Preşedintele USR critică dur textul moţiunii de cenzură depuse joi, la Parlament, de PSD. Dan Barna anunţă că parlamentarii USR nu vor vota sub nicio formă moţiunea şi nu vor susţine niciun fel de iniţativă menită „să înlesnească întoarcerea PSD la putere”.
„Am spus deja că nu vom vota pentru nimic care să înlesnească întoarcerea PSD la putere. Pentru dezastrul din cei trei ani de guvernare Dragnea, nota de plată nu a fost încă achitată. Nu pot însă să nu remarc faptul că textul moţiunii de cenzură depusă de PSD depăşeşte chiar şi limitele cele mai de jos ale bunului simţ. Disperat să îşi apere baronii locali partidul cu doi foşti preşedinţi trimişi la închisoare nu se jenează să folosească astăzi termeni ca demnitate şi integritate în funcţia publică. De asemenea, partidul care voia să scoată România din Europa avertizează azi că drumul ţării nu este spre est. Într-adevăr nu este, dar ei sunt ultimii oameni care pot pretinde că sunt interesaţi în mod onest de o Românie occidentală şi prosperă”, a scris Dan Barna, pe Facebook.
PSD a depus, joi, la Parlament textul moţiunii de cenzură intitulate „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”.
„Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă atât pentru că schimbarea sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, cât şi pentru că adoptarea acestor modificări s-a făcut în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere”, se arată în documentul PSD.
Calendarul moţiunii de cenzură
Moţiunea de cenzură va fi citită, în plenul Parlamentului, luni, de la ora 14,00. Data dezbaterii şi a votului urmează să fie stabilită într-o nouă şedinţă a Birourilor permanente reunite.
Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a anunţat, joi, după depunerea moţiunii de cenzură, că PSD are peste 233 de voturi pentru acest demers, iar citirea şi votarea moţiunii nu va fi întârziată foarte mult.
Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.
Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.
Moţiunea PSD este susţinută şi de UDMR, care nu doreşte alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Ciolacu face pe grozavul, dar se teme de alegeri
Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spune că sunt parlamentari care vor să se afilieze grupului PSD, în condiţiile în care în prezent lipsesc cinci-şase voturi pentru ca moţiunea de cenzură să treacă. „Sunt optimist că această moţiune de cenzură va trece”, afirmă Ciolacu.
„În jur de 5-6 voturi ne lipsesc în acest moment. La începutul fiecărei sesiuni, diferiţi parlamentari îşi declară apartenenţa la un grup sau altul. Vom vedem adevăratul recensământ după ziua luni când parlamentarii vor veni sau vor face solicitări de a se lua act de aflierea către un grup parlamentar. Sunt parlamentari cu care am stat de vorbă şi care vor să se afilieze grupului parlamentar al PSD”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri seară, la Antena 3.
El a afirmat că în prezent sunt 228 de parlamentari care susţin moţiunea.
Întrebat câţi parlamentari şi-au exprimat dorinţa să vină la PSD, el a replicat: „Încă mai negociem câţi mai vin”. „Sunt optimist că această moţiune de cenzură va trece”, a spus Ciolacu, pitrivit News.ro.
El a susţinut că PMP, ALDE sau minorităţile nu vor vota o moţiune de cenzură, pentru că „au o teamă de anticipate”, întrucât „la anticipate ALDE şi PMP ar dispărea din reprezentarea parlamentară”.
PSD, în cădere liberă în sondaje
Realitatea e că partidul care se teme cel mai mult de anticipate e PSD. Potrivit ultimului barometru IMAS (publicat de Europa FM în această lună cu măsurători făcute în decembrie 2019), PSD e în cădere liberă.
Barometru Europa FM pentru decembrie 2019
PNL 45%
PSD 18,5%
USR-PLUS 15%
UDMR 5%
Pro România 4%
ALDE 3,5%
PMP 3%
Scăderea PSD este una abruptă şi de la lună la lună, după ce Viorica Dăncilă s-a făcut de râs în finala prezidenţială, pierdută la scor în faţa lui Iohannis. Astfel, de la 21,3% în noiembrie 2019, PSD ajunge în ultima lună a anului trecut la 18,5%.Prin comparație, PSD a pornit anul trecut de la o intenție de vot de 25% și a coborât, la final de an, la 18,5% – un dezastru total.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
* VIDEO. Aţi văzut filmul „Brexit”? Merită! Veţi afla cum se poate distruge o ţară cu Facebook şi „fake news”. Plus: legătura dintre omul lui Trump şi campania pro-Brexit
* BREXIT. Îşi vor face românii bagajele? Primele reacţii după „marele divorţ” al Marii Britanii de UE
* Suferinţa Simonei Halep. Primul mesaj după eliminarea de la Australian Open: „Să pierzi aşa…”
* Reacţia surprinzătoare a lui CTP după eliminarea Simonei Halep de la Australian Open. „De aceea a rupt racheta de pământ”
* VIDEO. Brexit, emoție și lacrimi. Ultima zi pentru aleșii britanici în Parlamentul Europei. S-a strigat: „Împreună pentru totdeauna!”
* Au prins „balena” teroristă! Namila ISIS cântărea 254 de kilograme şi a fost nevoie de o autoutilitară pentru transportul său la Poliţie
* Anunț PNL: alegeri locale și anticipate, până în 28 iunie, la diferență de cel mult o săptămână
* VIDEO. Bătaie generală între pompieri și polițiști pe străzile Parisului. Motivul, vârsta de pensionare
*VIDEO. Wuhan, piața de animale vii. Nu întâmplător, aici s-a format virusul ucigaș. 10 imagini șocante
Proastă sau nu, moțiunea asta ne arată că încă suntem în campanie electorală… trece sau nu moțiunea tot în campanie suntem … mai stăm două luni și iarăși campanie, vine vacanta de vara iarăși campanie, vine toamna altă campanie,…..tot anul ăsta e o companie continuă… să sperăm că scăpăm la anul..?!!!