„Aşa au vrut să ia cu japca şi Guvernul şi vor, în continuare, să-l ia cu japca, vor să ia cu japca şi Parlamentul României. Cu japca înseamnă dincolo de lege şi încălcând legea şi forţând legea. Vor să ia şi România.” (Liviu Dragnea, 5 decembrie 2018)
Cine zice ăla e, sună o vorbă din popor. Japca de care vorbea Liviu Dragnea o aplică exact el tuturor românilor care trăiesc la oraş şi au nevoie de apă, căldură, străzi, parcuri, transport.
Primarii de municipii din România au acuzat, luni, Guvernul că nu i-a consultat referitor la construcţia proiectului de buget pentru anul 2019, edilii solicitând o întâlnire de urgenţă marţi cu premierul Viorica Dăncilă. Pe lista revoltaţilor se află chiar primari PSD, în frunte cu Gabriela Firea, primăriţa Capitalei, primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, dar şi Emil Boc, de la Cluj, Ilie Bolojan (Oradea), primarii altor mari oraşe cu buget consistent: Timişoara, Arad, Alba Iulia, Sibiu, Braşov.
„Sunt convinsă că există soluţii şi mai ales că auzim în fiecare seară la televizor că ţara este pe plus, bugetul este pe plus, încasările merg foarte bine, economia duduie. Dacă economia duduie, de ce trebuie să tăiem de la proiectele de dezvoltare?”, a declarat Gabriela Firea, cu bătaie către Liviu Dragnea, cel care a publicat nişte cifre din care ar trebui să înţelegem că economia României e în paradis.
Ce vină au locuitorii oraşelor?
Nu doar că economia României nu e paradis, dar se apropie de a fi infern. Găsiţi o explicaţie pe înţelesul tuturor, AICI. Statul nu are bani de-ajuns pentru acoperirea deficitului de 3%, deci pentru plata pensiilor şi a salariilor din sectorul public. Băncile, lovite în plin cu suprataxarea din „ordonanţa lăcomiei”, refuză să mai împrumute guvernul. Creditorii internaţionali nu mai au încredere în piaţa românească din cauza instabilităţii politice provocate de PSD şi ALDE, prin atacul la statul de drept şi la justiţia independentă.
Din această cauză, disperat, guvernul ia bani cu japca (vorba lui Dragnea) de unde poate. Ultima sursă de jaf cu acte în regulă pe care a descoperit-o Teodorovici, ministrul de Finanţe, sunt banii…marilor oraşe. Cum? Din impozitul pe venit strâns la bugetele locale, care poate fi hăcuit la centru, prin decizia lui Teodorovici şi Darius Vâlcov.
Ţară fără bani de pensii şi salarii
Miza atacului la banii administraţiilor locale este, potrivit analiştilor, un total de aproximativ un miliard de euro. O sumă imensă, oprită cetăţenilor ca impozite pe venit, pentru ca banii lor să meargă în investiţii locale, ajutor, spitale, cultură. Practic, cetăţenii plătesc un impozit astfel ca banii să li se întoarcă în nivel mai bun de viaţă în oraşul lor: străzi, parcuri, transport local, asistenţă, spectacole. Oraşele vor fi acum deposedate de fonduri, care vor merge să acopere gaura bugetară provocată intenţionat de axa Dragnea-Tăriceanu-Dăncilă-Vâlcov-Teodorovici. Evident, primarii sunt revoltaţi – au fost votaţi să facă investiţii, iar fără bani nu au cum.
Robert Negoiţă (PSD), preşedintele Asociaţiei primarilor de municipii: „Suntem cea mai subfinanţată administraţie publică din Europa. Este inacceptabil. Cota minimă din impozitul pe venit de are avem nevoie e de 66%. De două luni facem adrese către Guvern să ne întâlnim. S-a tăiat aproape 40% din bugetele noastre“.
Emil Boc (PNL): „Anul trecut am pierdut 28 de milioane de euro din bugetul local în urma prevederilor la nivel naţional. Nu mai dorim să fim văduviţi. Dacă ni se iau banii, cu ce mai facem obiectivele locale?“.
Urmeaza marea japca ENEL dobrogea. Toate costurile cu remedierea si inlocuirea retelei electrice distruse de fenomenul de inghet al ploii vor fi suportate de consumatori. Traiasca poporul natang si sa plateasca suplimentar pentru ca e vinovat de ruperea stalpilor enel desi profitul companiei nu e directionat in reinnoirea si modernizarea retelei.