sâmbătă, decembrie 14, 2024
AcasăSportGolănie kosovară la București: fotbaliștii s-au retras de pe teren, invocând agresiuni...

Golănie kosovară la București: fotbaliștii s-au retras de pe teren, invocând agresiuni inexistente! Ex-iugoslavii forțează o victorie „la masa verde”, dar vor pierde probabil cu 3-0

-

Naționala de fotbal a României n-a reușit să obțină pe teren cea de-a 5-a victorie consecutivă în Liga Națiunilor (Liga C, Grupa 2), dar are mari șanse s-o facă „la masa verde”. Adversarii din Kosovo s-au retras de pe teren fără acordul arbitrului, în minutul 90+5 al meciului de pe Arena Națională din București, la scorul de 0-0. Partida a fost suspendată și apoi abandonată de ex-iugoslavi, care au invocat pretexte ridicole pentru a forța un 3-0 „la masa verde”, caz în care ar trece pe primul loc în grupă. Decizia UEFA va fi însă, probabil, 3-0 pentru România.

În penultima etapă din Liga Națiunilor, Kosovo avea nevoie de o victorie la București, pentru a păstra șanse să câștige Grupa 2 din Liga C. După 4 etape, România avea 3 puncte în plus (12/9) și un avantaj consistent în meciurile directe, după 3-0 la Priștina.

Meciul de pe Arena Națională a fost unul execrabil pentru echipa lui Mircea Lucescu (79 de ani). Doar norocul și prestația extraordinară a portarulu-veteran Florin Niță (37 de ani) au păstrat scorul de 0-0 până în minutele de prelungire ale reprizei secunde. Cifrele spun totul: 17-3 șuturi la poartă, 6-0 șuturi pe poartă – în favoarea oaspeților!

România – Kosovo 0-0: meci abandonat de oaspeți în minutul 90+5.

ROMÂNIA: Niță – Rațiu, Drăgușin,  Burcă, Bancu – R. Marin, M. Marin (77 Șut), Stanciu (46 Olaru) – Man (64 Alibec), Drăguș (89 I. Hagi), Mihăilă. Selecționer: Mircea Lucescu.

- Advertisement -

Planul. Pretextul. Favoarea

Frustrarea kosovarilor că nu pot obține victoria, deși au dominat clar și au avut marile ocazii de gol, a răbufnit în minutul 90+5, când jocul se mutase la poarta lor, iar Ianis Hagi se pregătea să execute o lovitură liberă.

Pretextul a fost un conflict între Denis Alibec și căpitanul oaspeților, Amir Rrahmani, provocat de kosovar, care i-a pus mâns în gât românului, înainte de o înfruntare cocoșească. Amândoi au primit cartonașul și se părea că totul s-a liniștit.

 

- Advertisement -
„Cocoșeala” Alibec – Amir Rrahmani

Dar kosovarii păreau să aibă un plan! Când mai erau de jucat două minute adiționale, câțiva jucători ai oaspeților (cu Dellova și Vojvoda în prim-plan) au făcut semne instigatoare către tribune, căutând parcă să obțină o reacție nesăbuită a spectatorilor români.

Tot ce au obținut, însă, a fost scaun de plastic aruncat pe gazon și tradiționala scandare „Serbia! Serbia!”. Un pretext suficient pentru căpitanul Amir Rrahmani, fundaș central la Napoli (liderul din Italia), să-și îndemne coechipierii să părăsească terenul de joc.

Dellova și semnul provocator al „vulturului” albanez

Germanul Franco Foda (58 de ani), selecționerul naționalei Kosovo, n-a fost de acord cu retragerea jucătorilor săi de pe gazon. El a încercat să-i convingă să joace până la sfârșit, dar un alt oficial kosovar, de-a dreptul isteric, a acționat exact invers.

Plecarea kosovarilor la vestiare, fără acceptul arbitrului danez Morten Krogh (36 de ani), părea să fie o stratagemă de destabilizare a naționalei române pentru ultimele două minute de joc. Dar ei n-au mai revenit pe gazon, demonstrând că aveau un plan mai mare, unul hard: forțarea unei victorii cu 3-0, la „masa verde”, pe baza unor pretexte stupide.

