joi, noiembrie 21, 2024
AcasăLumeaAmericaAlegerile din America nu au fost fraudate

Alegerile din America nu au fost fraudate

-

Ori de câte ori spun acest lucru, sunt întâmpinat cu întrebarea: „De unde știi că nu au fost fraudate?”. Știu că alegerile au fost corecte din mai multe motive:

1) pentru că din 1789, când au avut loc primele alegeri, până în 2020, alegerile au fost întotdeauna corecte;

2) pentru că șeful de la Homeland Security a declarat că acestea au fost cele mai sigure alegeri din istoria Americii;

3) pentru că Trump nu a reușit să aducă nicio dovadă concretă că alegerile au fost fraudate. 

America are o tradiție democratică în ceea ce privește corectitudinea alegerilor, acesta fiind unul din multele motivele pentru care America a reușit să ajungă puterea numărul 1 în lume după mai puțin de 250 de ani de existență. 

Procesul în sine nu este perfect. La fiecare alegere, inclusiv la cele din 2016 și 2020, se descoperă mici nereguli ici și colo, dar niciodată acestea nu influențează rezultatul final. 

Trump este singurul președinte din istoria Americii care nu respectă voința poporului american, singurul președinte care nu își recunoaște înfrângerea, singurul care acuză fraude majore, de milioane de voturi. Practic, Trump spune că America este un simulacru de democrație, o țară de lumea a treia, unde alegerile se fură ca-n codru. Niciun alt președinte nu a adus Americii un astfel de prejudiciu de imagine. 

- Advertisement -

Vor spune unii: „Bine, bine, dar în 2000 s-a întâmplat același lucru, Al Gore a cerut renumărarea voturilor în Florida și nu a acceptat înfrângerea decât după o lună”. Nu este absolut deloc același lucru. Gore nu a acuzat pe nimeni că ar fi făcut fraude majore în defavoarea rivalului. A cerut doar renumararea voturilor, pentru că diferența dintre voturile obținute de el și de Bush a fost foarte mică, de câteva sute, la un stat cu vreo 10 milioane de alegători. O diferență de 364 de voturi în plus – pe care Bush le-a avut în final – poate fi, teoretic, recuperată la renumărare, accentul punându-se de fapt pe voturile care au fost anulate.

Diferența la care Trump a pierdut alegerile în statele pe care le contestă este de ordinul zecilor sau sutelor de mii. Nu ai cum să recuperezi o așa diferență indiferent de câte ori le-ai număra. Ca să nu mai vorbim că Trump nu contestă rezultatele dintr-un singur stat, ci rezultatele din 6 state: Nevada, Pennsylvania, Wisconsin, Michigan, Georgia, Arizona.

Nu faptul că Trump a cerut renumărarea voturilor este problema, renumărarea este perfect democratică, ci faptul că își acuză propria țară de fraude de milioane de voturi. 

- Advertisement -

Prietenii și cunoștințele din România mi-au pus o întrebare foarte bună: „Cum este posibil ca în noaptea votului Trump să fie câștigător și în zilele următoare voturile să meargă într-o singură direcție, în favoarea lui Biden?”

Într-adevar, la prima vedere pare suspect, mai ales pentru cei care nu trăiesc în America. În realitate, explicația este foarte simplă. Din cauza pandemiei, ca să nu se înghesuie la urne să se contamineze cu coronavirusul, foarte multă lume a votat prin poștă. Trump a protestat împotriva votului prin poștă, spunând că nu este sigur și se pot face fraude, deși la fiecare alegeri există vot prin poștă pentru persoanele care nu pot fi în data alegerilor în localitatea în care locuiesc și pentru cei care nu sunt în acel moment în țară, printre care și trupele americane staționate prin lume. Niciodată nu s-a auzit de vreo fraudă.

Problema reala a lui Trump era de fapt că în felul acesta era posibil ca mai multă lume să voteze. Cu cât mai multă lume iese la vot, cu atât republicanii obțin rezultate mai proaste. De ce? Pentru că 70-80% dintre bătrâni sunt republicani și se duc conștiincios la vot. Tineretul, care este în general democrat, nu prea se duce la vot. Mai cunoaștem țări unde, atunci când tineretul iese la vot, un anumit partid pierde alegerile, nu-i așa? 

Trump și-a îndemnat votanții să nu voteze prin poștă, ci să se prezinte fizic la vot pe 3 noiembrie.  Majoritatea s-au conformat și, într-adevăr, au venit la vot pe 3 noiembrie. De partea cealaltă, a fost exact pe invers: majoritatea democraților au votat prin poștă, fie că n-au vrut să riște să se infecteze, fie că nu mai aveau răbdare să voteze.

Votarea prin poștă a început cu două-trei săptămâni înainte de 3 noiembrie. În unele state, numărarea voturilor primite prin poștă a început înainte de 3 noiembrie. În alte state, inclusiv în Pennsylvania, legea locală nu permite deschiderea voturilor decât pe 3 noiembrie. Precizez că voturile prin poștă se numără manual, spre deosebire de voturile în persoană, unde în general se folosesc niște mașini speciale de numărat voturi. Mai sunt pe ici, pe colo zone rurale unde nu există asemenea mașini, iar numărarea se face manual.

Numărarea voturilor prin poștă durează mult și pentru că mai întâi se verifică semnătura de pe plic, care trebuie să corespundă cu semnătura persoanei respective care există în baza de date. Sunt mai multe persoane care verifică același buletin de vot, unii fiind democrați, alții fiind republicani. 

Era de așteptat ca în noaptea de 3-4 noiembrie Trump să apară ca fiind câștigător, pentru că majoritatea voturilor pentru el urmau să se facă în persoană. Aici, mass-media a numit fenomenul „mirajul roșu”, apropo de culoarea roșie a Partidului Republican. 

Știind ce-i poate capul lui Trump, democrații au început să se panicheze un pic. Circula pe internet un scenariu în care Trump se proclama câștigător în noaptea alegerilor, dând apoi ordin ca voturile prin poștă să nu se mai numere. Am crezut scenariul foarte fantezist; oricâte tendințe dictatoriale ar avea Trump, nu-l vedeam să încerce o astfel de măgărie. 

Din păcate, exact așa s-a întâmplat: în noaptea votului, Trump s-a declarat câștigător, iar oamenii lui au început să pună presiune pe autoritățile locale pentru a opri numărarea voturilor prin poștă! De ce? De ce nu? Din fericire pentru democrația americană, autoritățile locale (inclusiv cele republicane) nu au cedat la presiune și au continuat numărătoarea voturilor. 

Acesta este motivul pentru care în Pennsylvania, de la 10% avans pentru Trump în ziua alegerilor, s-a ajuns la 1% în plus pentru Biden. 

Să-ți îndemni suporterii să nu voteze prin poștă și după aceea să te miri că 80% dintre cei care au votat prin poștă s-au pronunțat în favoarea celuilat candidat – asta este de domeniul comicului.

Democrația americană a fost pusa la grea încercare în acești 4 ani, dar se pare că a reușit să absoarbă șocul negativ produs de Administrația Trump. Coșmarul a luat sfârșit, chiar dacă circul va mai continua până pe 20 ianuarie 2021, spre fericirea rușilor și a altor dușmani ai Americii, care ne arată astăzi cu degetul.  

Costel Atanasiu

The Wistar Institute

Philadelphia, Pennsylvania

Donald Trump

DE ACELAȘI AUTOR:

4 COMENTARII

  1. Text foarte rezonabil. Sper sa se linisteasca apele cu acest presedinte flamboiant si cu tendinte dictatoriale.
    S-a purtat in nenumarate randuri execrabil. Nu merita sa fie presedintele SUA.

  2. Domnule Atanasiu
    Eu zic să așteptăm să se pronunțe justiția.
    Restul sunt speculatii și comentarii partizane.
    Cred că e destul de clar.Sa se pronunțe justiția ,nu eu,nu Dumneavoastră,nu Home Security,nimeni.La noi in București după locale nimic nu a fost clar și decis și acceptat decit după decizia Justiției.
    Punct.

  3. Cam mult mințiți. Președintele Comisiei Federale Electorale a USA a declarat ca toate rapoartele primite, evidențiază frauda la alegeri și ca le bor trimite procurorului. Cam mult mințiți și dezinformați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -