Data de 27 februarie 2022 ar putea fi una dintre cele mai negre din istoria omenirii, în contextul invaziei rusești în Ucraina. În Belarus, în statul condus de psihopatul Aleksandr Lukașenko (diagnosticat încă din 1976 cu psihopatie mozaică de către psihiatri sovietici), s-a dat startul unui așa-zis referendum pentru modificarea Constituției, care ar urma să elimine statutul non-nuclear al țării. Lukașenko ar dori astfel să folosească armele nucleare de pe teritoriul republicii, dezvăluie Obozrevatel.com.
Publicația ucraineană adaugă: „Opoziția unită a făcut apel la cetățeni să vină la secțiile de votare și să protesteze, punând două cruci pe formular. Acest lucru este raportat de canalul Telegram «Proteste în lume». Este de remarcat că votul preliminar (anticipat) la «referendumul» constituțional din Belarus a avut loc marți, 22 februarie. Comisia Electorală Centrală a țării a declarat că prezența la vot a fost de 42,93%”.
De această dată, „votul popular” a început duminică, la ora 8.00, și se va încheia la ora locală 20.00. Cetăţenii sunt în continuare invitaţi să răspundă la o singură întrebare: „Acceptaţi modificări şi completări la Constituţia Republicii Belarus?”.
Potrivit presei locale, în diferite regiuni ale țării au fost deschise 5.510 secții de votare. S-a afirmat că la „referendum” vor participa 6.808.779 de alegători, iar peste 100 de observatori, presupus de la organizații internaționale, vor monitoriza evenimentul.
Ce se înțelege prin „referendum”? Răspunsul la această întrebare o dau jurnaliștii de la Obozrevatel.com.
1. În cazul în care Constituția va fi adoptată, liderul bielorus Aleksandr Lukașenko (67 de ani) – deși nerecunoscut internațional, în urma alegerilor fraudate – va putea candida pentru încă două mandate prezidențiale, pe modelul patentat de Vladimir Putin.
2. Republica Belarus va desființa prevederile privind neutralitatea și statutul său non-nuclear.
3. Președintele țării nu va fi tras la răspundere pentru infracțiunile săvârșite în timpul exercitării funcției.
4. O secțiune privind Adunarea Populară a Belarusului, care va deveni „cel mai înalt organism reprezentativ al democrației” din țară, va îndeplini „funcții de stabilizare și consolidare” în societate.
5. Se introduc restricții pentru candidații la președinție: doar un cetățean de peste 40 de ani poate fi nominalizat pentru post (până acum, vârsta minimă era de 35 de ani).
6. Solicitantul trebuie să fi locuit permanent în Belarus în ultimii 20 de ani (anterior era vorba de 10 ani) și să nu fi avut anterior permis de ședere permanentă în altă țară.
7. O persoană nu poate fi președinte mai mult de două mandate. (Asta ar fi cea mai bună măsură introdusă în Constituție, ținând cont că sceleratul Lukașenko se află la cârma Belarusului din 1994! Dar Lukașenko va mai putea fi președinte în Belarus pentru încă două mandate. Acesta a anunțat însă, în urmă cu doi ani, că va renunța la funcția supremă în stat atunci când se va adopta o nouă Constituție!).
Se așteaptă ca, la 10 zile de la anunțarea rezultatelor finale, aceste „ modificări și completări” să devină parte integrantă a Constituției Belarusului.