Probabil că va fi 3-0, dar pentru România, întrucât kosovarii n-au putut fi convinși să revină pe gazon, pentru a încheia meciul, nici măcar după o oră de așteptare. La ora 0.50, mult după miezul nopții, arbitrul Krogh a ieșit pe gazon – unde se aflau doar fotbaliștii români – și a fluierat finalul meciului, consemnând abandonul kosovarilor.

Rezultatul meciului România – Kosovo va fi stabilit de UEFA. Sunt șanse majore ca România să câștige cu 3-0, reușind la „masa verde” ceea ce n-au putut pe teren. În acest caz, am putea trage concluzia că nervoșii kosovari ne-au făcit o mare favoare prin deciza de a refuza să joace până la final.

Acest suporter n-avea ce să caute pe gazon, dar gestul său teribilist n-a fost un pericol pentru nimeni

Care erau mizele kosovarilor

Aflați într-un dezavantaj sever după ce au fost învinși de români cu 3-0 la Priștina, fotbaliștii din Kosovo n-au renunțat la ambiția de a câștiga Grupa 2, poziție care oferă două avantaje:

  • promovarea directă din Liga C în Liga B (locul 2 oferă doar posibilitatea unui baraj de promovare/retrogradare cu o echipă clasată pe locul 3 într-o grupă din Liga B);
  • posibila prezență la barajul de calficare la Campionatul Mondial din 2026 (locul 2 nu permite așa ceva).

Teoretic, kosovarii aveau trei opțuni pentru deplasarea de la București:

1. victorie Kosovo la o diferență de cel puțin trei goluri – singura situație în care ar fi preluat șefia grupei, cu șanse majore de a încheia pe locul 1 (meciurile din ultima etapă: România – Cipru și Kosovo – Lituania);

2. victorie Kosovo la o diferență de unul sau două goluri – România rămânea lider în Grupa 2, dar la egalitate de puncte cu Kosovo, care putea spera ca noi să ne împiedicăm în ultima etapă, în fața Ciprului;

3. egal sau victorie România – caz în care kosovarii nu mai aveau nicio șansă la locul 1.

În minutul 90+5, la 0-0, când Ianis Hagi se pregătea să execute lovitura liberă, Kosovo se afla în situația de la punctul 3 – zero șanse de a mai prinde locul 1.

Clasamentul provizoriu al Grupei 2

Rezultatele din Grupa 2

  • Kosovo – România 0-3
  • Lituania – Cipru 0-1
  • România – Lituania 3-1
  • Cipru – Kosovo 0-4
  • Cipru – România 0-3
  • Lituania – Kosovo 1-2
  • Lituania – România 1-2
  • Kosovo – Cipru 3-0
  • Cipru – Lituania 2-1

Meci care va fi decis de UEFA:

  • România – Kosovo (0-0 în minutul 90+5)

Mai sunt de jucat:

  • România – Cipru (18 nov.)
  • Kosovo – Lituania (18 nov.)

Kosovo – nerecunoscută de România, Spania, Grecia, Cipru și Slovacia

Kosovo este o fostă regiune autonomă a Serbiei, de care s-a desprins unilateral, declarându-și independența în februarie 2008.

Suprafața Kosovo, 10.887 km², este cam cât cea a unui județ mai mare din România.

Populația: 1.587.000 de locuitori – de 12 ori mai mică decât cea a României.

Capitala Priștina are 227.150 de locuitori.

Kosovo este un stat recunoscut de majoritatea țărilor europene; nu-l recunosc 5 țări: România, Spania, Grecia, Cipru și Slovacia, care, având minorități naționale importante, nu vor să încurajeze secesionismul (în cazul Greciei, e vorba de solidaritatea cu „sora” sa, Cipru).

La nivel global, deși nu a fost admisă în ONU, Kosovo a fost recunoscută de 97 de membre ale organizației mondiale (din totalul de 193).

Vecinii Kosovo sunt Albania și trei foste republici iugoslave: Serbia, Muntenegru și Macedonia de Nord

Tripla miză a meciului cu Cipru. Rivale indirecte: Macedonia de Nord și Suedia/Slovacia

Victoria naționalei noastre e importantă, chiar vitală, în partida din ultima etapă – luni, cu Cipru, tot pe Arena Națională –, mai ales că momentan există dilema verdictului ce va fi dat de UEFA în cazul România – Kosovo.

Miza e triplă:

  • câștigarea Grupei 2 din Liga C și, implicit, promovarea directă în Liga B;
  • maximizarea șanselor de a prinde barajul pentru CM 2026, primul turneu final cu 48 de participante (față de 32 la edițiile precedente);
  • prezența în urna a doua valorică la tragerea sorți pentru prelminariile CM 2026.

La Mondialul din 2026, găzduit de SUA, Mexic și Canada, din Europa se califică 16 echipe: 12 direct (câștigătoarele celor 12 grupe preliminare, grupe care vor fi trase la sorți în luna decembrie a acestui an), plus 4 în urma unui baraj cu semifinale + finale (deci, în care trebuie să elimini doi adversari).

Dintre cele 16 echipe participante la baraj, 12 vor veni din preliminariile CM 2026 (ocupantele locului 2 în cele 12 grupe), iar 4 din Liga Națiunilor (câștigătoare de grupă care nu au prins locurile 1-2 în preliminariile Mondialului).

Evident, au prioritate câștigătoarele de grupă din Liga A (4 la număr) și cele din Liga B (alte 4) ale Ligii Națiunilor, dar acestea, de obicei, ocupă locurile 1-2 în preliminariile mondiale clasice, fiind mari puteri precum Germania, Spania, Franța, Italia, Portugalia, Olanda (în Liga A) sau Anglia (Liga B), unde evoluează și alte formații puternice sau incomode, precum Austria, Norvegia, Turcia, Cehia etc.

În celelalte trei grupe din Liga C, rivalele României la punctaj superior s-au profilat a fi Suedia, Slovacia (Grupa 1) și Macedonia de Nord (Grupa 4).

Avantajul României este că ar putea avea punctaj maxim și după 5 etape (în caz că va primi victoria cu 3-0 în meciul-problemă cu Kosovo), iar Suedia și Slovacia s-au „șuntat” reciproc, remizând la Bratislava, 2-2, și urmează să se întâlnească astăzi la Solna (o suburbie a capitalei Stockholm).

Nu este exclus ca din Liga C să promoveze la barajul pentru Mondiale chiar două sau trei câștigătoare de grupe, în caz că aproape toate echipele care vor triumfa în grupele din Liga A și Liga B se vor clasa pe locurile 1-2 în preliminariile Campionatului Mondial.

De asemenea, e posibil ca unele câștigătoare de grupe din Liga C, precum România și Suedia/Slovacia, să se claseze pe locurile 1-2 în preliminariile mondiale, caz în care nu ar mai fi rivale indirecte în Liga Națiunilor.

Punctajele echipelor cu șanse la locul 1 în Liga C

Grupa 1 (4 etape jucate): Suedia – 10 puncte (golaveraj 11-3), Slovacia – 10 p (8-3).

Grupa 3 (5 etape jucate): Irlanda de Nord – 10 p (9-1), Bulgaria – 8 p (2-5).

Grupa 4 (5 etape jucate): Macedonia de Nord – 13 p (9-1).

Așadar, o rivală certă pentru România este Macedonia de Nord, care a strâns 13 puncte în 5 etape, iar în ultima rundă joacă pe teren propriu cu Feroe, deci poate încheia cu 16 puncte (din 18 posibile).

O altă rivală va fi învingătoarea meciului Suedia – Slovacia, care la rândul ei ar putea strânge 16 puncte (din 18) și un golaveraj foarte bun. De aceea e obligatoriu să câștigăm partida cu Cipru!

România n-a mai ajuns la Mondiale de 26 de ani, după ce – prin Generația de Aur – participase la trei turnee finale consecutive: 1990 (Italia), 1994 (SUA) și 1998 (Franța). De fiecare dată, naționala ce-l avea ca lider pe Gheorghe Hagi (tatăl lui Ianis Hagi) a trecut de grupe, ajungând în „optimi” (1990, 1998) sau chiar în „sferturi” (1994). De două ori a fost eliminată la penalty-uri (1990 – după 0-0 cu Irlanda; 1994 – după 2-2 cu Suedia), iar o dată dintr-un penalty în timpul regulamentar (1998 – 0-1 cu Croația).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Miraculosul minut 90+ al FCSB și naufragiul rușinos al CFR Cluj. Cei 8 adversari din „grupa de 36”: Manchester United și Olympiakos la București, Răzvan Lucescu la Salonic!

