joi, octombrie 3, 2024
AcasăLumeaVIDEO. Atac furibund al Iranului, cu rachete balistice, asupra Israelului. Apărarea antiaeriană...

VIDEO. Atac furibund al Iranului, cu rachete balistice, asupra Israelului. Apărarea antiaeriană a fost străpunsă, dar singura victimă anunțată este un palestinian din Cisiordania!

-

Iranul a lansat marţi seară un atac cu circa 200 de rachete balistice, timp de o oră, asupra Israelului, ca răzbunare pentru ofensiva israeliană împotriva grupării teroriste pro-iraniene Hezbollah din Liban. De data asta, vestita apărare antiaeriană a Israelului a fost depășită câteva rachete, dar singura victimă recunoscută oficial este un palestinian din Cisiordania!

Teheranul a anunțat că atacul s-a încheiat, dar că va reacționa „şi mai zdrobitor” dacă va exista o ripostă militară. Israelul a amenințat că Iranul „va plăti scump”. Riscul escaladării în Orientul Mjlociu a devenit foarte mare.

Timp de câteva ore, sirenele au sunat pe tot teritoriului Israelului. Exploziile s-au auzit însă o oră, în mai multe orașe, între care Tel Aviv și Ierusalim.

Atacul a avut loc după ce Israelul a lansat raiduri terestre „limitate” în Liban, la scurt timp după ce a ucis cei mai importanți liderii ai grupării Hezbollah cu rachete de mare precizie, care au lovit cartierul general al grupării teroriste, în sudul Beirutului.

Campania israeliană din Liban este cea mai mare escaladare a războiului regional de când au izbucnit luptele în Fâșia Gaza, în urmă cu un an.

- Advertisement -

Antiaeriana Israelului a fost depășită în câteva locuri

Mai multe înregistrări video, postate pe rețelele de socializare, arată cum atacul iranian cu rachete balistice a reușit să depășească apărarea antiaeriană israeliană în multe locuri.

Imaginile arată cum pământul Israelului este lovit de mai multe rachete care n-au fost interceptate la timp de apărarea antirachetă a Israelului.

Nu este clar, deocamdată, dacă toate rachetele au lovit țintele propuse sau au căzut în zone greșite.

- Advertisement -

Armata Israelului a recunoscut că există numeroase zone de impact, atât în Tel Aviv, cât și în alte zone din țară, dar nu a dat detalii despre ce locuri au fost lovite și dacă existe victime sau pagbe notabile din punct de vedere militar sau strategic.

Iranul: „Acțiunea noastră s-a încheiat”

Seyed Abbas Araghchi, ministrul de Externe al Iranului, a difuzat pe rețeaua X un comunicat în care afirmă că atacul cu rachete al țării sale împotriva Israelului s-a încheiat.

„Acțiunea noastră este încheiată, cu excepția cazului în care regimul israelian decide să invite la noi represalii. Într-un astfel de scenariu, răspunsul nostru va fi mai intens și mai puternic”, a scris Araghchi.

Și alte voci ale regimului teocratic de la Teheran, inclusiv mass-media oficială, au amenințat Israelul să nu riposteze, pentru că „va plăti scump” orice escaladare.

Teheranul se teme de o intervenție militară occidentală pe teritoriul său, în sprijinul Israelului.

Statul Major al armatei iraniene a anunțat, într-un comunicat: „În cazul unei intervenţii directe din partea ţărilor care susţin regimul în agresiunea şi atacul împotriva Iranului, centrele şi interesele lor din regiune se vor confrunta, de asemenea, cu un atac puternic din partea Iranului”.

Israelul: „Vom continua să lovim cu forţă în Orientul Mijlociu”

Contraamiralul Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene, a anunțat într-un comunicat: „Forţele aeriene continuă să funcţioneze la capacitate maximă, iar în această noapte vom continua să lovim cu forţă în Orientul Mijlociu, aşa cum a fost cazul în ultimul an”.

Comunicatul lui Hagari a fost difuzat marți seară, după atacul uranian cu rachete asupra Israelului.

Într-un mesaj video adresat israelienilor, premierul Benjamin Netanyahu a transmis: „În această seară, Iranul a atacat din nou Israelul cu sute de rachete. Acest atac a eșuat. A fost zădărnicit datorită sistemului de apărare aeriană al Israelului, care este cel mai avansat din lume. Felicit IDF (Armata israeliană – n. red.) pentru reușita impresionantă. A fost contracarat, de asemenea, datorită vigilenței și responsabilității de care ați dat dovadă voi, cetățenii Israelului. Mulțumesc Statelor Unite ale Americii pentru sprijinul acordat efortului nostru de apărare. (…) Iranul a făcut o mare greșeală în această seară – și va plăti prețul pentru asta! Regimul din Iran nu înțelege hotărârea noastră de a ne apăra și hotărârea noastră de a riposta împotriva inamicilor noștri. Ne vom ține de regula pe care am stabilit-o: oricine ne atacă – îl vom ataca!”.

Rachetele iraniene au reușit să omoare un palestinian!

Autoritatea palestiniană de apărare civilă din orașul Jericho, situat în Cisiordania ocupată de Israel, a informat că un civil palestinian a murit în timpul tirului de rachete iranian.

Potrivit guvernatorului orașului Jericho, Hussein Hamayel, citat de Agenția France Presse (AFP), victima a fost ucisă de resturile căzute dintr-o rachetă iraniană doborâtă de apărarea israeliană.

Oficialii israelieni nu au raportat până acum cazuri de vătămări grave ca urmare a atacurilor aeriene de marți.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Iohannis a decorat doi PSD-iști siniștri: Mihai Busuioc (lacheul lui Dragnea) și Aurelian Bădulescu (grobianul Gabrielei Firea)

Colaps total al Justiției în regimul Iohannis-PSD: judecătoarele Lia Savonea și Adriana Ispas și-au motivat anularea condamnării de 14 ani a lui Mario Iorgulescu prin faptul că „micuțul“ n-ar fi vrut să-și omoare victima!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -