joi, decembrie 12, 2024
AcasăSportLa 12 ani după Qatar 2022, Campionatul Mondial de fotbal va fi...

La 12 ani după Qatar 2022, Campionatul Mondial de fotbal va fi găzduit de Arabia Saudită! CM 2034 va fi a treia ediție cu 48 de echipe

-

FIFA a hotărât: pentru a doua oară în istoria Campionatului Mondial de fotbal, turneul final va fi găzduit de o țară din Peninsula Arabiei. În 2034, la numai 12 ani după ediția Qatar 2022, marea competiție se va desfășura în Arabia Saudită.

În 2026, Campionatul Mondial (ediția a 23-a) se va desfășura în America de Nord: SUA, Mexic și Canada (ultimele două țări vor găzdui doar meciuri din faza grupelor). Va fi prima ediție cu 48 de echipe participante, după ce timp de aproape un secol s-au aliniat la start:

  • 13 echipe – o ediție (1930)
  • 16 echipe – 10 ediții (1934-1978)
  • 24 de echipe – 4 ediții (1982-1994)
  • 32 de echipe – 7 ediții (1998-2022).

În noul format, care va fi inaugurat peste doi ani, la turneul final nu se vor mai juca 64 de meciuri, ci 106 (+65,6%%); campioana mondială nu va mai juca 7 partide, ci 8; iar competiția nu va mai dura 29 de zile (20 noiembrie – 18 decembrie în 2022), ci 39 de zile (11 iunie – 19 iulie în 2026).

Anul trecut au fost stabilite și gazdele ediției centenare, cea din 2030. Turneul propriu-zis se va desfășura în trei țări de pe continente (Spania, Portugalia și Maroc), dar trei țări sud-americane (Uruguay, Argentina și Paraguay) vor debuta pe teren propriu, apoi se vor muta în vestul Europei și nord-vesul Africii.

- Advertisement -

Ediția 2026 va fi prima găzduită de trei țări, cea din 2030 – prima derulată în trei țări și pe două continente, cu o extensie la 6 țări + 3 continente (incluzând prologul sud-american).

Arabia Saudită – de 9 ori mai întinsă, de două ori mai populată decât România

Arabia Saudită a fost confirmată drept țara-gazdă a Cupei Mondiale de fotbal din 2034, anunță publicația britanică „The Guardian”. Vestea confirmă un rezultat așteptat de mai bine de un an, de când FIFA și-a accelerat procesul de licitație pentru evenimentul din 2034.

Decizia a fost condamnată pe scară largă de organizațiile pentru drepturile omului, care menționează detenții arbitrare, abuzuri și decese ale muncitorilor migranți, precum și suprimarea drepturilor femeilor și ale persoanelor LGBTQ+ din cea mai mare țară din Peninsula Arabiei: 2.150.000 km² (suprafață de 9 ori mai mare decât cea a României), 37 de milioane de locuitori (populație aproape dublă față de cea a țării noastre).

- Advertisement -

Oficialii saudiți au promis că turneul va fi parte a unei „călătorii de transformare remarcabilă” pentru țară. Documentul său de candidatură susține că Arabia Saudită „a susținut o abordare bazată pe drepturile omului” pe parcursul procesului de candidatură și se angajează „să gestioneze riscurile și să maximizeze impactul social pozitiv pe parcursul turneului”.

Dintre cele 15 stadioane, 11 vor fi noi! 8 arene în capitala Riad

Arabia Saudită va demara un proiect de construcție enorm, fiind nevoie de 11 stadioane noi pentru a susține o Cupă Mondială care va include 48 de echipe și 106 partide.

Turneul se va desfășura pe 15 stadioane din 5 orașe: Riad, Jeddah, Al Khobar, Abha și Neom). Capitala Riad va contribui cu 8 stadioane, Jeddah – cu 4, iar celelalte trei orașe – cu câte unul.

Saudiții nu vor construi doar 11 stadioane noi (din totalul de 15), ci și un întreg oraș: Neom, supranumit „orașul viitorului” – o urbe liniară, dezvoltată în nord-vestul Arabiei Saudite, pe malul Mării Roșii. Este un proiect al cărui cost este estimat la 1,5 trilioane de dolari (1.500 de miliarde de dolari).

Stadionul Internațional „King Salman” din Riad va fi arena cu cea mai mare capacitate de la CM 2034 (peste 92.000 de locuri). Va găzdui, printre altele, atât meciul de deschidere, cât și finala

Din cauza temperaturilor de vară severe din regiune și a perioadei Ramadanului, turneul va avea loc probabil în lunile ianuarie și februarie!

Anul trecut, FIFA a acordat țărilor doar o lună pentru a-și exprima interesul pentru organizarea turneului. De asemenea, a modificat regula privind infrastructura, pentru a permite țărilor cu mai puține stadioane adecvate să depună o ofertă. Arabia Saudită a fost singura țară care și-a exprimat oficial interesul de a găzdui competiția din 2034, deși de obicei era o concurență acerbă pentru obțnerea organizării.

Statutul de gazdă a fost confirmat miercuri, 11 decembrie, după o reuniune online a celor 211 membri ai Federației Internaționale de Fotbal Asociație (FIFA).

Membrii FIFA au confirmat candidatura Arabiei Saudite aplaudând în timpul reuniunii virtuale conduse de președintele forului mondial, elvețianul Gianni Infantino (54 de ani).

Cine va găzdui edițiile 23-25 ale Cupei Mondiale

  • 2026: SUA + Mexic + Canada
  • 2030: Spania + Portugalia + Maroc (uvertura: Uruguay + Argentina + Paraguay)
  • 2034: Arabia Saudită.

Gazdele și finalelele primelor 22 de ediții ale Cupei Mondiale

  • 1930 (Uriguay): Uruguay – Argentina 4-2
  • 1934 (Italia): Italia – Cehoslovacia 2-1 (după prelungiri)
  • 1938 (Franța): Italia – Ungaria 4-2
  • 1950 (Brazilia): Uruguay – Brazilia 2-1
  • 1954 (Elveția): R. F. Germania – Ungaria 3-2
  • 1958 (Suedia): Brazilia – Suedia 5-2
  • 1962 (Chile): Brazilia – Cehoslovacia 3-1
  • 1966 (Anglia): Anglia – R. F. Germania 4-2 (după prelungiri)
  • 1970 (Mexic): Brazilia – Italia 4-1
  • 1974 (R. F. Germania): R. F. Germania – Olanda 2-1
  • 1978 (Argentna): Argentina – Olanda 3-1 (după prelungiri)
  • 1982 (Spania): Italia – R. F. Germania 3-1
  • 1986 (Mexic): Argentina – R. F. Germania 3-2
  • 1990 (Italia): Germania – Argentina 1-0
  • 1994 (SUA): Brazilia – Italia 0-0 (3-2 la penalty-uri)
  • 1998 (Franța): Franța – Brazilia 3-0
  • 2002 (Japonia + Coreea de Sud): Brazilia – Germania 2-0
  • 2006 (Germania): Italia – Franța 1-1 (5-3 la penalty-uri)
  • 2010 (Africa de Sud): Spania – Olanda 1-0 (după prelungiri)
  • 2014 (Brazilia): Germania – Argetina 1-0 (după prelungiri)
  • 2018 (Rusia): Franța – Croația 4-2
  • 2022 (Qatar): Argentina – Franța 3-3 (4-2 la penalty-uri).

Avocații văduvei lui Khashoggi au avertizat FIFA, printr-un memoriu, că Arabia Saudită torturează deținuții politici

Arabia Saudită are mari problme cu respectarea dreturilor omului. Din acest motiv, a existat o mare opoziție la candidatura saudită, dar în cele din urmă investițiile uriașe ale arabilor au fost decisive în decizia FIFA.

În luna octombrie a acestui an, mai mulți experți în domeniul drepturilor omului au înaintat un memoriu juridic către FIFA, avertizând-o că „are de-a face cu diavolul” atunci când plănuiește să ofere Arabia Saudită turneul final din 2024.

Liderul contestatarilor, Rodney Dixon KC, celebra casă de avocatură din Londra cu operațiuni în multe țări de pe glob, a declarat că reputația forului mondial „a fost distrusă”, iar jocul de fotbal „a fost denigrat”.

Rodney Dixon KC a reprezentat-o pe Hatice Cengiz, soția turcoaică a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, cel care a fost ucis în mod barbar în interiorul Consulatului Arabiei Saudite din Istanbul în 2018: sugrumat și apoi tranșat cu fierăstrăul de agenții trimiși de la Riad de către răzbunătorul prinț moștenitor Mohammad bin Salman Al Saud (care avea 33 de ani).

Rodney Dixon KC a avertizat într-un memoriu adresat forului fotbalistic mondial: „FIFA ar trebui să insiste asupra respectării minime a drepturilor omului de către Arabia Saudită, cel puțin, pentru a elibera oponenții politici închiși, a opri tortura în închisorile sale, a susține drepturile femeilor, a permite libertatea de exprimare și de asociere, a garanta drepturile lucrătorilor și a institui un sistem judiciar independent. În cazul în care aceste condiții nu sunt îndeplinite, FIFA ar trebui, în conformitate cu propria sa politică, să schimbe țara gazdă”.

Dar FIFA și-a văzut de interesele sale și a acordat Arabiei Saudite găzduirea celei de-a 25-a Cupe Mondiale, promițând că va face presiuni asupra regimului de la Riad să rezolve pe cât posibil problemele invocate de contestatari.

Import masiv de mari vedete: Cristiano Ronaldo, Neymar, Benzema, Kanté, Mané, Firmino, Nacho, Aubameyang (jucători), Blanc, Gerrard (antrenori)

În campania de obținere a organizării Campionatului Mondial din 2034, Arabia Saudită a angajat în ultimii ani mari vedete ale fotbalului Mondial, precum Cristiano Ronaldo, Neymar, Benzema, Kanté, Sadio Mané, Kessié, Mitrovici, Mahrez, Edouard Mendy, Firmino, Aubameyang, Nacho, Ferreira Carrasco, Wijnaldum.

Printre jucătorii din liga saudită se numără și românii Niță, Stanciu și Al. Crețu.

Primii doi lucrează sub comanda lui Cosmin Contra, unul dintre cei 18 antrenori din prima ligă a Arabiei Saudite – toți străini, niciunul autohton!

Distribuția pe țări a celor 18 antrenori: portughezi (4), francezi (2), germani (2), italian (1), spaniol (1), englez (1), grec (1), croat (1), român (1), brazilian (1), argentinian (1), uruguayan (1), algerian (1).

Printre antrenori se regăsesc și doi foști jucători de legendă: francezul Laurent Blanc și englezul Steven Gerrard.

Jucători străini

  • Al Nassr (Riad): Cristiano Ronaldo (portughez), Sadio Mané (senegalez), Laporte (spaniol), Simakan (francez), Brozovici (sârb), Talisca, Wesley, Angelo (brazilieni), Otavio (portughez)
  • Al Hilal (Riad): Neymar, Renan Lodi, Malcolm (brazilieni), Mitrovici, Milinkovici-Savici (sârbi), Joao Cancelo, Ruben Neves (portughezi), Bounnou (marocan), Koulibaly (senegalez)
  • Al Ittihad (Jeddah): Benzema, N’Golo Kanté, Diaby (francezi), Bergwijn (olandez), Danilo Pereira (portughez), Luiz Felipe (italian), Fabinho (brazilian), Aouar (algerian)
  • Al Ahli (Jeddah): Mahrez (algerian), Edouard Mendy (senegalez), Kessié (ivorian), Firmino, Ibañez (brazilieni), Gabri Veiga (spaniol), Demiral (turc), Toney (englez)
  • Al Quadisiya (Al Khobar): Aubameyang (gabonez), Nacho (spaniol), Casteels (belgian), Nandez (uruguayan), E. Fernandez (argentinian)
  • Al Shabab (Riad): Yannick Ferreira Carrasco (belgian), Podence (portughez), Bonaventura (italian), Cuellar (columbian), Guanca (argentinian), Robert Renan (brazilian)
  • Al Riyadh (Riad): Borjan (canadian), Mensah (ghanez), Tozé (portughez)
  • Al Khaleej (Dammam): Fabio Martins, Pedro Rebocho (portughezi), Fortounis, Kourbelis (greci)
  • Al Taawoun (Buraidah): Joao Pedro, Mateus, Flavio, Girotto, Mailson (brazilieni), Musa Barrow (gambian)
  • Damac (Khamis Mushait): Niță, Stanciu (români), N’Koudou (camerunez), Diallo (camerunez), Kamano (guineez)
  • Al Ittifaq (Dammam): Wijnaldum (olandez), Moussa Dembélé (francez), Toko-Ekambi (camerunez), Fofana (ivorian), Vitinho (brazilian), Joao Costa (portughez), Alvaro Medran (spaniol), Hendry (scoțian), Rodak (slovac)
  • Al Raed (Buraidah): André Moreira (portughez), Normann (norvegian), El Berkaoui, Fouzair, Qasmi (marocani), Abeid, Sayoud (algerieni)
  • Al Orubah (Sakaka): Zouma (francez), Tello (spaniol), Muhar (croat), Seri (ivorian), E. Boateng (ghanez), Gudmundsson (islandez), Young (englez)
  • Al Okhdood (Najran): Ibrahima Koné (malian), Bassogog (camerunez), Godwin (nigerian), Paulo Vitor, Diego Ferreira, Petros (brazilieni), Lowe (jamaican)
  • Al Kholood (Rass): Troost-Ekong (nigerian), Dieng (malian), Maolida (comorez), Muleka (congolez), N’Doram (francez), Alex Collado (spaniol), Gyömber (slovac), Marcelo Grohe (brazilian)
  • Al Wehda (Mecca): Ighalo (nigerian), Al. Crețu (român), Goodwin (australian)
  • Al Fayha (Al Majma’ah): Onyekuru (nigerian), Sakala (zambian), Renzo Lopez (uruguayan), Pozuelo (spaniol)
  • Al Fateh (Al-Hofuf): Denayer (belgian), Saadane, Sbaï, Batna (marocani), Bendebka (algerian),

Antrenori

  • Al Nassr (Riad): Stefano Pioli (italian)
  • Al Hilal (Riad): Jorge Jesus (portughez)
  • Al Ittihad (Jeddah): Laurent Blanc (francez)
  • Al Ahli (Jeddah): Matthias Jaissle (german)
  • Al Quadisiya (Al Khobar): Michel (spaniol)
  • Al Shabab (Riad): Vitor Pereira (portughez)
  • Al Riyadh (Riad): Sabri Lamouchi (francez)
  • Al Khaleej (Dammam): Giorgios Donis (grec)
  • Al Taawoun (Buraidah): Rodolfo Arruabarrena (argentinian)
  • Damac (Khamis Mushait): Cosmin Contra (român)
  • Al Ittifaq (Dammam): Steven Gerrard (englez)
  • Al Raed (Buraidah): Odair Hellmann (brazilian)
  • Al Orubah (Sakaka): Alvaro Pacheco (portughez)
  • Al Okhdood (Najran): Stjepan Tomas (croat)
  • Al Kholood (Rass): Noureddine Zekri (algerian)
  • Al Wehda (Mecca): Daniel Carreño (uruguayan)
  • Al Fayha (Al Majma’ah): Pedro Emanuel (portughez)
  • Al Fateh (Al-Hofuf): Guido Hoffmann (german)

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Miraculosul minut 90+ al FCSB și naufragiul rușinos al CFR Cluj. Cei 8 adversari din „grupa de 36”: Manchester United și Olympiakos la București, Răzvan Lucescu la Salonic!

Șumudică, Rapid și ghetele roșii dăruite „interlopului” Piedone, „să-i netezească drumul spre Primărie”. Dan Șucu, candidatul care n-a mai fost

1 COMENTARIU

  1. Un articol foarte bun, complet și documentat, o adevărată sursa de informare pentru pasionații fotbalului.
    Bravo d-le Cartianu, articolele pe teme sportive îți ies mult mai bine decit cele pe teme politice, cind scrii politica se vede clar partizanatul pe care îl faci, asta îți scade din credibilitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -