Echipajul masculin de dublu rame al României, format din Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă, s-a clasat pe locul 2, fiind devansat de cel al Croației. Canotajul ne aduce astfel a treia medalie la Olimpiada de la Tokyo (una de aur și două de argint), o a patra venind de la scrimă (argint).
Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă au reușit o cursă grozavă și au terminat Finala A cu timpul de 6 min 16 sec 58/100. Doar echipajul Croației a reușit un timp mai bun, în timp ce medalia de bronz a revenit Danemarcei.
În proba feminină de dublu vâsle categorie ușoară, Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă au ocupat locul 6 (ultimul în Finala A), fiind devansate de Italia, Franța, Olanda, Marea Britanie și SUA.
La dublu rame feminin, echipajul format din Adriana Ailincăi și Iuliana Buhuș a încheiat pe locul 3 în finala B, adică locul 9 în clasamentul general.
Tot joi, înotătorul-minune David Popovici (16 ani și 10 luni) a ocupat locul 7 (din 8) în finala probei de 100 de metri liber, după ce la 200 de metri liber venise pe locul 4, la două sutimi de medalia de bronz. De această dată, pe David – cel mai tânăr înotător din competiție – l-au despărțit 20 de sutimi de secundă de locul 3 (rusul Kliment Kolesnikov), respectiv un minut și două secunde de câștigătorul cursei, americanul Caeleb Dressel, care a stabilit un nou record olimpic.
Bilanțul general al canotajul românesc, în istoria Olimpiadelor, a ajuns la 41 de medalii: 20 de aur, 12 de argint și 9 de bronz.
Bilanțul general al sportului românesc la Olimpiade: 309 medalii, dintre care 90 de aur, 97 de argint și 122 de bronz.
Suntem pe locul 18, înaintea Spaniei, Ucrainei sau Braziliei, dar după trei țări ex-iugoslave
Prin medalia noua medalie de argint adusă de canotaj, România reușește să se mențină în Top 20 pe națiuni în clasamentul pe medalii la Tokyo, mai exact pe locul 18.
În spatele nostru se află, deocamdată, țări precum Brazilia, Argentina, India, Spania, Polonia, Cehia, Serbia, Bulgaria, Ucraina sau Turcia.
Ne depășesc însă trei țări ex-iugoslave – Croația, Slovenia, Kosovo -, precum și Ungaria sau Elveția.
Bătălia pentru întâietate se dă între SUA, China și Japonia, urmate de Rusia (sub steagul Comitetului Olimpic Rus, pentru că țara este suspendată din cauza dopajului instituționalizat), Australia și Marea Britanie.
Cele 4 medalii olimpice ale României la Tokyo
- Aur: Ancuța Bodnar – Simona Radiș (canotaj / dublu vâsle)
- Argint: Marius Cozmic – Ciprian Tudosă (canptaj / dublu rame)
- Argint: Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu, Cosmin Pascari (canotaj / 4 rame fără cârmaci)
- Argint: Ana Maria Popescu (scrimă / spadă)
FELICITĂRI și MULȚUMIRI (TUTUROR!!!!!!!!!!!!) sportivilor români care PERFORMEAZĂ la J.O.!!!!!!!!!!!!!!!!!
TUTUROR, adică NU-NEAPĂRAT NUMAI… medaliaților, pentru că, de exemplu, puștiul David Popovici, deși a ieșit pe locurile 4 și 7 la cele două probe la care a concurat, a uimit lumea înotului, însuți campionul olimpic la una dintre aceste întreceri, un american, FELICITÂNDU-L, și spunând că la vârsta juniorului nostru… el NU scotea astfel de timpi excepționali!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
MULT SUCCES celor care vor concura, în continuare!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Scuze, CORECTĂM (în rândul al cincilea!): „(…) însuȘi (…)”.