Președintele României, într-un discurs ținut în această seară cu ocazia unei recepții la Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, a criticat dur guvernarea PSD-ALDE.
De la începutul anului, de câte ori a avut ocazia, Klaus Iohannis s-a arătat nemulțumit de Guvernul Dăncilă. A făcut numeroase referiri la faptul că, nici până la această oră, coaliția condusă de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu nu a reușit să propună un proiect de buget.
„…este inadmisibil ca până la finalul lunii ianuarie să nu existe nici măcar o proiecție bugetară, care să ofere economiei o anumită perspectivă financiară pentru anul în curs. Solicit Guvernului să vină cu un buget realist pentru 2019, un buget construit pe baze credibile”, a spus Klaus Iohannis.
Un guvern iresponsabil. Klaus Iohannis s-a arătat nemulțumit de Guvernul Dăncilă
Președintele a subliniat din nou faptul că guvernul funcționează haotic și pune în pericol funcționarea economiei țării.
„Îmi doresc o Românie cu o economie sănătoasă, o țară bine guvernată, în care beneficiile de astăzi să nu se risipească mâine, iar măsurile luate astăzi să nu amaneteze viitorul generațiilor următoare. Din păcate, o serie de măsuri guvernamentale luate în ultima perioadă ne arată o gravă lipsă de responsabilitate, de seriozitate și de viziune cu privire la mersul economiei noastre pe termen mediu și lung”, a declarat președintele României.
Taxe care au creat panică printre investitori
De asemenea, președintele României a criticat taxele introduse la sfârșitul anului care au creat panică printre investitori. Acesta a subliniat faptul că toate măsurile Executivului vor să ascundă eșecul guvernării.
„Am văzut cum, fără consultări și fără minime evaluări de impact, Guvernul a schimbat peste noapte regimul fiscal pentru unele dintre cele mai importante domenii. Probabil că fără noile taxe și impozite introduse prin Ordonanța de Urgență 114, pe care însă guvernanții le-au negat continuu, bugetul pentru anul în curs ar fi resimțit constrângeri drastice”, a adăugat Klaus Iohannis.
PSD a adus prejudicii la adresa bunăstării românilor
A reamintit de atacul la Pilonul 2 de pensii și a remarcat că toate aceste decizii ascund realitatea, aceea că guvernul e obligat să ia măsuri de austeritate după dezmățul cu bani publici din ultimii doi ani.
„Totodată, suntem în situația în care însăși existența Pilonului 2 de pensii este pusă în pericol. Este îngrijorător și modul în care autoritățile gestionează securitatea aprovizionării cu energie ori, cel puțin, pretind că se ocupă de povara facturilor la energie. Toate acestea înseamnă prejudicii la adresa bunăstării românilor și a familiilor lor. În cele din urmă, cetățenii vor fi cei care vor achita nota de plată, așa cum se întâmplă adesea”, a mai spus președintele României.
Inflație și deficit, relizările Vioricăi Dăncilă
„Deși s-a promis că 2018 va fi anul investițiilor, ceea ce s-a obținut se numește inflație, importuri și adâncirea unor dezechilibre macroeconomice, precum deficitul comercial și cel de cont curent. De exemplu, deficitul comercial a ajuns la un nivel record, de aproape 15 miliarde de euro, în creștere cu peste 15% față de 2017. Fondurile europene au rămas, din nou, pe post de «Cenușăreasă». Guvernul a absorbit cu circa 20% mai puțin decât propria țintă asumată, neglijând investiții absolut necesare dezvoltării”, a declarat președintele României.
Klaus Iohannis s-a arătat nemulțumit și de faptul că „PSD încearcă mereu să găsească vinovați de serviciu” pentru a-și ascunde incompetența, criticând atacurile lui Dragnea și Vâlcov la adresa BNR și a companiilor multinaționale.
Mesajul lui Dragnea despre buget este „naiv”
Klaus Iohannis a ridiculizat și comentariile postate de Liviu Dragnea pe pagina sa de Facebook în legătură cu performanțele economice ale PSD, acesta anunțând că PIB-ul a cresut cu 25% în ultimii doi ani.
„În privința bugetului, am văzut chiar în aceste zile cum se laudă PSD, în mod speculativ și zic eu, acum, naiv, cu creșterea veniturilor bugetare. Îi îndemn să se mai uite o dată, însă pe linia veniturilor fiscale, cele care arată performanța ANAF. În raport cu 2016, ponderea în PIB a veniturilor fiscale este în scădere. Veniturile fiscale încasate în 2018 sunt cu 2,6 miliarde de lei sub nivelul programat inițial prin Legea bugetului, deși PIB-ul nominal prognozat a fost între timp majorat puternic, cel puțin în scripte, de la 908 la 950 de miliarde lei. Iar aceasta numai performanță fiscală nu se cheamă”, a spus Klaus Iohannis.
Citiți și