marți, septembrie 24, 2024
AcasăSportUEFA recunoaște, după 80 de zile, că Germania trebuia să fie campioană...

UEFA recunoaște, după 80 de zile, că Germania trebuia să fie campioană europeană! Spania a trecut de „sferturi” după o mare eroare de arbitraj

-

După mai bine de două luni, UEFA recunoaște că sfertul de finală Germania – Spana, considerat „adevărata finală” de la Euro 2024, a fost decis de gravă eroare de arbitraj în favoarea ibericilor. Dacă trecea de Spania, Germania era mare favorită să câștige titlul continental.

Cel mai tare meci de la Campionatul European de fotbal, ediția 2024, s-a disputat pe 5 iulie, la Stuttgart, în sferturi de finală: Germania – Spania. Se înfruntau primele două favorite, care avuseseră și cele mai bune parcursuri până atunci, la turneul final din Germania:

  • Spania: 4 – 0 – 0, golaveraj 9-1 (3-0 cu Croația, 1-0 cu Italia, 1-0 cu Albania, 4-1 cu Georgia)
  • Germania: 3 – 1 – 0, golaveraj 10-2 (5-1 cu Scoția, 2-0 cu Ungaria, 1-1 cu Elveția, 2-0 cu Danemarca)

Majoritatea specialiștilor spuneau că învingătoarea „sfertului” Germania – Spania va câștiga titlul european. Și așa s-a întâmplat: trecuți cu mari emoții de nemți, ibericii au triumfat la Euro 2024. Dar în locul lor ar fi trebuit să fie formația-gazdă, ne spune acum forul continental!

Scandaloasa decizie a englezului Taylor: a refuzat să revadă faza la VAR!

Meciul-cheie Germania – Spania a avut patru momente decisive:

- Advertisement -
  • min. 51: gol Dani Olmo (1-0 pentru Spania);
  • min. 89: gol Wirtz (Germania egalează la timp pentru a intra în prelungiri);
  • min. 106: henț clar Cucurella, în propriul careu, la șutul periculos al germanului Musiala, dar arbitrul englez Anthony Taylor nu fluieră nimic, refuză chiar să revadă faza la video-arbitraj (VAR);
  • min. 119: Mikel Merino marchează decisiv pentru Spania.

Nemții au făcut mare tărăboi, dar scorul nu mai putea fi schimbat. Scăpată de Germana, Spania a țâșnit spre titlu: 2-1 cu Franța în semifinale, 2-1 cu Anglia în finală.

VIDEO: Rezumatul „sfertului” Spania – Germania 2-1

Luni, 23 septembrie, la 80 de zile după „sfertul” de la Stuttgart, UEFA a recunoscut că decizia lui Taylor, la faza din minutul 106, a fost greșită: trebuia acordat penalty la hențul lui Cucurella! Informația a fost aflată de Agenția France Presse (AFP) de la o sursă apropiată de forul fotbalistic european, confirmând o informaţie publicată de site-ul spaniol Relevo, transmite Agerpres.

În discuţiile pe care le are în mod regulat cu arbitrii europeni, Comisia de arbitri din cadrul UEFA a estimat că ar fi trebuit dictat penalty la șutul lui Musiala.

- Advertisement -

Germania ar fi devenit mare favorită

Nu e greu de estimat că, dacă Germania ar fi pimit penalty în minutul 106, devenea mare favorită la calificarea în semifinale. Sigur că o decizie corectă a arbitrului Anthony Taylor nu ar fi garantat triumful gazdelor la Euro 2024. Pentru un semenea succes, ei trebuia să mai treacă patru hopuri:

1. să transforme penalty-ul din minutul 106;

2. să-și păstreze avantajul (în principiu, să nu primească gol în cea de-a doua repriză de prelungiri);

3. să câștige semifinala cu Franța;

4. să câștge finala cu Anglia.

Toate aceste obiective erau însă realizabile, dată fiind forța de șoc a naționalei antrenate de Julian Nagelsmann.

La 2-1 în „sfertul” cu Spania, Germania putea merge mai departe, spre semifinale, chiar dacă ibericii ar fi egalat în prelungiri. Gazdele mai aveau la dispoziție penalty-urile de departajare.

Câștigarea Euro 2024 avea și o miză statistică: Germania și Spania erau singurele echipe cu trei titluri continentale în palmares, doar una dintre ele îl putea obține pe cel de-al patrulea. A reușit Spania, dar fără marea greșeală a lui Anthony Raylor, ar fi putut fi Germania.

Campioane europene

  • 4 titluri: Spania
  • 3 titluri: Germania
  • 2 titluri: Italia, Franța
  • 1 titlu: URSS, Cehoslovacia, Olanda, Danemarca, Grecia, Portugalia.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

De la Iordănescu II la Lucescu I. La 79 de ani, Mircea Lucescu redevine selecționerul naționalei de fotbal. Prima dată a fost numit la 36 de ani

Despărțirea fără suflet dintre Iordănescu II și „Generația de Suflet”

S-a născut naționala pentru America 2026! Mergem cu încredere la Euro 2024: avem, în sfârșit, o echipă valoroasă și cu suflet

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -