joi, noiembrie 21, 2024
AcasăJustițieBăsescu explică de ce a ales-o pe Kovesi deși avea aviz negativ...

Băsescu explică de ce a ales-o pe Kovesi deși avea aviz negativ de la CSM

-

Klaus Iohannis a semnat decretele de numire ale procurorilor șefi deși doi dintre ei, Gabriela Scutea, Parchetul General, și Giorgiana Hosu, DIICOT, au primit avize negative din partea CSM. Această decizie a președintelui României a stârnit o serie de proteste și critici din partea mass-media, dar și a unor organizații profesionale.

În anul 2009, Traian Băsescu, președintele de atunci, o numește pe Laura Codruța Kovesi pentru un nou mandat de procuror șef al Parchetului General deși aceasta din urmă primise un aviz negativ de la CSM.

Traian Băsescu, într-o emisiune la B1 TV, a explicat care au fost criteriile pe care le-a avut în vedere:

”Dacă o luam pe rezultate, eu n-aş fi numit-o niciodată pe Kovesi. Criteriile mi-au fost altele. Am zis să fie tânăr magistrat, să nu fie din establishmentul bucureştean. Era prea tânără să mă întreb dacă are zece mari dosare făcute. Avea vreo patru, la Sibiu”.

Laura Codruța Kovesi a fost primul procuror șef care a rupt tradiția unor oameni de partid puși în fruntea Parchetului General. Înaintea ei, la conducerea instituției fusese Ilie Botoș, un apropiat al lui Adrian Năstase.

- Advertisement -

”Povestea cu Kovesi a fost în 2009, la al doilea mandat. Nu am luat atunci în considerare avizul negativ al CSM pentru că la primul mandat i-au dat aviz pozitiv. Atunci am suspectat acolo o posibilă supărare internă. Am considerat că e un aviz exagerat”, a declarat, vineri seară, Traian Băsescu, la B1 TV, citat de News.ro.

Traian Băsescu a justificat faptul că nu a ținut cont atunci de avizul CSM din cauza luptelor interne din această instituție. El spune că președintele României are tot dreptul să nu țină cont de acest aviz atâta vreme cât e consultativ, iar șeful statului își asumă întreaga responsabilitate a numirilor.

”Problema doamnelor Scutea şi Hosu nu ţine de Secţia de procurori a CSM, ci de asumarea de către preşedinte a unor candidaţi care au destule semne de întrebare asupra lor. Din momentul în care ministrul Justiţiei a trimis aceste propuneri cu probleme, şi-a asumat responsabilitatea. Dar cea mai mare responsabilitatâte revine preşedintelui, care e de neconceput dacă n-ar fi avut o fişă cu întreaga activitate a celor două. Nu putea semna decretul fără să aibă toate informaţiile. Deci preşedintele şi-a asumat numirile. Legea îl face unic semnatar al decretului. Controversele publice sunt acum transferate la domnul Iohannis şi cu asta basta”, a mai declarat fostul preşedinte.

- Advertisement -

Băsescu a spus că nu crede că cele două procuroare pot fi atât de ”criticabile”, având în vedere că au mai deţinut funcţii de conducere pentru care au obţinut de la CSM avize pozitive, a spus acesta făcând referire la Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu.

Unele avize ale CSM sunt date ”funcţie de cum se schimbă echipele la CSM. (…) Un motiv în plus ca un preşedinte să nu ia în consideraţie 100% un aviz al Secţiei ”, a mai spus Băsescu. Acesta a susținut, de asemenea, că președintele României poate refuza o numire a unui procuror-șef chiar dacă are aviz de la CSM.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Tensiuni în UE pe buget. Austria, Suedia, Danemarca și Olanda au înfuriat statele mai sărace

* Mesaj emoționant al Kirei Hagi, sora lui Ianis, după seara de vis a fotbalistului român

* ÎNREGISTRARE AUDIO. Andreea Antonescu, mincinoasă ordinară! A sunat beată la 112, dar a dat vina pe un copil de 9 ani

* 2,5 milioane dolari de căciulă! Cei 6 din „Friends” au semnat cu HBO pentru un nou episod

* Patronul Ryanair a comis-o din nou: „Bărbații musulmani trebuie controlați mai bine în aeroport. Pot fi teroriști!”

* OPINIE. Cum își bate Firea joc de oameni: cu „oxigen”, fără „oxigen” și o caricatură de referendum pe Facebook

* Eșec la Consiliul European! Austria, Olanda, Suedia și Danemarca vor un buget mai mic. Iohannis: „rezultat dezamăgitor”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -