miercuri, februarie 5, 2025
AcasăLumeaEfectul „nebuniei Trump“: liderii UE au decis să transforme Europa într-o superputere...

Efectul „nebuniei Trump“: liderii UE au decis să transforme Europa într-o superputere militară și accelerează crearea Statelor Unite ale Europei, pentru a rezista amenințărilor SUA, Rusiei și Chinei

-

Europa reacționează rapid în fața amenințărilor venite dinspre noii lideri ai fostul său aliat, Statele Unite: întruniți la Bruxelles, șefii principalelor țări din UE au luat hotărârea să transforme rapid uniunea într-o superputere militară. De asemenea, ideea unei adânciri a integrării, în direcția creării Statelor Unite ale Europei, e privită acum de toată lumea cu mare interes, mai mulți lideri politici arătând că altfel nu se va putea rezista amenințărilor venite dintre Rusia, China și, mai nou, Statele Unite.

Cazul Danemarcei, amenințată de Trump și somată să cedeze Groenlanda americanilor, a fost dezbătut pe larg la Bruxelles, toată lumea arătându-și solidaritatea cu danezii.
Problema apărării continentului a ținut capul de afiș al discuțiilor, toată lumea fiind îngrijorată de perspectivă după ce America a devenit extrem de imprevizibilă și amenințătoare mai ales cu aliații săi.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a concluzionat, la finalul discuției: „Europa trebuie să își asume o mai mare responsabilitate pentru securitatea sa și de aceea sunt necesare măsuri colective pe două fronturi: în primul rând, avem nevoie de un model de finanțare durabilă pentru creșterea cheltuielilor de apărare. Și, în al doilea rând, trebuie să transformăm industria europeană de apărare. Cheltuielile cu apărarea ar trebui excluse din țintele fiscale în avans. Între timp, propun crearea unui nou instrument european, în valoare de cel puțin 100 de miliarde. euro, pentru finanțarea nevoilor noastre de apărare colectivă. Pentru ca Uniunea noastră să rămână un pilon al păcii și stabilității, trebuie să dobândim o capacitate de descurajare puternică, unită și credibilă. Nu avem timp de pierdut”.

Grupul popularilor europeni EPP (cel mai mare din Parlamentul European) a publicat un grafic care arată urgența reînarmării Europei după 35 de ani în care s-au tot redus bugetele destinate forțelor militare: „În ultimii 10 ani, Rusia și China și-au crescut bugetele alocate apărării cu aproape 300% și, respectiv, 600%. Europa nu poate sta fără să facă nimic în timp ce toți ceilalți se înarmează. Trebuie să construim o adevărată Uniune Europeană a Apărării.

- Advertisement -

Roberta Metzola: „E timpul ca Europa să facă salturi uriașe“

Roberta Metzola, președinta Parlamentului European, a avut luni, la finalul reuniunii la care au participat toți liderii statelor membre UE, un mesaj chiar mult mai îndrăzneț, care sugerează nu doar integrarea în domeniul Apărării, ci și în celelalte zone:

„Este timpul ca Europa să facă salturi uriașe. În materie de securitate, apărare, comerț. Trebuie să răspundem eficient și ferm. Mesajul meu pentru liderii UE de astăzi:

- Advertisement -

Știu că sunt necesare decizii dificile, dar a fi ușor nu a fost niciodată un criteriu pentru acțiune.

Pașii mici nu mai sunt o opțiune.

Aceasta înseamnă:

– investiții în securitatea Europei prin investiții în securitatea Ucrainei;

– stimularea competitivității europene și menținerea locurilor de muncă în Europa;

– stimularea descoperirilor zilnice care îmbunătățesc modul în care trăim, muncim și ne conectăm.

Aceasta trebuie să fie calea noastră înainte: împreună!“.

Pericolul real și imprevizibilitatea aduse de noua conducere de la Washington a resetat cu viteza fulgerului viziunea tuturor țărilor. Pe 2 februarie, fostul ministru de Externe al Germaniei, Sigmar Gabriel, a sugerat să se ia în discuție posibilitatea aderării Canadei la UE. Guvernul canadian a discutat deja redirecționarea fluxului de schimburi comerciale cu UE, în cazul în care Trump nu renunță la ideea războiului tarifelor. În relația SUA – Canada s-au anunțat între timp niște acorduri prin care Canada s-a angajat la întărirea frontierelor, introducerea tarifelor suplimentare urmând să fie amânată cu 30 de zile, dar deja precedentul a fost creat și acum la Ottawa nu mai există o încredere în predictibilitatea și intențiile Administrației Trump.

Toți liderii care considerau că alianța cu SUA este o alternativă la adâncirea integrării structurilor europene au abandonat deja ideea și și-au reconsiderat punctele de vedere.

La începutul lunii martie, Ursula von der Leyen (șefa Comisiei Europene) a anunțat că va fi prezentat Planul de Acțiune pentru industire, obiectivul fiind investițiile masive pentru modernizarea și transformarea acesteia în lider mondial.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Istoricul Armand Goșu: „Călin Georgescu este reprezentantul celei mai sinistre părți a Sistemului românesc. Provine din Securitate, din burta Sistemului, din zona nereformată a serviciilor secrete! Pe linie de SIE“

* VIDEO. Severin amenință cu Rusia: „Salvați-vă pielea! Vă asumați riscuri personale” / „Ceasul dezastrului ticăie pentru fiecare dintre voi!” / „Ar trebui să înțeleagă riscul personal pe care și-l asumă”. Putinistul așteaptă o „contralovitură” rusească în România

6 COMENTARII

  1. Ce diferenta intre cele doua politiciene italience,Metsola si trumpista de extrema dreapta ,imi scapa numele,prietena si cu rasistul musk!Asta din urma,in afara de sprijinul pentru Ucraina,este o la fel de rasista si fascista ca majoritatea gastii care il sustine pe trump din tarile europene,de exemplu comunistoizii neolegionari ai lui simion,sosoaka si kremlinovici.Iar ideea ca-pauza- Canada sa adere la UE este geniala,avand in vedere ca este sub regatul britanic,Ar fi grozav si Norvegia si Marea Britanie sa adere la UE,sa-i lase pe cei doi fascisti de la conducerea SUA sa „fiarba in suc propriu”,vorba unui clasic romanas in viata…

  2. Pina nu se renunta la socialism, progresism si hiperbirocratizare nu va deveni Europa superputere oricit se doreste. Fara crestere economica reala nu va exista crestere militara. Cu imprumuturi si tiparire de bani e o crestere falsa.

  3. Pare ca aceasta este lumea multipolara pe si-o doresc Putin, Xi, Modi si altii?
    Dar nu este aceasta o reactiune a europenilor care merge in sensul in care indeamna liderii americani? MEGA cum ii zice Musk. Asta inseamna ca nu suntem pe lungimi de unda chiar diferite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -