vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăEconomieNu cumpărați titluri de stat! Sunt o păcăleală a unui guvern disperat,...

Nu cumpărați titluri de stat! Sunt o păcăleală a unui guvern disperat, pe care nici băncile nu-l mai împrumută

-

Guvernul populist Dragnea-Dăncilă e disperat să facă rost de bani. De obicei, banii erau luați de la bănci. Acest început de an a venit însă cu o surpriză: pe 28 ianuarie, băncile s-au oferit să asigure doar 30% din suma cerută de Guvern, prin Ministerul Finanțelor. Atunci, Guvernul s-a orientat spre banii populației.

Oficial, reprezentanții Guvernului au anunțat că nu mai vor să se împrumute de la bănci, pe care le-au înfierat în stil bolșevic. De fapt, băncile au refuzat să împrumute statul în ianuarie, din cauza aberantei și jignitoarei „taxe pe lăcomie”, introdusă prin ordonanță de urgență.
Practic, fiecare cumpărare de titluri de stat ar fi taxată, așa că băncile au transmis oferte care includeau acest cost. Iar Guvernul s-a ofuscat și și-a îndreptat atenția spre rezervele financiare ale populației. Așa a fost lansată noua campanie de emisiuni de titluri de stat.

Inflația ar putea fi mai mare decât dobânda

Începând de astăzi, 4 ianuarie, statul încearcă să atragă cât mai mulți bani de la populație. Au fost lansate trei emisiuni de titluri de stat Tezaur, cu scadența în 2, 3 și 5 ani, la dobânzi anuale de 4%, 4,5%, respectiv 5%.

Reacția pieței va fi dezamăgitoare pentru Guvern. Semnalele din piață, exprimate mai ales prin Facebook, sunt de neîncredere. Oamenii spun că dobânzile sunt prea mici, iar inflația poate crește peste nivelul dobânzii de 4-5%. Acest Guvern a demonstrat că „se pricepe” să genereze pusee inflaționiste: a luat economia la inflație zero și în doi ani a dus-o spre 5,5%.

- Advertisement -

În plus, mizeria numită „Ordonanța lăcomiei” (OUG 114) nu și-a produs încă toate efectele. Degradarea încrederii în politicile guvernamentale se va accentua, iar deprecierea leului va alimenta inflația. Consecință directă: este nerentabil să împrumuți statul în condiții de instabilitate atât de mare.

Mai există și componenta etică. Nu e moral ca Guvernul să ceară bani populației pentru a-și finanța politica populistă, etatistă, de cvasi-naționalizare. După ce mi-ai atacat pensia privată de la Pilonul 2, după ce ai atacat stabilitatea leului și ai indus inflație mare, vii la mine și-mi ceri să te finanțez? Ca să ce? Ca să plătești pensii și salarii? Măcar dacă ai face investiții de acești bani, dar nu faci.

Cam așa gândesc mulți români către care se îndreaptă acum statul, zâmbindu-le mieros pentru a le lua banii. Operațiunea va fi însă, probabil, un mare eșec. Un guvern necredibil nu va convinge populația să aibă încredere în noile titluri de stat.

Guvernul înjură băncile, dar apelează la ele

Și totuși, Guvernul nu poate trece strada fără a apela la mult-hulitele bănci! Conform Strategiei care însoțește proiectul de buget pe 2019, Ministerul Finanțelor ar putea apela la bănci pentru emisiunile Tezaur.
„În scopul creşterii accesibilităţii persoanelor fizice la cumpărarea titlurilor de stat se are în vedere continuarea emisiunilor de titluri de stat pentru populație prin Programul Tezaur, în limita unui plafon anual, atât prin unitățile operative ale Trezoreriei Statului, cât și prin oficiile poștale ale Companiei Naționale Poșta Română și instituțiile de credit, precum și flexibilizarea acestuia prin introducerea posibilității de răscumpărare anticipată și a transferului de proprietate între persoanele fizice”, precizează Ministerul Finanțelor, printr-un comunicat.

Cum pot fi cumpărate titlurile de stat în luna februarie:

- Advertisement -
  • 4 – 22 februarie 2019: de la unitățile Trezoreriei Statului
  • 4 – 21 februarie 2019: prin oficiile poștale ale Poștei Române, în mediul urban, respectiv 4 – 20 februarie 2019, la cele din mediul rural.
Veniturile nu sunt impozitate.
Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. A fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni.

Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea, în perioada de subscriere, a unei cereri de anulare. Ulterior, subscrierile sunt irevocabile și nu mai pot fi anulate.

Titlurile de stat care sunt lansate în data de 4 februarie 2019 sunt în formă dematerializată și au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.

Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua pe parcursul anului 2019. În fiecare lună perioada de subscriere va fi de trei săptămâni, iar maturitățile vor fi stabilite în funcție de interesul manifestat de investitori.

CITIȚI ȘI:

După ce-a fost condamnat c-a luat bani de la copii, Dragnea s-a trezit că-i pasă: „Să le dăm vitamina D!”

2 COMENTARII

  1. UITE ASA SE SPALĀ CREIERELE – niste ziaristi „patrioti” si mai ales semi-analfabeti criticā invitiativa guvernului de a oferi „titluri de stat”.
    Guvernul României oferā titluri de stat incā din Octombrie 2001.

    Acesti idioti se bazeazā pe ignoranta poporului si le bagā in cap tot felul de informatii false. In primul rand „titlurile de stat” sunt controlate de Banca Nationalā si nu de guvern.

    Toate guvernele din lume oferā titluri de stat (Bonds). Este o investitie mult mai sigurā decât actiunile si sunt garantate de guvern.
    De cele mai multe ori, aceste titluri de stat nu sunt suficiente pentru marele public pentru cā sunt cumpārate de guvernele altor tari.

    Ce sunt aceste titluri de stat?
    Sunt de fapt datoria tārii pe care guvernul o vinde.
    De exemplu: guvernul unei tari are o datorie de $100 de miliarde, la care plāteste o dobândā de 5%. Deci in fiecare an plateste $5 miliarde numai dobânda.
    În loc sa plateascā aceastā suma creditorilor internationali, guvernul împarte aceasta datorie in titluri de stat, sa zicem $10 pe titlu si vinde $10 miliarde in titluri de stat la care oferā o dobândā de 4%. In functie de câte titluri reuseste sā
    vândā, guvernul reuseste sā facā o economie de 1% ($1 miliard).
    Acesti bani economisiti merg la cheltuielile de guvern, de obicei la plata salariilor bugetarilor.

    Este greu de ajuns la aceste titluri, majoritatea sunt cumpārate de guvernele altor tari.
    În ianuarie 2018, China detinea $1,69 trilioane in titluri de stat ale Guvernului American.

    Da, or sā spunā unii, dar alea sunt titluri americane!… fārā ca idiotul sā stie cā datoria Americii a ajuns la $21,97 trilioane – si mai ales fārā stie cum se scrie acest numār astronomic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -