joi, noiembrie 28, 2024
AcasăNewsBrusc, CSAT anunță că alegerile au fost viciate de atacuri cibernetice și...

Brusc, CSAT anunță că alegerile au fost viciate de atacuri cibernetice și că TikTok l-a favorizat pe Călin Georgescu! Iohannis ne spusese luni că totul a fost OK

-

Convocat cu surprinzătoare hărnicie de Klaus Iohannis de pe-o zi pe alta, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a stabilit joi că alegerile prezidențiale din 24 noiembrie au fost viciate prin atacuri cibernetice și prin tratatul preferențial pe care candidatul Călin Georgescu l-a primit din partea plaftormei chinezești TikTok. CSAT a cerut diverselor instituții, în limbajul de lemn specific, să „întreprindă urgent demersurile necesare pentru clarificarea aspectelor prezentate“. Agitația vine după ce, luni, Klaus Iohannis dăduse asigurări că totul e în regulă și că n-a primit nicio sesizare privind eventuale probleme de securitate.

Toată agitația vine după ce, printr-un atac hibrid masiv – despre care persoane bine informate spun că a fost lansat de români cu know-how rusesc importat din Republica Moldova –, anonimul independent Călin Georgescu a câștigat turul întâi al alegerilor, iar Marcel Ciolacu, candidatul Sistemului, a rămas în afara finalei prezidențiale.

Statul român a avut nevoie de 4 zile pentru a reacționa la ceea ce jurnaliști, persoane publice și, în general, tot publicul striga de duminică încoace, faptul evident că așa-zisul independent Călin Georgescu beneficiază de o campanie ocultă pe TikTok, nemarcată publiciar, cu mii de videoclipuri, cu armate de boți care-i viralizează mesajele și plasează milioane de comentarii. În doar câteva săptămâni, românii din Diaspora și cei din țară au fost convinși că acest om despre care nu auziseră până atunci, nu-l văzuseră și despre care nu știau absolut nimic e salvatorul providențial, marele luptător cu Sistemul.

CCR și CSAT au avut nevoie de patru zile să se dezmeticească și să reacționeze după înfrângerea lui Ciolacu

Călin Georgescu a luat peste două milioane de voturi la 24 noiembrie, calificându-se în finală de pe locul întâi. Pe locul doi s-a clasat – un alt mare șoc pentru PSD, PNL, serviciile secrete și oligarhi – Elena Lasconi, candidata partidului pro-european USR. Marele favorit Marcel Ciolacu, premier și liderul PSD, a terminat pe locul 3, la 2.740 de voturi în urma Elenei Lasconi.

- Advertisement -

Contraatacul s-a produs joi, când Curtea Constituțională controlată de PSD și de serviciile secrete a refuzat să valideze rezultatul alegerilor, dând dispoziție să se renumere voturile. Plângerea fusese depusă de Cristian Terheș, fost PSD-ist și AUR-ist, om de casă al Antenei 3 și al lui Dan Voiculescu. CCR a mai decis și să amâne verdictul la cererile de anulare a turului întâi de scrutit.

Câteva ore mai târziu, a venit rândul CSAT. După ce, luni, Iohannis ne înștiințase că totul a fost OK la alegeri și că nu sunt suspiciuni, joi s-a descoperit că, de fapt, dimpotrivă, alegerile au fost viciate!

Pe scurt, CSAT afirmă că au existat atacuri cibernetice care au urmărit influențarea procesului electoral, fiind nominalizată Federația Rusă. Se menționează că „un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală“. În acest fel, „vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei. Acest tratament preferențial a fost potențat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităților române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC“.

- Advertisement -

Li se cere autorităților competente să ia măsuri.

Voit sau nu, statul român îi creează avantaje uriașe lui Călin Georgescu, a cărui campanie online pe TikTok continuă la fel de agresiv ca și până acum, încălcând legislația electorală

Problema nu este că instituțiile statului constată aceste lucruri evidente în cazul lui Călin Georgescu, ci că s-au trezit abia la 4 zile după alegeri, și nu înaintea lor, cum ar fi fost normal, având în vedere că atacul hibrid s-a făcut după tiparul deja cunoscut aplicat în Republica Moldova lunile trecute, la alegerile prezidențiale și la referendum.

Iohannis, serviciile, CSAT și toate celelalte instituții n-au reacționat nici în ziua alegerilor, nici imediat după. Ba, dimpotrivă, SRI a dat în săptămâna dinaintea scrutinului un comunicat în care spunea că nici vorbă de ferme de boți, troli sau alte lucruri asemănătoare.

Acum, după ce Ciolacu și Ciucă au rămas pe dinafară, toată lumea își dă seama că, de fapt, chiar a fost o problemă.

Modul în care au acționat atât CCR, cât și CSAT nu face decât să dea și mai mult apă la moară conspirațiilor, să-l victimizeze pe candidatul Călin Georgescu și să avantajeze partidele suveraniste la alegerile parlamentare de duminică.

În plus, în timp ce toată lumea se dă de ceasul morții și USR e obligat să aștepte o sentință a CCR în privința primului tur de scrutin, pe TikTok și Facebook continuă campania online furibundă în favoarea lui Călin Georgescu. De câteva zile, linia de atac este linșarea Elenei Lasconi, care e acuzată că e alcoolică, mamă denaturată, că vrea să arunce România în război și că vrea să implementeze așa-zisa ideologie LGBT în țara noastră. Sunt avantaje majore pe care sistemul de putere din România i le creează, voit sau nu, lui Călin Georgescu.

Mai jos, tot comunicatul CSAT.

„Un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic“

„Joi, 28 noiembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României, Klaus Iohannis.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu are atribuții legate de desfășurarea procesului electoral, însă, în cazul în care există elemente cu impact asupra securității naționale, se impune analiza acestor aspecte în cadrul unei reuniuni a CSAT.

În cadrul ședinței, reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniul apărării, al ordinii publice și al securității naționale au prezentat evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale, generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.

Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral.

De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional și mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă, existând din partea acesteia un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială.

Din analiza documentelor a reieșit, totodată, că, prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală.

Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei.

Acest tratament preferențial a fost potențat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităților române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC.

Din această perspectivă, CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, rețeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfășurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia.

În acest sens, membrii Consiliului au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să întreprindă de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -