Candidatură neașteptată la europarlamentare. O frumoasă surpriză la început de an. Hai, că se poate!

7
1790

Anunțul l-a făcut la cumpăna anilor: „Am decis să candidez la alegerile europarlamentare din 2019, pe lista PLUS”. Adică pe lista partidului lui Dacian Cioloș. Logic, mi-am zis: el bruxellez, ea bruxelleză… el „sorosist”, ea „sorosistă”… 😉

Pe Ramona Strugariu cea virtuală am cunoscut-o pe Facebook, iar pe cea reală – în turneul meu european cu Caravana Cărților, când am ajuns și în Belgia. Ramona s-a oferit să se ocupe de lansarea de la Bruxelles, și a făcut-o foarte bine.

Am aflat că lucrează la biroul europarlamentar al Monicăi Macovei, ceea ce pentru mine înseamnă o nouă bilă albă. Că doar nu era să lucreze pentru Norica Nicolai, Mircea Diaconu, Grapini, Dăncilă, Zoană sau Țapardel…

Am urmărit-o apoi cum s-a zbătut ca o leoaică, alergând și plângând, plângând și alergând, pentru a salva copiii arși la Colectiv. Moldoveancă frumoasă și aprigă – mereu în direcția binelui.

La protestele pro-justiție a fost în prima linie, mobilizând oamenii împotriva Ordonanței 13. Și a spus o frază mare: „Oamenii au ieșit în stradă cu steagul UE, nu pentru o gubernie rusească”.

Mi-a plăcut de la prima frază scriitura ei, care exprimă forță, sensibilitate, inteligență, cultură generală, nostalgie după anii copilăriei moldave, dor de țară, respect pentru limba română.

Despre Ramona se poate scrie o carte, pentru că e ca un vulcan care erupe permanent. De aceea mă bucur enorm că a hotărât să candideze și că a găsit un partid eligibil și credibil care să-i dea această șansă.

Pssst, vorbește Ramona! Aduce argumente. Pe Facebook.

„Merg până la propriile limite și mai departe pentru lucrurile în care cred”

 • „Mă știți, cei mai mulți dintre voi, ca Ramona de la proteste, Ramona din rețeaua <<paralelă>> a diasporei care vrea să voteze, Ramona de pe blogurile Adevărul, de la Colectiv, din tot felul de grupuri sau proiecte civice”.
 • „Fac acum pasul spre politică pentru că, după aproape 30 de ani, cei care m-au format pe mine, ca om, sunt cei care își apără acum democrația și principiile în stradă. Cei liberi și demni, care m-au crescut pe mine așa, trăiesc acum într-o țară sufocată de disprețul celor care ar trebui să-i respecte și să le asigure o viață mai bună. Ei m-au învățat să nu tac, să nu mă resemnez, să merg până la propriile limite și mai departe pentru lucrurile în care cred”.
 • „Iar eu cred în voi și într-o țară care își merită locul în Uniunea Europeană. Cred în justiție, în liberă circulație, într-o economie concurențială și dinamică, în standarde pentru educație, în politici publice pentru oameni, nu pentru infractori. Și mai cred că nu vom ajunge acolo unde ne dorim până în momentul în care nu ne vom asuma noi, fiecare în parte, politic și civic, lucrurile pe care ni le dorim”.
 • „Îmi voi depune candidatura pentru selecția internă din cadrul partidului PLUS, până la data de 10 ianuarie; toate candidaturile vor fi disponibile, public, pe site-ul partidului, împreună cu proiectul politic și un clip de prezentare”.
 • „Știu exact ce înseamnă această candidatură. Înseamnă o responsabilitate maximă față de toți cei care acordă un vot de încredere, a priori, și nu doar față de ei; înseamnă un mandat de reprezentare care trebuie dus mai departe intact, având în minte interesele oamenilor și ale țării. Înseamnă validarea, prin fapte, a unor așteptări foarte mari. Dacă de-a lungul drumului considerați că am uitat aceste lucruri, voi sunteți primii care aveți dreptul și obligația să mă trageți de mânecă”.
 • „N-o să mă schimb pentru că intru în politică. Intru în politică pentru că vreau să o schimb”.

„De ce candidez?”

 • „Pentru că România trebuie să aibă cea mai bună reprezentare într-o instituție care definește și calibrează voința politică a Europei. Parlamentul European este singura instituție europeană cu membri aleși în mod direct de cetățeni; este, în același timp, responsabil, în calitate de co-legislator, de calitatea vieții și ocrotirea drepturilor a peste 500 de milioane de oameni. O delegație activă, implicată, informată și profesionistă poate avea un rol fundamental atât în acest proces, cât și în creșterea importanței și puterii decizionale a României în UE”.
 • „Pentru că mi-am desfășurat ultimii aproape patru ani de activitate profesională în această instituție, cu pasiune pentru munca mea și cu dragoste de oameni, având în minte, în fiecare dosar legislativ în care am fost implicată, interesele lor, siguranța lor, drepturile lor, respectul pentru munca și proprietatea lor, libertatea lor; asta știu să fac cel mai bine și asta îmi doresc să fac în continuare, la un alt nivel; știu cum, pot și sunt pregătită să dau tot ce am mai bun, pentru asta”.
 • „Pentru că nu mai vreau ca țara mea să fie arătată cu degetul în Parlamentul European și în instituțiile europene din cauza incompetenței unor figuri triste, individuale, sau a unor partide care sunt acuzate de furt la scară largă, de rea voință și lipsă de viziune inclusiv în propriile familii politice europene; pentru că eu, împreună cu oamenii alături de care candidez, ne asumăm să fim modele de integritate, competență, responsabilitate, implicare și decență, în această instituție, așa cum trebuie să fie partidul pe care îl reprezint și așa cum trebuie să se reflecte în acțiunile mele țara pe care o reprezint. Așa se ridică România în ochii Europei și ai lumii, nu prin populisme, discurs dublu, minciună și incompetență”.

„Cu ce experiență candidez?”

 • „Cu experiența de la Bruxelles, de consilieră și șefă de cabinet în Parlamentul European, activă în dosare și proiecte legislative legate de aderarea României la Schengen, de securitatea României și a Uniunii Europene, de combaterea corupției și a spălării de bani, de libertatea presei și ocrotirea jurnaliștilor de investigații sau a avertizorilor de integritate, de protejarea resurselor financiare ale Uniunii, control bugetar și descărcarea de gestiune a instituțiilor și agențiilor europene”.
 • „Cu experiența din țară, din proiectele gestionate în parteneriat cu Ministerul Justiției sau cea dobândită în organizațiile internaționale în care am activat”.
 • „Cu studii aprofundate în drept european și cunoștințe solide despre dinamica instituțiilor europene”.
 • „Cu toată experiența civică și de activist pentru statul de drept, pentru libertatea de exprimare, pentru ocrotirea unor drepturi fundamentale, pentru respect, integrare, diversitate pe care am dobândit-o în toți anii în care nu mi-a fost indiferent ce se întâmplă cu România și cu oamenii ei”.

Rămâneți aproape, o să fie fain!”

Apoi, Ramona a revenit cu o nouă postare. E entuziastă, are tonus bun, transmite multă forță și determinare. Acel: da, se poate!

„M-am apucat să structurez ideile pentru proiectul de candidatură și pentru strategia de comunicare. Am văzut mesajele colegilor mei, înscriși în cursă, mesajele oamenilor, reacțiile la anunțurile de candidatură. Și am realizat un lucru: nouă, campania asta ne dă o șansă foarte mare.
Dincolo de faptul că povestim ce vrem să facem noi, cum, care ne sunt zonele de expertiză, avem acum posibilitatea de a informa un număr considerabil de oameni, corect și detaliat, despre ce face UE pentru noi, despre rolul instituțiilor europene, avantajele aderării, importanța credibilității României în UE, ce înseamnă statutul de cetățean european.
Mi se pare o mină de aur oportunitatea asta, într-o perioadă marcată de euroscepticism și de revenirea extremismului, în vremuri de Brexit, de iliberalism accentuat – mai ales în anumite zone ale Europei – în plină campanie de propagandă a Rusiei, în epoca fake news, post truth, în contextul unui naționalism local fabricat, antieuropean și care maschează, de cele mai multe ori, interese personale și financiare care ne proiectează foarte departe de nucleul dur al valorilor europene.
Campania asta poate fi un instrument excelent de clarificare, afirmare și/sau reapropiere a unor valori. Plus o infuzie de factual, de realitate europeana în exemple, date, cifre, momente-cheie, oportunități.
Tocmai m-am super-entuziasmat. Rămâneți aproape, o să fie fain!”

7 COMENTARII

 1. Bravo, Ramona, mult succes in tot ce ti-ai propus in acest an, 2019! Informarea romanilor in directia in care tu o poti face este deosebit de importanta, si din aceasta cauza, a lipsei de informatie, e Romania unde e! Da’ las’ ca nu-i timpul pierdut, de doi ani romanii isi fac educatie juridica, de luna trecuta a inceput si educatia bancara si antreprenoriala, iar alegerile din mai vor aduce si educatie europeana. Se pare ca romanilor le place sa invete doar de nevoie si de frica, nu de placere!

 2. Am incredere in Cartianu si Ciocalzan. Votam, RAMONA… moldoveanca noastra, cu suflet mare. SUCCES RAMONA>>>>>2o de voturi de la mine….se stiie, cum le place la pesedei….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.