vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăJustițieTrei ani de la OUG 13. În sfârşit, aflăm cine ne-a scăpat...

Trei ani de la OUG 13. În sfârşit, aflăm cine ne-a scăpat de blestemul Ordonanţei care legaliza corupţia în România! Dezvăluirea unei candidate la şefia Parchetului General

-

Exact în urmă cu trei ani, în noaptea de 31 ianuarie 2017, Guvernul Grindeanu aproba celebra Ordonanţă 13 care îi „albea” pe mari corupţi, în frunte cu Liviu Dragnea. Iniţiatorul deciziei care avea să scoată România în stradă pentru o lungă perioadă de proteste a fost Florin Iordache, poreclit „Ciordache”, fostul ministru al Justiţiei de atunci.

Guvernul lui Liviu Dragnea putea să emită direct Ordonanţa pro-penali, care să intre în vigoare imediat, dar în mod surprinzător n-a făcut-o, permiţând străzii să provoace anularea ei, tot de către Guvernul Grindeanu, după 5 zile de manifestaţii fără precedent. A fost salvarea României! O ţară în care abuzul în serviciu, traficul de influenţă şi mita ar fi devenit legale s-ar fi autoexclus din Europa.

Florin Iordache a detonat bomba OUG 13

Dar un detaliu pe care puţini l-au dibuit la acel moment avea să dea o mare şansă societăţii româneşti: o prevedere „vârâtă” foarte inteligent sub nasul lui „Ciordache”, care prevedea că OUG nu intră automat în vigoare, ci după… 10 zile!

- Advertisement -

În acest interval, protestele #Rezist au luat o amploare atât de mare încât au reuşit să oblige „majoritatea roşie” PSD-ALDE să renunţe la aplicarea efectivă a OUG 13. Fără acest interval de amânare, nimic nu mai putea fi făcut, totul era pierdut.

Azi, am aflat cine a fost autorul acelei prevederi salvatoare pentru România. De fapt, e vorba de o „autoare”: termenul de zece zile pentru intrarea în vigoare a OUG-ului a fost propus de Alina Barbu, specialist în drept penal de la Direcția Elaborare Acte Normative din cadrul ministerului.

Funcţionara ar fi propus inițial un termen de 20 de zile, însă Florin Iordache ar fi cerut intrarea OUG-ului în vigoare mai repede, astfel că în urma unei negocieri ad-hoc între cele două părţi au rămas 10 zile.

- Advertisement -

Dezvăluirea a fost făcută de Gabriela Scutea, candidată la funcția de procuror general, într-un interviu pentru justnews.ro.

Dezvăluirea făcută de Gabriela Scutea

  • ”Da, doamna Alina Barbu a zis: domnule ministru, opinia noastră, la nivel tehnic, este, în mod clar, că trebuie să fie 20 de zile și i-a prezentat ministrului niște argumente. Nu mai știu dacă în acel moment domnul ministru nu a zis ceva de genul bine, bine, dar să se grăbească. Eu i-am explicat că nu putem, că termenele sunt pe lege, că trebuie să te raportezi la Cod, că trebuia să fie un termen. Iar ministrul a spus: 10 zile sunt de ajuns? Am mai ajuns la un moment dat la o discuție între doi decidenți, în care am zis: nu se poate fără termen. Asta a fost tot ce are legătură cu paternitatea termenului de 10 zile”

În cele din urmă, Guvernul a dat înapoi, iar pe data de 5 februarie 2017 a abrogat celebra OUG 13. Iar un rol esențial în oprirea dezastrului, pe lângă presă și mobilizarea exemplară a publicului, nu l-a jucat o pesoană infuentă, nici serviciile secrete, „statul paralel” sau ambasada SUA, ci un simplu funcționar din Ministerul Justiției, specialist în drept penal, care şi-a luat rolul în serios şi a găsit artificiul salvator pentru democraţia din România: Alina Barbu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

 

2 COMENTARII

  1. Mare noroc cu specialistii in drept ca au simtit ce hal de mediocritati aveau sa infrunte:ciordache si grindeanu,demni de puscarie pentru favorizarea infractorilor!Ma bucur ca aceste doamne au curajul sa infrunte in continuare lichelel din sistemul justitiar,plantate demult in locuri bine tintite de hotii din Kiseleff!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -