vineri, mai 3, 2024
AcasăNewsA murit Mioara Roman, fosta soție a lui Petre Roman. Fiica lor,...

A murit Mioara Roman, fosta soție a lui Petre Roman. Fiica lor, Oana Roman, stâlcește limba română în mesajul de adio

-

Mioara Roman, fosta soţie a caraghiosului ex-premier Petre Roman și noră a kominternistului Walter Roman, a murit în somn, în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 83 de ani.

Mioara Roman a sfârșit în azilul de bătrâni de la Snagov, acolo unde locuia de ceva timp. Cauza morții: stop cardio-respirator.

Fiica sa cea mică, Oana Roman, a declarat pentru Spynews: „La ora 1 noaptea a decedat, practic în somn. Așa cum și-a dorit. În liniște și fără dureri. A făcut stop cardiac și au resuscitat-o, dar fără succes. A plecat liniștită, în pace. Mereu a spus că vrea să moară în somn. Și Dumnezeu i-a împlinit dorința. Dumnezeu s-o ierte și să o odihnească în pace! Va fi acum alături de părinții și sora ei”.

Fostă jurnalistă înainte de 1989, făcând parte din nomenclatura comunistă ca noră a kominternistului Walter Roman (aghiotantul Anei Pauker, retras strategic la Moscova pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial), Mioara Roman a avut probleme grave de sănătate în ultimii ani, astfel că a stat mai mult prin spitale și centre de recuperare. Ea a trecut prin mai multe operații și ar fi suferit câteva accidente vasculare cerebrale.

- Advertisement -

Anunțul agramat al Oanei Roman

Anunţul privind moartea Mioarei Roman a fost făcut vineri dimineață, pe Facebook și pe Instagram, de cea de-a doua fiică a sa, Oana Roman, care se afla în vacanță în Egipt și care a luat primul avion pentru a se întoarce în țară.

Mesajul Oanei Roman arată o incredibilă lipsa de respect față de limba română și, prin asta, față de memoria celei dispărute. Un text îngrozitor de agramat, care nu poate fi un omagiu, ci o răstignire.

Varianta necorectată a anunțului făcut de Oana Roman:

„Drum lin în lumină mama mea bună și frumoasă. Îngerii sa te vegheze și sa povestești tuturor acolo sus toate lucrurile minunate pe care le povesteai aici. Tot ce sunt îți datorez. Mulțumesc mămica mea pentru tot. Te iubesc și te voi iubi mereu! Dumnezeu sa te ierte și sa te odihnească în pace.”

- Advertisement -

Varianta corectată (de Ziaristii.com) a anunțului făcut de Oana Roman:

„Drum lin în lumină, mama mea bună și frumoasă! Îngerii să te vegheze și să povestești tuturor, acolo sus, toate lucrurile minunate pe care le povesteai aici! Tot ce sunt îți datorez. Mulțumesc, mămica mea, pentru tot. Te iubesc și te voi iubi mereu! Dumnezeu să te ierte și să te odihnească în pace!”

Am numărat: 12 greșeli gramaticale. Concret, lipsesc:

  • 5 virgule;
  • 4 diacritice („a” în loc de „ă”);
  • 3 semne ale exclamării.

Autoarea mesajului nu poate invoca faptul că n-ar fi avut diacritice pe telefon sau laptop: ea folosește alte 14 diacritice, inclusiv de 5 ori litera „ă”.

Nu pot fi invocate nici alte priorități sau lipsa timpului într-o asemenea situație cumplită. Dacă tot îți faci timp să scrii câteva rânduri (nu un roman!) despre moartea mamei tale, prin hotelul sau aeroportul din Egipt, îi arăți respect și prin faptul că folosești o limbă română corectă, că pui virgulele unde trebuie. Altfel, e ca și cum ți-ai plânge mama punând un tomberon de gunoi lângă sicriul ei.

Iosif Zilahy și Petre Roman. Catinca și Oana

Mioara Roman s-a născut pe data de 19 aprilie 1940. Ea a fost căsătorită de două ori: prima dată cu Iosif Zilahy (timp de 12 ani), apoi cu Petre Roman (timp de 33 de ani), cel care avea să dețină funcția de prim-ministru în guvernul-marionetă al sovieticilor în perioada decembrie 1989 – septembre 1991.

Mioara Roman a avut două fiice: pe Catinca Roman (acum, 56 de ani), din prima căsnicie, și pe Oana Roman (47 de ani), din a doua căsnicie.

Mioara și Petre Roman s-au căsătorit în anul 1974, pe când ea avea 34 de ani, iar el – 28 de ani (fiind născut pe 22 iulie 1946, era cu 6 ani și 3 luni mai tânăr decât ea). Fiul lui Walter Roman venea după o idilă cu Zoia Ceaușescu, fiica lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu, și o încercare eșuată de a deveni ginerele cuplului dictatorial.

În momentul căsătoriei dintre Mioara și Petre Roman, tatăl acestuia, Walter Roman, era directorul Editurii Politice (pe care avea s-o conducă până la moarte, în 1983, când avea 70 de ani).

Petre Roman a divorțat de Mioara Roman în 2007, când el a ales să-și refacă viața alături de cântăreața Silvia Chifiriuc, cu care s-a căsătorit în 2009. În acel moment, el avea 63 de ani, iar mult mai tânăra sa soție – 37 de ani. Petre Roman era mai în vârstă – cu 3 ani – chiar și decât soacra sa! Din noua căsnicie, Petre Roman are un fiu, Petrus, născut în 2010.

Petre și Mioara Roman, în tinerețe. El fiu de kominternist moscovit; ea fiică de ambasador comunist

Fiica diplomatului comunist Ion Georgescu

O parte din copilăria Mioarei Roman s-a derulat la Varșovia, acolo unde tatăl său, Ion Georgescu, a fost numit în 1946, de către Guvernul comunist condus de Petru Groza (impus de sovietici), prim-secretar al Ambasadei române din capitala Poloniei, funcție pe care a deținut-o până în 1949.

Ulterior, tatăl Mioarei Roman a fost numit ambasador în mai multe țări: Egipt, Irak, Algeria, Maroc, Mauritania, Liberia, Tunis, Mali și Elveția. Tânăra Mioara Georgescu (viitoare Zilahy, viitoare Georgescu) a avut experiența de a vizita, alături de tatăl său, multe dintre aceste țări, majoritatea din Africa.

Ea a studiat limba arabă la Universitatea București, sub coordonarea profesorului Yves Nathan Goldenberg. A devenit profesoară de limba și civilizația arabă, dar și-a construit o carieră și ca jurnalistă de radio. A lucrat timp de 17 ani la Radio București Internațional, ca șefă a secției de limbă arabă. Printre liderii politici pe care i-a intervievat s-au numărat președintele egiptean Hosni Mubarak și fostul rege Hussein al Iordaniei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

4 COMENTARII

    • În gramatica limbii române scrie că e obligatorie folosirea semnelor exclamării în cazurile semnalate, domnule Gigel! Ele se folosesc în același timp cu imperativul și cu vocativul. Cât despre virgule, și ele sunt obligatorii. Altfel, nu ar exista apoziția, iar imperativul nu s-ar construi corect. Așadar, textul e bine corectat. Cât despre context, dacă era necesară această corectură, asta e o cu totul altă discuție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -