vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăOpiniiCartianuCacealmaua lui Iohannis

Cacealmaua lui Iohannis

-

Luni, 11 octombrie, ora 18.05, când a anunțat că-i atribuie liderului USR, Dacian Cioloș, rolul de candidat la funcția de prim-ministru al României, președintele Klaus Iohannis a surprins pe toată lumea. De mai bine de o lună nu mai contenea cu înfierarea USR, care – în viziunea prezidențială – „a abandonat guvernarea” într-un moment greu pentru țară.

Imediat au apărut întrebările. Ce joc face Klaus Iohannis? Este propunerea sa una sinceră, de bună-credință, sau o încercare de compromitere a lui Dacian Cioloș și a USR? Vrea să pună capăt crizei sau o adâncește și mai mult? Crede cu adevărat că Dacian Cioloș poate face o majoritate sau, dimpotrivă, vrea să arate țării că USR și liderul său proaspăt ales se află într-o cruntă minoritate?

De la Ludovic Orban la George Simion, multe voci din politică au pronunțat cuvântul „cacealma”. Unii au mers mai departe, spunând că Iohannis l-a propus pe Cioloș „ca să-l facă de râs”.

Conform primelor sondaje-test, populația e înclinată să creadă că propunerea lui Iohannis e o cacealma. E dovada prăbușirii accelerate a încrederii populare în seriozitatea președintelui țării.

- Advertisement -

Da, nominalizarea lui Dacian Cioloș e o cacealma! Când a făcut-o, Klaus Iohannis n-a avut nicio garanție că liderul USR ar putea forma o majoritate parlamentară. Dimpotrivă, avea toate contragaranțiile.

De regulă, consultările cu partidele sunt urmate de un răgaz pe care președintele și-l ia pentru a pune cap la cap diversele oferte, condiții, pretenții și asigurări. El caută să distingă o formulă majoritară, abia apoi face nominalizarea.

De această dată, la consultări, niciun partid n-a „vândut” ideea că poate face o majoritate. Dimpotrivă, din toate taberele a răzbătut ideea că nu se poate contura o majoritate. Pentru ca mesajul să fie și mai clar, primele două partide ca pondere parlamentară, PSD și PNL – care împreună dețin aproape 60% din Parlament -, n-au avansat nicio propunere de prim-ministru.

- Advertisement -

Ba mai mult: PSD a insistat, la Cotroceni, asupra ideii de alegeri anticipate, ca expresie supremă a neîncrederii în capacitatea actualului Parlament de a livra o majoritate stabilă.

Și atunci, de ce s-a grăbit Klaus Iohannis să-l anunțe pe Dacian Cioloș?

Existau patru răspunsuri posibile:

1. Klaus Iohannis îi asigura o majoritate, pe baza controlului pe care-l are asupra PNL;

2. în speranța că premierul desemnat va reuși, totuși, să refacă majoritatea PNL – USR – UDMR și să readucă România în matricea guvernării de dreapta;

3. ca să-l compromită, forțându-l să „probeze” majoritatea de la moțiunea de cenzură, PSD – USR – AUR;

4. ca să tragă de timp, pentru perpetuarea Guvernului Cîțu, cel demis prin moțiune de cenzură.

Prima variantă este infirmată de derularea ulterioară a evenimentelor. A doua – la fel. Klaus Iohannis n-a mișcat un deget în a-i convinge pe cei de la PNL să colaboreze într-un Guvern Cioloș. Atitudinea ostilă a liderilor PNL – cu Cîțu în frunte – la adresa lui Cioloș arată, de fapt, atitudinea dușmănoasă a lui Klaus Iohannis față de același Cioloș.

Rămân în picioare variantele 3 și 4. Da, Klaus Iohannis încearcă să compromită U-Seee-Reee, asupra căruia și-a redirecționat ura pe care anul trecut o avea față de Peee-Seee-Deee. Iar pentru a lovi în USR, îl aruncă pe liderul partidului, Dacian Cioloș, într-o aventură imposibilă, cu scopul de a-i lipi apoi etichetele de „incapabil”, „neputincios”, „cacealmist”, „aventurier”.

Au greșit USR și Dacian Cioloș mergând la Cotroceni cu o propunere de prim-ministru? Deloc. Oferta făcută președintelui a fost una rațională și bine îmbrăcată în haina responsabilității: într-o coaliție PNL – USR – UDMR, funcția de prim-ministru aparține PNL; dar dacă PNL nu-și asumă șefia Guvernului, atunci USR – prin Dacian Cioloș – e pregătit s-o facă.

Cioloș și USR nu au susținut nicio clipă, în cadrul consultărilor de la Cotroceni, că se bazează pe o majoritate parlamentară. N-au pretins că au în spate vreo înțelegere cu USR și UDMR, ci doar cei 80 de parlamentari proprii (25 de senatori și 55 de deputați).

În schimb, dându-i mandat lui Dacian Cioloș să formeze Guvernul, Klaus Iohannis este cel care și-a asumat faptul că liderul USR ar avea în spate o majoritate. Altfel, „aventurierul” sau „cacealmistul” ar fi chiar el! Dacă nu avea minime garanții sau măcar indicii că Dacian Cioloș ar putea avea succes în formarea Guvernului, de ce l-a nominalizat?!

Încercând să-l compromită pe Dacian Cioloș și USR, Klaus Iohannis va sfârși prin a se compromite pe el însuși. Mai mult, va continua să tragă în jos PNL, pe care de câteva luni l-a angrenat într-o spirală a distrugerii.

Cacealmaua lui Iohannis îi va exploda acestuia în față, cât de curând.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Șoc pe scena politică: Klaus Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloș să formeze noul guvern!

* Rareș Bogdan îl trimite pe Cioloș să ia voturi de la „doamna Şoşoacă şi anti-vacciniştii din faţa Palatului Cotroceni”

* EDITORIAL. Marea înfrângere a unui politician mărunt: Klaus Iohannis

* „Domnul Iohannis ne-a spus că nu știe niciun lider politic Orban în România”

* CCR: PNL-Cîțu și PSD au încălcat Constituția blocând moțiunea de cenzură a USR & AUR. „Exprimă o conduită lipsită de loialitate constituțională“

Premierul Cîțu l-a numit la Justiție pe sinecuristul perfect: membru în 17 Consilii de Administrație, toate la stat, în toate guvernările! Bonus: masterand al Academiei SRI

* Marțea neagră a pandemiei. Recorduri absolute: 442 de morți, 16.743 de cazuri noi, 1.667 de pacienți la Terapie Intensivă. Numărul total al deceselor a trecut de 40.000.

* Nebunie în ciobănie. Primarul comunei Jina: „Nici cei care și-au îngropat rudele ucise de Covid nu cred că există virusul. Îi acuză pe medici”

* „AI MURIT!” Mesajul-șoc primit de antrenorul Reghecampf de la soția sa și de la fiul lor, după anunțul de divorț

* FOTBAL: România – Armenia 1-0. Suntem pe culoarul spre Mondiale! Am urcat, în sfârșit, pe locul 2 și avem program mai ușor

6 COMENTARII

  1. Sunt de acord articolul. Premierul de la Grivco face un joc dublu. Pe de o parte lasa impresia partenerilor occidentali ca a inteles situatia si da o sansa unui om care are legaturi stranse cu presedintele Frantei si cu UE. Pe de alta parte ii tine calzi pe ciracii sai absolut dementi. Ca votant PNL imi voi schimba definitiv optiunea si ca mine multi, voi sanctiona cu prima ocazie partidul la alegeri. Cata vreme PNL + PSD care sunt rezultati din fostul PCR au impreuna peste 30% in Romania nu vor fi reforme sau schimbari in bine pentru cetateni. USR trebuie impins spre 35% si asta se poate face doar prin rezultate. Chiar daca acest Citu un aventurier de moment, un derbedeu penal va reusi sa mai stea in functia de premier zilele sale sunt numarate. USR va veni cu un guvern restrans ca ministere, va da bine la imagine si cam atat. Va pica prima propunere. In runda a doua Iohannis va veni cu o propunere de la PNL dar care indiferent care va fi nu va avea sprijinul USR decat in urma unor cedari grele. PNL nu va putea guverna fara PSD. Ori daca pica si a doua propunere si majoritatea parlamentara in care va intra USR sunt de acord cu alegeri anticipate singurii perdanti pot fi PNL si poate UDMR. USR isi joaca imaginea pentru anticipate acum. Problema este ca ciuma rosie si borhotul rusesc si unguresc sa nu faca majoritate ca atunci ne facem bagajele si plecam din tara. Aici ne-a adus Premierul de la Grivco.

    • Nu ne ramane decat sa asteptam votul de investitura si sa vedem care va fi reactia aripii Orban din PNL. Pot face un grup separat imediat ce nu mai este presedinte al camerei si se alatura USR fiind al doilea grup important in parlament. In caz de alegeri pot face o alianta moment in care PNL va deveni istorie si ar putea rata parlamentul. Totusi increderea in Citu este de doar 8% iar mesajele de ura curg pe Facebook.

  2. Sunt total de acord cu faptul ca Ciolos nu s-a compromis prin initiativa avuta. Dimpotriva, cine nu e bantuit de idei fixe vede ca singura atitudine normala in aceasta etapa a fost cea a USR si Ciolos, aceea de a incerca sa construiasca ceva.
    Ideea cu alegeri anticipate a PSD in aceasta perioada apocaliptica este ciudata, daca nu diabolica!
    Fixatia PNL ca nimic nu se poate fara Citu, este o tampenie!
    Propunerea AUR, Paul Georgescu,care este un personaj total necunoscut pentru majoritatea romanilor, este nerealista!
    Daca analizam, chiar facand abstractie de abordarea acestei etape, dintre toti liderii politici, de la Iohannis la Citu, Simion, Ciolos si chiar Orban, singurul mai inzestrat mi cu calitati de conducator serios pare Ciolos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -