joi, octombrie 17, 2024
AcasăNews„40% din electoratul Dianei Șoșoacă a mers la George Simion. Votanții pro-europeni...

„40% din electoratul Dianei Șoșoacă a mers la George Simion. Votanții pro-europeni se vor decide, în următoarele 2-3 săptămâni, cui dintre Elena Lasconi și Mircea Geoană îi vor da votul util“ – Remus Șefureac, directorul INSCOP

-

Aproximativ 40% dintre votanții Dianei Șoșoacă au migrat către George Simion după ce preferata lor a fost exclusă de CCR din cursa prezidențială, estimează sociologul Remus Ștefureac, directorul INSCOP, într-un interviu pentru Aktual24.ro. Acesta spune că, în următoarele 2-3 săptămâni, electoratul de dreapta va alege cui dintre Elena Lasconi și Mircea Geoană îi va încredința votul util, pentru a evita finala prezidențială Marcel Ciolacu – George Simion, spre care ne îndreptăm acum.

Manevra PSD a reușit, deocamdată. Remus Ștefureac, directorul INSCOP, spune că „40% din electoratul Dianei Șoșoacă a mers la George Simion“. Pe de altă parte, „votanții pro-europeni se vor decide, în următoarele 2-3 săptămâni, cui dintre Elena Lasconi și Mircea Geoană îi vor da votul util“.

Potrivit sociologului, Elena Lasconi pare să-și fi atins potențialul maxim de creștere și nu reușește să treacă de pragul lui 17%, cu unele oscilații de 1-2 procente în jos, în funcție de evenimentele de moment. În același timp, și Mircea Geoană – afectat de multiple gafe – a înregistrat o scădere în ultima perioadă, dar pare să se fi stabilizat în jurul cifrei de 17%.

Teoretic, sunt trei candidați care concurează pentru voturile electoratului de dreapta. Celor doi de mai sus li se alătură și Nicolae Ciucă. Dar acesta e foarte-foarte jos, sub 10% în sondaje, și este extrem de greu de crezut că va mai reveni cu șanse în cursa pentru votul util al electoratului pro-occidental și pro-democrație.

- Advertisement -

Mai mult decât atât, Nicolae Ciucă a devenit un bolovan atârnat și de gâtul propriului partid, PNL, pe care-l trage în jos în sondaje, spune Remus Ștefureac în interviu. PNL a scăzut 4-5 procente față de scorul obținut la alegerile din 9 iunie, când e creditat că ar fi contribuit cu 18 procente la scorul final de 48% al alianței PSD-PNL de la europarlamentare.

Acum, liberalii au ajuns pe la 13% din mai multe motive, dar Ciucă este unul dintre ele.

Perspectiva unui tur 2 la prezidențiale între Marcel Ciolacu și George Simion ar putea declanșa în electoratul român niște resorturi pe care nu le sesizăm acum, spune sociologul. Cum s-a mai întâmplat și cu alte ocazii, poporul român – care în marea sa majoritate este pro-occidental – s-ar putea mobiliza pentru a evita un dezastru. Ciolacu ar fi sigur de câștigarea Președinției dacă intră în finala cu Simion, iar acesta din urmă, la rândul său, ar putea obține cu AUR un scor-record la alegerile parlamentare care sunt programate pe 1 decembrie, la o săptămână după turul 1.

- Advertisement -

Perspectiva unui Ciolacu președinte și unui Parlament unde extremiștii afiliați Rusiei să dețină peste 30% ar putea îngrozi românii și să-i determine la o prezență masivă la urne pe 24 noiembrie, caz în care e posibil ca socotelile de acum să nu mai fie valabile, iar în turul 2 să intre Ciolacu și unul dintre Lasconi ori Geoană.

Ștefureac nu-l ia în calcul pe Ludovic Orban, candidatul Alianței Forțelor de Dreapta (formată din Forța Dreptei, PMP, PNȚMM și Alternativa Dreaptă), deși acesta e fost prim-ministru și are un evident discurs de dreapta.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Cei 4+1 membri ai CCR care au hotărât că Ciolacu trebuie să fie președinte fără adversar în turul 2. Curtea face jocul PSD pe față: forțează o finală Ciolacu – Simion, prin eliminarea Dianei Șoșoacă

VIDEO. S-a format Alianța Forțelor de Dreapta: FD – PMP – AD – PNȚMM. Ludovic Orban: „Duceţi-mă în turul 2 şi-l bat pe Ciolacu de-i sună apa-n cap!”

2 COMENTARII

  1. Campania asta ma duce cu gandul la cartea filosofului si luptatorului in al doilea razboi mondial W Golding “Imparatul mustelor”. Tragedia maxima e ca pustii din povestire reusesc imbecilitatea de a distruge insula.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -