Catastrofala idee a PSD de a reduce pragul de impozitare a afacerilor mici și mijlocii de la 1.000.000 de euro la doar 500.000, care ar fi pus pe butuci mii de firme, a fost abandonată de Guvern. Ziaristii.com a scris încă de zilele trecute despre pericolul iminent pentru economie reprezentat de această inițiativă prin care social-democrații își imaginau că mai pot aduce bani la buget jumulind “privații” fără putere de lobby.
Prevederea a dispărut din OUG pregătită de Guvern, relatează G4Media.ro. Conform legii în vigoare, IMM-urile (intreprinderile mici și mijlocii) care au o cifră de afaceri de până într-un milion de euro plătesc un impozit de 1% din venituri – o formă de ajutorare a statului pentru inițiativa privată aflată la început de drum sau care își desfășoară activitatea pe plan local și, deci n-are o mare forță financiară.
Modificarea cobora pragul de la 1.000.000 de euro la numai 500.000, sumă după care impozitul urma să crească la 16%. Lovitura era năprasnică, decapitând astfel aproape toate afacerile mijlocii – este foarte greu, pentru conducerea unei firme, să gestioneze creșterea bruscă a impozitului de la 1% la 16%. OUG urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie.
Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL, a ieșit public să apere acea măsură, prezentând-o ca pe un mare triumf, pentru că PSD voia inițial să coboare pragul de impozitare la afacerile până-n 100.000 de euro!
Prevederea a fost însă scoasă joi din proiectul de OUG. Premierul Nicolae Ciucă a confirmat că s-a renunțat la această modificare criminală pentru economia României: „Aș dori să clarific de pe acum acest lucru. Guvernul nu va aproba o astfel de inițiativă. Antreprenorii români au nevoie de un mediu predictibil și prietenos pentru a-și dezvolta afacerile cinstite“.
Autorii notei de fundamentare a OUG recurseseră la o adevărată golănie – invocaseră prevederile PNRR pentru această modificare. Numai că în PNRR scrie cu totul altceva: măsura trebuie adoptată până în primul trimestru al lui 2023 (deci peste mai bine de un an), e vorba de o scădere graduală a pragului și nu e impusă o anumită limită a acestuia (cum a fost cea de 500.000 de euro).
Este a doua intervenție salutară a PNL în ultima săptămână, după ce o altă idee a PSD de a jumuli sectorul privat – aceea a impunerii unei „taxe de solidaritate” de 1% din cifra de afaceri pentru firmele cu rulaj de peste 100 de milioane de euro – a fost refuzată.
HA HA HA HA ! HA HA HA HA !
E DOAR PROPAGANDA !
CAUTATI TUNURILE, ACOLO E ACTIUNEA !