Austria a luat modelul Slovaciei și, imediat după încheierea perioadei de carantină (pe 17 noiembrie), va începe testarea în masă a populației, pentru a vedea care este răspândirea reală a noului coronavirus. Operațiunea va dura până pe 6 decembrie inclusiv, a anunțat cancelarul Sebastian Kurz duminică.
Primii europeni care au recurs la această soluție au fost slovacii, care la sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie au testa 3,6 milioane din cei 5,5 milioane de locuitori ai țării. A fost vorba, practic, de întreaga populație cu vârste cuprinse între 10 și 65 de ani.
Testarea a scos la iveală zeci de mii de oameni bolnavi, dar care erau asimptomatici. Aceștia au fost puși în izolare. Ulterior, după ce a avut o imagine clară asupra situației reale, guvernul Slovaciei a putut să relaxeze măsurile de carantină.
Austria are o populație de 9 milioane de locuitori și a intrat în carantină la începutul lunii noiembrie, când lucrurile tindeau să scape de sub control. Restricțiile, prea slabe și instituite pe o durată prea scurtă de timp, n-au reușit să rupă lanțul de transmisie intracomunitară a virusului, așa că pandemia n-a fost readusă sub control. Duminică, Austria a raportat 5.665 de cazuri noi de coronavirus. 599 de persoane sunt în stare gravă, iar alte circa 3.400 sunt internate în spitale cu forme medii și severe, dar care nu reclamă încă terapie intensivă.
Cancelarul Kurz a fost aspru criticat pentru că a întârziat măsurile radicale de stopare a pandemiei. Acum, el promite soluția slovacă: “Am decis ca și aici, în Austria, să urmăm aceeași cale”.
În România se fac, în medie, circa 30.000 de teste pe zi, cu vârfuri care urcă spre 38-40.000 în cursul săptămânii și care coboară chiar și la 8.000 în weekend. Directori ai DSP-urilor cu care au discutat jurnaliștii Ziaristii.com afirmă că numărul minim de teste necesar pentru a avea o idee mai apropiată despre situația reală ar trebui să fie de 70.000 pe zi (adică aproape dublu). Aceștia sunt de părere că minimum 10% din populație a fost sau este deja infectată, iar bilanțul zilnic al infectărilor ar fi dublu, dacă s-ar testa eficient și consistent.