miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăViațaSănătateCât de important este somnul și ce se poate întâmpla dacă nu...

Cât de important este somnul și ce se poate întâmpla dacă nu dormi destul

-

Ai observat că atunci când te odihnești suficient ai mai multă energie, te poți concentra mai bine și ești mult mai productiv la locul de muncă? Somnul este un proces fiziologic esențial pentru orice persoană și este o nevoie ce trebuie îndeplinită, exact ca senzația de foame sau de sete.

Dacă ai ajuns aici, înseamnă că ai observat deja legătura dintre starea ta de spirit și somn și vrei să îmbunătățești lucrurile astfel încât să-ți atingi potențialul maxim.

Nu spune nimeni că vei reuși să treci de la 5 ore la 8 ore de somn pe noapte, însă dacă faci anumite schimbări în viața ta, vei reuși să-ți îmbunătățești calitatea somnului.

Nu e suficient să implementezi anumite obiceiuri legate de somn, ci trebuie să ai grijă și de locul în care te odihnești, începând de la saltea și perne confortabile și până la lumina din cameră.

- Advertisement -

Somnul, la fel de necesar ca apa sau mâncarea

Te-ai întrebat vreodată cât poate rezista un om fără somn? Răspunsul la această întrebare îl găsești în Cartea Recordurilor. Randy Gardner avea doar 17 ani când a reușit să stea treaz, în 1964, timp de 264 ore, adică aproximativ 11 zile, pentru a finaliza un proiect științific. Lipsa somnului a avut consecințe grave mai ales asupra sănătății psihice – acest studiu menționează faptul că deja din ziua cu numărul 10, Randy nu se mai putea concentra nici măcar să facă un banal calcul matematic.

În urma cercetărilor realizate de-a lungul timpului, s-a ajuns la concluzia că lipsa de somn poate fi asemănată cel mai bine cu beția. Dacă stai treaz 18 ore, vei începe să te comporți exact ca o persoană care are un nivel de alcool în sânge de 0,05%.

Cu cât îți privezi organismul de somn pentru o perioadă mai lungă de timp, cu atât efectele sunt mai negative – este îngreunat procesul de luare a deciziilor, concentrarea, procesul de gestionare a emoțiilor etc. Persoanele care nu dorm suficient sunt de cele mai multe ori nervoase, triste sau lipsite de motivație.

- Advertisement -

Beneficiile unui somn odihnitor:

  • Scapi de acea migrenă supărătoare – unul dintre cele mai frecvente motive pentru migrene este lipsa somnului.
  • Scapi de răceli și infecții, pentru că sistemul imunitar va fi mai puternic.
  • Previi apariția anxietății și a depresiei – studiile au arătat că persoanele care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte sunt mai predispuse la episoade de anxietate și depresie.
  • Previi apariția unor afecțiuni, cum ar fi diabetul zaharat sau bolile de inimă.
  • Te ajută să-ți menții greutatea – știai că lipsa de somn este unul dintre factorii care duc la creșterea în greutate?

Cum să-ți îmbunătățești calitatea somnului?

Ca să-ți îmbunătățești calitatea somnului, trebuie în primul rând să conștientizezi că nu dormi suficient și să prioritizezi această nevoie în fața altor activități. Adoptă un program de somn și încearcă să te ții de el – nu renunța, chiar dacă nu-ți va ieși din prima!

Fă mișcare zilnic și introdu în rutina ta o tehnică de relaxare în fiecare seară, înainte de culcare!

Bineînțeles, pregătește corespunzător și sanctuarul de somn! O saltea confortabilă, perne potrivite, lenjerie de pat din materiale naturale, o lumină difuză în dormitor, o cană de ceai pe noptieră și ești gata de somn.

Fă un test, aplică toate aceste sfaturi și vei vedea cât de mult ți se va îmbunătăți calitatea somnului!

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -