La Londra, Boris Johnson şi fanii Brexit se pregătesc de sărbătoare: vineri, 31 ianuarie 2020, este ultima zi în care Marea Britanie mai are calitatea de membru al Uniunii Europene. Din 1 februarie 2020, ea va fi oficial în afara UE, dar practic mai nimic nu se schimbă pe termen scurt. Urmează o perioadă de tranziţie în care UE şi UK trebuie să finalizeze negocierile pentru noua lor relaţie.
Înainte ca Brexit-ul să devină efectiv, peste 435.000 de români din Marea Britanie au aplicat până acum pentru statutul de rezident.
Românii a doua mare comunitate de străini din Marea Britanie, după polonezi, şi prima din Londra (163.000 de rezidenţi). Alte două comunităţi mari se află în Birmingham şi în estul Angliei.
Cetăţenii români care trăiesc în Marea Britanie pot aplica până în iunie 2021 pentru statutul de rezident, care să le permită să rămână în ţară după ieşirea acesteia din Uniunea Europeană, relatează Financial Times.
Procedura este deschisă celor care locuiesc în Marea Britanie de cel puţin cinci ani.
Cei care au mai puţină vechime pot aplica pentru statutul provizoriu de rezident, care le permite să locuiască şi să lucreze în ţară pe o perioadă de până la cinci ani.
Pentru a fi eligibili, aceştia trebuie să ajungă în Marea Britanie până la sfârşitul perioadei de tranziţie, care se va încheie în decembrie 2020.
În ceea ce priveşte mişcarea liberă, aceasta va fi posibilă în perioada de tranziţie.
Marea Britanie ar putea introduce rapid, în contextul retragerii din Uniunea Europeană, un sistem de imigraţie pe bază de punctaj, după modelul australian, informează Mediafax citând postul Sky News şi publicaţia Daily Express.
Bogdan Aurescu: „Situaţia românilor din UK este o preocupare pentru noi”
Ce e clar în acest moment este că, măcar pe perioada lui 2020, românii din Marea Britanie pot sta liniştiţi. În acest răstimp, UE şi Marea Britanie vor trebui să renegocieze peste 700 de dosare (liberă circulaţie, vize, cote de pescuit, studii etc.) – o muncă enormă, imposibil de făcut într-un an, potrivit multor analişti. Ce va fi însă după 2020, Dumnezeu cu mila! Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, confirmă incertitudinea care pândeşte la orizont.
„Sperăm să fie suficient timp pentru aceste negocieri, pentru că mulți oameni, inclusiv din instituțiile europene, spun că nu e suficient timp pentru a reglementa toate detaliile concrete ale acestei relații. Unul dintre elementele principale asupra căruia noi ne aplecăm și care reprezintă o preocupare pentru noi este situația românilor care ajung în Regatul Unit după ce se termină perioada de tranziție. Acest regim al șederii lor în Regatul Unit nu este prevăzut de acordul de retragere”, a declarat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.
„Pentru cei care ajung în Marea Britanie după 31 decembrie 2020, acordul de retragere nu acoperă acest regim de rezident, prin urmare este important ca negocierile dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit să ajungă la o soluție cu un regim nediscriminatoriu pentru cetățenii europeni”, a spus Aurescu la Digi 24.
Potrivit ministrului român de Externe, dorința României este ca UE să preia în mod unitar negocierile privind drepturile cetățenilor europeni care ajung în UK după ce perioada de tranziție expiră la finele acestui an.
Jos pălăria domnule prim-ministru Ludovic Orban !
Respectul și încrederea în cetățenii onești ai României se câștigă prin fapte și modul cum tratați și rezolvați problemele acestei țări, nicidecum prin minciuni, susținerea grupărilor mafiote, trădare, devalizarea țării … !!! 🙏👍
Vorba marelui gânditor de la Hamangia…marea Britanie rămâne totuși în Europa!!!!!…păi ce credea mumia vie că fuge cineva cu insula după el????…in altă ordine de idei locuitorii insulei se vor degenera genetic.!!!!….exact că etnia maghiară…vor dispărea în cel mult 50 de ani…. dacă insula mai are șanse ,au colonii ăilalți n-au decât plua lui Orban…