri USR ai justitiei si transporturilor s-au opus mafiei şi au fost excluşi de Iohannis din cauza asta. Ar fi ne-negociabil şi postul de ministru al fondurilor europene.
Si este complet exclusā varianta Ciolacu prim-ministru.
dacă PSD-un vrea sa dea primul ministru, să caute un tehnocrat, cineva competent si neimplicat în afaceri mafiote. În niciun caz Ciolacu sau un apropiat al acestuia.
Nicio coaliție nu ar fi aprobata de electorat cu Ciolacu premier.
Corect.