Guvernul Poloniei anunță că va începe construirea unui zid înalt de 5,5 metri de-a lungul graniței cu Belarus, ca răspuns la războiul hibrid lansat de dictatorii Putin și Lukașenko împotriva Uniunii Europene prin aducerea, la granițele acesteia, a mii de migranți. Polonezii vor începe ridicarea zidului peste două săptămâni, în decembrie, urmând ca acesta să fie finalizat în primele luni ale anului 2022, scrie Le Figaro.
Zidul, amintind de cel ridicat de SUA, la ordinul lui Trump, la granița cu Mexic, are aceeași menire ca și acela: oprirea migranților ilegali care vor să intre în UE. Construcția va costa circa 353 de milioane de dolari și se va întinde pe 180 de kilometri – jumătate din totalul frontierei cu Belarus. Parlamentul Poloniei și-a dat deja OK-ul încă din octombrie.
Atacul a fost orchestrat de dictatorul Alexandr Lukașenko al Belarusului, cu complicitatea lui Vladimir Putin, dictatorul Rusiei. După ce au semnat un tratat privind „uniunea“ dintre țările lor, cei doi au pornit o vastă operațiune împotriva Occidentului. În timp ce Belarus încurajează și chiar aduce cât mai mulți migranți din Afganistan, Siria, Irak și alte țări la granița cu Polonia, lăsându-i să forțeze granița, Rusia se pregătește intens, militar, la granița Ucrainei. Statele Unite au avertizat deja Uniunea Europeană să se aștepte la o invazie a Rusiei în Ucraina.
Eșecul de a integra milionul de migranți din 2015 a schimbat politica UE față de aceștia
Uniunea Europeană are acum, după ani de criză, dezamăgiri și ascensiune a extremei drepte, o altă abordare față de criza migranților. Europa din 2021 nu mai este cea din 2015 și nici Germania nu mai este dispusă să primească migranții necondiționat, după ce experimentul făcut de Angela Merkel acum 6 ani a dat greș.
Dacă, în vara lui 2015, cancelarul Merkel arunca UE într-o criză fără precedent anunțând public că toți migranții sunt bine-veniți în Germania, acum discursul este total opus. Steffen Seibert, purtător de cuvânt al Guvernului de la Berlin, a fost cât se poate de clar luni: „Ceea ce ar trebui să se întâmple este ca migranții, cu sprijinul autorităților lor naționale respective, să fie conduși în siguranță înapoi, în țările lor de origine“.
Germania, un adevărat pământ al făgăduinței pentru milioane de oameni din Africa și Orientul Mijlociu, a sperat în 2015 să își amelioreze problemele demografice prin acest import de migranți. Planul era ca noii veniți să fie integrați, învățați limba germană și angajați în economia care suferă din cauza îmbătrânirii populației.
Dar în scurt timp s-a descoperit că o foarte mare parte dintre cei nou-veniți nu aveau nicio calificare și, mai mult decât atât, refuzau să se intregreze și să trăiască după regulile noii lor patrii.
Germanii au sperat să importe mână de lucru ieftină și s-au trezit cu sute de mii de oameni care nu au nicio calificare și refuză să se integreze în civilizația europeană
Vicecancelarul Sigmar Gabriel constata în ianuarie 2016: „80% dintre refugiați n-au nicio calificare. O parte tot mai mare dintre ei descoperim că sunt analfabeți“. Thomas de Maiziere, ministrul de Interne al Germaniei, puncta în martie 2016: „Pentru cei care refuză să învețe limba germană, pentru cei care refuză să le permită rudelor să se integreze – de exemplu femei sau fete – pentru cei care resping ofertele de locuri de muncă. Pentru aceștia nu poate exista un permis de ședere nelimitat, după trei ani“.
Un an mai târziu, în aprilie 2017, când Europa și Germania se confruntau deja cu atentatele teroriste și cu dezordini și infracțiuni provocate de mulți dintre noii veniți, Wolfgang Schauble, ministrul german de Finanțe, era și mai dur: acelor migranți care nu acceptă modul de viață al Europei ar trebui să li se spună „ați luat o decizie greșită. Sunt locuri mai bune în lume unde se poate trăi sub legea islamică decât Europa“.