Șumudică, Rapid și ghetele roșii dăruite „interlopului” Piedone, „să-i netezească drumul spre Primărie”. Dan Șucu, candidatul care n-a mai fost

Articolul precedent
Articolul următor

27 COMENTARII

    • Te trezisi tu, Babacule, ca de obicei, sa faci geopolitica si sa trasezi granite. Ca daca zise sârbul, e sigur adevarat.

      Istoria Kosovo e mult mai complexa, si nu suntem noi mai in masura sa judecam mai bine decat institutiile internationale. UE recunoaste Kosovo, tara candidata la adeziune, ai carei cetateni au dreptul la circulatie libera in Uniune, protejata de fortele civile europene Eulex si de fortele NATO KFOR pentru a evita populatiei sa fie macelarita de sârbi.

      Opinie personala : nu inteleg obstinatia Românilor de a sustine Serbia, tara care nu ne e prietena si nu ne vrea binele. Probabil ortodoxia comuna…
      Serbia se inarmeaza pâna in dinti si planuieste un noi razboi balcanic, e prietena cu Rusia lui Putin, Serbia care protejeaza fugarii românii ca Sebastian Ghita ( corectati-ma daca gresesc), care a acordat cetatenie sârba lui Ponta si i-a dat un job dupa ce a fost obligat sa demisioneze. Serbia sustine mafia romaneasca pesedista, ciolacii si lingaii Rusiei in România.

      In ce e Serbia prietena noastra, de suporterii românii isi permit sa puna la indoiala existenta Kosovo? Pâna si epoca comunista Kosovo avea statut de provincie autonoma in interiorul Iugoslaviei. Se trezi Milosevici, criminal de razboi, sa i-o suspende in 1989.

      Sincer, nu judec meciul de fotbal ca nu ma pricep, probabil fotbalistii au vrut sa triseze, nu stiu. Insa daca as fi in locul lor, m-as simti ingrozitor sa aud sloganurile tribunelor. V-ar fi placut sa vedeti, la meciul tur in Kosovo, fanii kosovari urlând « Transilvania e Ungaria »? Daca nu v-ar fi placut, taceti din gura.

      • Pai se pare ca tu nu știi să citești în limba română. Din ce scrie pe portalul recomandat de tine rezulta clar ca acea zona a aparținut Serbiei de f mult timp. Acum, ca marile puteri au venit și le a făcut un stat sa mai întâmplat în istorie; tocmai acest lucru este contestat de România. Nu vine o putere străină să facă ordine intr un “județ” din tara ta, și să i acorde autonomie. Se poate întâmplă și în România în așa zisul ținut secuiesc.
        Deși în 1974 au obținut o autonomie largă, kosovarii nu au fost mulțumiți, ei doreau un stat al lor; la fel și in acele județe din România, unde sunt majoritari așa ziși secui (care vb maghiară) deși au o toate drepturile posibile pe care o minoritate le poate avea, ei nu sunt mulțumiți. Aceștia din urma doresc ca românii să intre cu pașaport la ei în regiune (județ), iar românii care locuiesc acolo să nu mai aibă nici un drept și probabil să uite limba română și tradițiile strămoșești; cu alte cuvinte și românii trebuie să devină secui maghiarizați.

        • Raspunsul tau ma face sa inteleg in fine de ce Românii sunt asa de porniti pe kosovari: analogia cu secuii din România. Teama de autonomie territoriala sau chiar secesiune statala. Multumesc deci pentru explicatie.

          Apoi, situatia e prea diferita din punctul meu de vedere. Balcanii sunt o zona incomparabil mai heterogena decat Transilvania, cu mult mai multe etnii si religii, plus un razboi ingrozitor cu crime in masa.
          Faptul ca provincia a apartinut Serbiei intre 1912 si pâna la al doilea razboi mondial nu inseamna nimic in drept international, Neagu Djuvara explica foarte bine ca ultimii 50 de ani conteaza.

          Cum am citit bine româneste ( si te invit sa recitesti) Kosovo a fost integrat in IUGOSLAVIA dupa razboi, ori Iugoslavia nu e/ nu era Serbia.
          La fel cum Uniunea Sovietica nu e/ nu era Rusia.

          La dezmembrarea Iugoslaviei, Serbia s-a grabit sa ocupe Kosovo ca nu cumva provincia, autonoma in fosta Iugoslavie, (cu guvern propriu pe vremea lui Tito) sa le scape de sub control.
          La fel cum la dezmembrarea Uniunii sovietice, Rusia s-a grabit sa-si trimita trupele in Moldova.

          In fine: Serbia nu e natiune pasnica si nu ne vrea binele. Nu avem niciun motiv sa le dam in cap kosovarilor, dupa parerea mea.

          • O să încerc să mai explic odată. Dacă tu spui ca ce contează sunt ultimii 50 de ani, merg pe ceea ce spui tu. În 1945 s a creat RPFIugoslavia; Kosovo nu avea autonomie. Totuși în 1974, Kosovo a obținut o autonomie largă, conform constituției; ulterior ei, kosovari, au dorit și mă mult, au dorit republica, se pare ca nu au obținut ce și au dorit. În 1989 Milosevic desființează autonomia kosovarilor; mai departe știm ce s a întâmplat. Trebuie spus ca și kosovarii au fot violenți, nu numai sârbi. Crime au fost de ambele părți.
            Eu mă refer la principiu; dacă au fost trasate granițe în urma unor tratate, atunci trebuie respectate. Se pare ca nu funcționează regula celor 50 de ani. În ultimii 50 de ani s au schimbat granițe și se vor mai schimba. România este una dintre tarile europene care respecta tratatele internaționale; le am respectat după Primul Război Mondial, în 1940 când Hitler și Stalin au împărțim România (nordul Transilvanei la unguri și Basarabia la ruși), am respectat și tratatele de după cel de Al Doilea Război Mondial. Se pare ca sunt unii care nu vor asta, printre care și kosovarii.
            Nu îmi pasă dacă sârbi și kosovari ne urăsc, eu vb de principiu. America a creat un precedent periculos în războiul din Iugoslavia; acum vedem cum Rusia face la fel: în Georgia, în Ucraina. Cu alte cuvinte marile puteri pot schimba granițe, fără să respecte tratatele internaționale.
            Referitor la minorități; România are peste 20 de minorități, dacă fiecare ar cere autonomie nu ar mai exista România.
            Ca să mi spun si eu opinia, cred ca Iugoslavia ar fi trebuit să existe și astăzi ca republica federală, așa cum a fos înființată și recunoscută în 1945, fără autonomia regiunii Kosovo. Eu cred ca ar fi putut trăi în pace, dar musulmanii au un sânge mai fierbinte, ce i face mai nervoși și răzbunători.

          • Am uitat să te corectez. La dezmembrarea URSS, rușii nu și au trimis trupe în Moldova (Basarabia), ci și au păstrat trupele în Moldova. În Trasnistria, rușii și au lăsat Armata a 14 a, așa se numește ea. Trasnistria reprezintă un alt motiv pentru care România nu recunoaște autonomia republicii Kosovo. În același fel rușii au apelat la autodeterminare și și au făcut un stătuleț mai mic.
            Dintre un alt punct de vedere am putea spune ca România “recunoaște” autonomia statului Kosovo (autonomie oarecum impusa de UEFA), pt ca am jucat un meci de fotbal cu nationala statului Kosovo.

  1. „analogia cu secuii din România”. Păi trebuia demult sa-ti dai seama de ce România nu recunoaște Kosovo.
    Sârbii consideră Kosovo leagănul civilizației lor, Kosovo a fost centrul imperiului sîrb pana în secolul 14.
    E ușor acum sa-i acuzi pe sîrbi ca nu renunță la Kosovo, dar au și ei dreptate: care popor creștin din Europa ar accepta sa fie condus de musulmani? Mar refer atit la sârbii din Kosovo cit și la sârbii din Bosnia Herțegovina.

    • Lasa, Babacule, ca in Albania, tara europeana si musulmana traiesc 10% crestini greci, macedonieni, aromâni, muntenegreni ortodocsi…
      Nu-ti dau exemplu Turcia, ( unde crestinii sunt inca si mai numerosi) ca doar o bucata e in Europa.

      E frumoasa aia cu « leaganul civilizatiei Kosovo », dar au trecut cateva secole de la Kosovopolije, intre care 5 secole de otomanizare. Daca o tinem pe « leaganul civilizatiei », atunci rusii ar fi legitimi sa reclame Kievul, ca vorba aceea statul kievean, Rus’de Kiev exista in secolul VIII.

      De ce nu reclama Polonia regiunea Poltava din Ucraina, findca e « leaganul civilizatiei » ci dimpotriva, sustine Ucraina? Pentru ca civilizatia nu tine de leagane, ci de dezvoltarea economica si sociala.

  2. PROBABIL. Ce nu e probabil e că ROMÂNIA E O ȚARĂ ÎN FALIMENT, cu cel mai mare exod din istorie, distrusă de niște ticăloși care au cumpărat o presă de slugi, cum e A3, RTV, GIGI24, cenzorii del a HaHANews, Geme 4 si Zoaie.com, toti aflat in solda criminalilor, in timp ce jurnalistii” umplu pagini ikntregi cu vesnicile stiri despre Kosovo, accitedntul de pa A1 și ce se mai latră Simion. Totul ca sa isi solda de lingăi vânduți

  3. @arhanghelul: Nu stiu ce intelegi tu prin « România respecta tratatele internationale, le-am respectat in 1940 cand (…) Basarabia la rusi » ??? Ceva imi scapa din logica ta, care e a multor români, daca vrei sa-mi explici ?
    In 1941 armata româna a trecut Prutul, nu? Si a ajuns pâna pe teritoriul Ucrainei de azi, unde a comis atrocitatile pe care le-a comis impotriva evreilor de pe teritoriile ocupate ( subiect care il oripileaza pe amicul Babacu :)) In fine.

    Apoi, nu cred ca fosta Iugoslavie ar fi putut continua sa existe la sfârsitul razboiului rece, insa dezmembrarea federatiei ar fi putut fi pasnica, (cum s-a intamplat in Cehoslovacia) daca n-ar fi fost nationalismul sârb atât de exacerbat, reprezentat mai ales de Milosevici, care voia o federatie cu dominanta sârba, (sârbii erau cei mai numerosi in armata federativa).

    Daca vezi documentarul BBC « Moartea Iugoslaviei » si citesti cronologia faptelor, totul pleaca de la sârbi.
    Razboiul sârbo-croat a inceput in 1990, când sârbii minoritari din Croatia au declarat autonomia si separatia oblastului Krajina, si au atacat fortele croate, sprijiniti de armata federativa.
    La fel au procedat si sârbii din Slovenia si Macedonia: 6 regiuni autonome sârbe au fost autodeclarate in aceste tari, sprijinite bineinteles de Milosevici.

    Reamintesc ca in 1990 republicile slovaca, croata, macedoniana, au propus crearea unei federatii constituita din 6 republici, pentru a inlocui vechea Iugoslaviei, Milosevici a refuzat.
    In consecinta, Slovenia si Croatia au organizat referendumurile de independenta, spre furia sârbilor minoritari care evident, au declarat sciziunile zonelor locuite de ei si ratasamentul la « Republica sârba Krajna ».

    Dovada ca nationalismul si nevoie de dominate sârba nu au nimic de-a face cu faptul ca nu suportau sa fie condusi de musulmani, cum zice Babacu: Slovenia si Croatia sunt tari crestine, ori sârbii n-au suportat sa fie condusi nici de catolici, chiar daca ei, sârbii, sunt minoritari. Ca deh! mândria sârba, nu?

    Atunci, intrebarea mea e: daca sciziunea, autonomia, secesiunea , declaratia de independenta sunt armele prin care sârbii nu accepta sa fie minoritari in NICIUNA din republicile vecine, ( vezi republica Srpska, Brajna, Srijenie, Krajna si alte cateva al caror nume imi scapa), ce reproseaza kosovarilor? Ca vor acelasi lucru ca si ei?

    De ce sârbii au voie si kosovarii, majoritari in Kosovo, nu au voie? Pentru ca ei sunt sârbi ?

    Ca ne place sau nu, istoria recenta a dat dreptate Croatiei si Sloveniei : astazi sunt doua tari prospere,( care ne-au depasit pe noi, Românii demult,) membre UE si Eurozone, care isi vad de treaba in timp ce sârbii traiesc in saracie, orbiti de obsesiile nationaliste, votând in continuare un acolit al lui Milosevici. Si cum au cheltuit banii de preadeziune de la UE ca sa cumpere arme de la rusi si de la chinezi, o sa intre in UE la pastele cailor.

    • Situația este vorba ta, „mult mai complicata” dar nu în felul în care ne spui tu. În timpul războiului croații (ustasi) aliați cu Hitler au ucis 1 milion se sîrbi. Nu poți cere sârbilor sa treacă peste asta. Dezmembrarea Yugoslaviei s-a făcut la presiunea Germaniei (Helmut Kohl si Hans Dietrich Genscher) care au impus Croației sa-si declare independenta amestecându-se grosolan în treburile interne ale Yugoslaviei din considerente de ranchiuna la adresa sârbilor, care în timpul războiului s-au revoltat, l-au alungat pe marioneta pusă de nemti la conducerea Serbiei si au întârziat cu o luna atacarea Uniunii Sovietice (1941), fapt ce s-a dovedit decisiv în pierderea războiului de către nemți în URSS.
      Băiatule, mai învață de la oameni informați cum este @Mihai Arhanghelul, care vede corect istoria evenimentelor de atunci. Nu ne mai aburi cu părerile tale de amator neinformat.

      • Vorbim de razboiul recent din Balcani, Babacule. Ce treaba are al doilea razboi mondial, daca acesta s-a incheiat cu formarea Iugoslaviei in 1945?
        Care e legatura intre Kosovo versus Serbia de azi? Bati câmpii cu umpluturi, ca de obicei, din lipsa de argumente.
        De ce nu te intorci pâna la Adam si Eva, vezi ca poate urmasii lor s-or fi caftit si ei cu sârbii pe undeva.

        Raspunde la intrebare, daca ai argumente: de ce sârbii pot fi secesionisti cand sunt minoritari, dar kosovarii nu, cand sunt majoritari? Restul e blablabla.

    • România a “respectat” acea înțelegere până s a hotărât Hitler să atace URSS. Cum spuneam mai sus marile puteri au schimbat granițele de mai multe. La fel și după cel de al doilea război mondial și o vor face de câte ori vor simți nevoia 😉.
      Promit să nu îți mai răspund. Ieri seara am petrecut prea mult timp pe toaleta, după un “burrito party”. Aveam telefonul în mana și citeam articolul de mai sus când am dat peste comentariile tale impertinente. Dacă tot eram în acea situație m am gândit să ți răspund. Intre timp am scăpat de crampele abdominale.

  4. Toate conflictele de acum vin din vremea războiului și chiar mai demult, din vremea cuceririlor otomane, cind turcii au colonizat populație musulmană pe actualul teritoriu Kosovo. Sârbii sint un popor mândru, asta e caracteristica lor fie ca ne place fie că nu. Sârbii au exact ceea ce le lipsește românilor, dar românii de-a lungul istoriei nu au avut conflicte militare cu sârbii. Se poate discuta mult, nu doresc acum sa aprofundez. Kosovo este o tara artificială, este creația lui George W. Bush, exact cum Ucraina este creația lui Stalin. Tot ce este artificial este lipsit de fundament.

  5. Pentru cine doreste sa vizioneze documentarul BBC « Moartea Iugoslaviei « , este in acces liber pe youtube, pentru cine intelege engleza ( sau franceza).

    « The Death of Yougoslavia » sau « Suicide d’une nation européenne » ( in 6 parti).

    Prima parte, despre exacerbarea nationalismului sârb care a dus la razboi:

    https://youtu.be/tj9Zw5fN3rE?si=JAeNn33ajCcIkjWp

    Toti protagonistii depun marturie ( conducatorii de partid si presedintii de republici, inclusiv Milosevici), imaginile sunt de epoca si noua, românilor, ne sunt in mod strainiu familiare.

  6. Bine măcar că nu e „conflict diplomatic” – cum titreaza „jurnalistii” de la Zoaie.com. Nu poate fi diplomatic, pentru ca pt. RO, enclava Kosovo nu exista. Daz zoaiele stiu doar sa cenzureze///

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -