Programul „Anghel Saligny“ – PNDL 3 –, căruia Guvernul Cîțu i-a dat publicității joi detaliile, este „mai rău decât PNDL-ul lui Dragnea“, pentru că au fost eliminate până și puținele criterii de cheltuire a fondurilor menționate anii trecuți de PSD, acuză Sorin Ioniță, directorul executiv al think-tank-ului Expert Forum. Sunt, practic, „bani din elicopter“, și doar eforturile societății civile au reușit să împiedice adoptatea PNDL 3 „pe șestache“, afirmă Sorin Ioniță într-un interviu la RFI.
Societatea civilă a făcut tot ce se putea face într-o democrație pentru a bloca Programul „Anghel Saligny“ al Guvernului Cîțu, 50 de miliarde de lei dați pe mâna baronilor locali fără niciun criteriu de supraveghere a cheltuirii banilor, spune directorul Expert Forum. Mai mult de atât era greu de realizat în condițiile în care Avocatul Poporului „confirmă ce s-a mai spus, anume că nu prea e al poporului, ci al Casei Poporului“.
Sesizată de numeroase asociații civile privind OUG-ul care aprobă Programul „Anghel Saligny“, Renate Weber a refuzat să sesizeze CCR. Totuși, presiunile au avut un rezultat, Guvernul a fost silit să comunice detalii care altfel „nu ar fi apărut niciodată în public“.
Joi, cu 9 zile înaintea Congresului PNL unde speră să fie ales președintele partidului, premierul Florin Cîțu a anunțat detaliile Programului „Anghel Saligny“, prin care 50 de miliarde de lei vor fi împărțiți autorităților locale în următorii 7 ani. Fiecare județ va primi minimum 140 de milioane de lei, fiecare oraș – 7 milioane, fiecare comună – 4 milioane.
Programul „Anghel Saligny“ a stat la originea ruperii coaliției. Miniștrii USR-PLUS de la Transporturi și Justiție au refuzat să avizeze proiectul, afirmând că nu sunt criterii de supraveghere a banilor și, printr-un veritabil PNLD 3, primarii și șefii consiliilor județene sunt invitați la furat. În replică, Florin Cîțu l-a dat afară pe ministrul Justiției acuzându-l că „șantajează poporul român“ și „nu vrea dezvoltarea României“.
Cîțu a promis, pe 4 septembrie, criterii foarte stricte de monitorizare a cheltuirii banilor. Acum, după publicarea normelor de aplicare, Sorin Ioniță spune că aceste criterii au fost eliminate cu desăvârșire.
Analiza lui Sorin Ioniță, directorul Expert Forum, după ce a studiat OUG privind Programul „Anghel Saligny“
- „Societatea civilă, care include și presa, a făcut cam tot ce se putea face într-o democrație (legat de Programul «Anghel Saligny» – n. red.). A pus chestiunea pe agendă. A transparentizat-o. S-au discutat foarte multe detalii în săptămânile care au trecut. Dacă ne lăsam doar în baza Guvernului, aceste detalii nu ar fi apărut niciodată în public. Ei voiau să o treacă repede, pe șestache. Măcar am discutat. Rămânem cu satisfacția platonică că măcar știm despre ce e vorba și măcar știm cum suntem păcăliți.
- Noi o să continuăm. Ne-am uitat pe normele de aplicare pe care urma să le dea ministerul după ce se aproba ordonanța și care urmau să spună cum se aplică legea. În sine, lucrul acesta nu e în regulă. E mai rău decât în PNDL-ul lui Dragnea. Chiar sunt bani din elicopter împărțiți pe județe și comune fără niciun fel de norme!
- Nu sunt criterii, Sunt eliminate în practică. Sunt afirmate în ordonanță, dar în normele de aplicare nu mai există nici măcar cât erau în PNDL. PNDL avea niște criterii de la care ei se abăteau. Acum au fost scoase cu totul! Practic, sunt opționale. Sunt alternative. Ce transpiră de acolo este că se face o împărțire paușală către fiecare județ și, de acolo, fiecare baron județean către comune dă niște sume.
- Nu putem vorbi de criterii. Pur și simplu 4 milioane pe comună… Un fel de sumă minimă garantată. Și dacă vrea boierul mai mult, dă mai mult. Platforma de date dispare. Ni s-a promis că se va face o platformă electronică în care se vor transparentiza. Nu apare în detalii. Dacă o vor face, o vor face benevol. Și în continuare nu sunt funcționari care să se ocupe de acest program foarte mare. E foarte vast. E mai rău decât PNDL 1 și 2.
- 10 miliarde de euro. Poate că vor pune la un moment dat un PDF, scanat prost, cu un tabel cu localități și cu niște sume. Dar asta nu se cheamă o bază de date, cum sunt cerințele «Open government», la care a subscris și guvernul României, adică nu va fi o «base machine readable», o bază de date care pot fi citite cu algoritmi online, care pot fi integrate și analiștii să le poată folosi, să descarce de acolo datele și să facă analize pe ele. Vor fi niște scanuri după niște hârtii.“
C’atu l-a întrecut pe Dracnea la hoție de partid !
DERBEDEI MAI MARI CHIAR ȘI DECÂT… P.S.D.-iștii!!!
Este o rusine ca numele unui mare inginer constructor, o somitate a vremii, sa fie asociat cu un jaf in banul public de 10 miliarde euro. Oare familia domnului mai traieste sa le ceara niste daune pentru o astfel de asociere? Domnul Sorin Ionita a dezvoltat mai bine programul, dar se stia inca de acum o luna ca cel mai important aspect lipsea, cum se cheltuiesc banii si raspunderea. S-a dorit cheltuierea banilor fara ca vreodata cineva sa fie anchetat. Liber la asfaltare pe camp, becuri de 2000 euro la Altan Tepe. Popa Iscru va castiga 120 de contracte cu o firma fara angajati si pe pierdere. Toate contractele vor fi executate de clientela de partid impusa de la centru.