Cu mult noroc, „șaorma-cu-de-toate” Gigi Becali a dus FCSB în grupele Europa League (C2). Cu mulți nervi puși pe bigudiuri, antrenorul Dan Petrescu s-a făcut de râs în Cipru, unde a luat trei goluri în 50 de minute, ratând prezența în Conference League (C3). De Champions League (C1) suntem încă la distanță cosmică.
Una caldă, una rece joi seară, în play-off-ul cupelor europene la fotbal. Campioana FCSB s-a calificat dramatic în grupele Europa League, vicecampioana CFR Cluj a ratat lamentabil în încercarea de a ajunge în grupele Conference League.
FCSB – LASK Linz (Austria) 1-0: Olaru (90+3); în tur: 1-1
Gigi Becali n-a ajuns la sacul cu bani al Ligii Campionilor, dar și-a asigurat o traistă bogată și în Liga Europa. Patronul FCSB își face socoteala la 15-20 de milioane de euro, poate chiar spre 25, în funcție de numărul de puncte din grupă, dar și de vânzarea a doi-tre jucători ale căror cote au șanse mari de creștere.
FCSB a făcut un meci destul de cenușiu, nimic spectaculos până în pragul prelungirilor. A avut însă meritul că n-a primit gol și a rămas în joc, păstrându-și inclusiv șansa penalty-urilor de departajare. Dar n-a mai fost cazul! Minutul 90+3 l-a scos din nou la rampă pe liderul echipei, Darius Olaru (26 de ani). Mjlocașul adus în 2020 de la Gaz Metan Mediaș s-a lansat pe stânga, a pătruns în forță și a șutat magistral, din unghi, sub transversală.
Cu trei minute înainte, puteau da lovitura austriecii, dar francezul Taoui, scăpat singur, a fost blocat de Târnovanu. În loc de 0-1, a fost 1-0.
FCSB: Târnovanu – V. Crețu, Ngezana, Lixandru, Radunovici – Șut (72 Chiricheș), Alhassan (46 Edjouma) – Al. Băluță (46 D. Popa), Olaru, Miculescu (78 Baeten) – Fl. Tănase (78 Oct. Popescu).
Exceptând „dubla” cu amatorii din San Marino (7-1 și 4-0), FCSB a obținut doar trei victorii în acest sezon, în SuperLigă și în cupele europene. Toate trei au venit spre final, prin patru goluri decisive marcate între minutele 87 și 90+4! Trei dintre acestea l-au avut ca autor pe Olaru, iar unul pe belgianul Baeten:
- FCSB – Farul Constanța 3-2 (Olaru – min. 87 și 90+4)
- Maccabi Tel Aviv – FCSB 0-1 (Baeten – min. 90)
- FCSB – LASK Linz 1-0 (Olaru – min. 90+3).
FCSB ajunge în grupele Europa League după 7 ani de la precedenta performanță similară. În 2017, echipa antrenată de Nicolae Dică încheia Grupa G pe locul 2, califcându-se în „16-imi”, unde a fost eliminată de Lazio Roma (1-0 și 1-5). Și atunci, FCSB coborâse tot din Liga Campionilor, unde, în calitate de vicecampioană, fusese învinsă de Sporting Lisabona în play-off (0-0 și 1-5).
Clasamentul Grupei G – Europa League (ediția 2017-2018)
FCSB în cupele europene (ediția 2024-2025)
- 7-1 (d) și 4-0 (a) cu Virtus (San Marino) / turul 1 preliminar Liga Campionilor
- 1-1 (a) și 1-0 (d) cu Maccabi Tel Aviv (Israel) / turul 2 preliminar Liga Campionilor
- 1-1 (d) și 2-3 (a) cu Sparta Praga (Cehia) / turul 3 preliminar Liga Campionilor
- 1-1 (d) și 1-0 (a) cu LASK Linz (Austria) / play-off Europa League.
BILANȚ: 8 meciuri / 4 – 3 – 1 (golaveraj 18-7)
FCSB întâlnește patru campioane, o vicecampioană și câte o echipă de pe locurile 3, 7 și 8
Vineri, la nici 24 de ore după calificarea în grupele Europa League, FCSB și-a aflat cei 8 adversari din faza pincipală a competiției. Dar mai întâi să explicăm pe scurt noul format.
Din acest sezon, nu mai există 8 grupe a câte 4 echipe (în total, 32 de formații), ci o singură grupă de 36 de echipe! Dar, evident, nu joacă fiecare cu fiecare, ci fiecare formație va disputa 8 partide cu tot atâția adversari: 4 acasă și 4 în deplasare. Așadar, nu vor mai fi „duble” tur-retur.
Cei 8 adversari provin în mod egal din cele patru grupe valorice (câte unul va fi înfruntat pe teren propriu, câte unul în deplasare). În cazul FCSB:
- din urna 1: Glasgow Rangers (în deplasare), Manchester United (acasă)
- din urna a 2-a: PAOK Salonic (d), Olympiakos Pireu (a)
- din urna a 3-a: Midtjylland (a), Qarabag (d)
- din urna a 4-a: Hoffenheim (d), Rigas FS (a).
O regulă a UEFA a fost ca printre cei 8 adversari să se numere cel mult doi din aceeași țară. În cazul FCSB, au picat doi adversari din Grecia.
La finalul sezonului trecut, cei 8 adversari ai FCSB au ocupat următoarele poziții:
- Glasgow Rangers – locul 2 în Scoția
- Manchester United – locul 8 în Anglia
- PAOK Salonic – locul 1 în Grecia
- Olympiakos Pireu – locul 3 în Grecia
- Midtjylland – locul 1 în Danemarca
- Qarabag – locul 1 în Azerbaidjan
- Hoffenheim – locul 7 în Germania
- Rigas FC – locul 1 în Letonia.
Așdar, deși joacă în C2 (Europa League) și nu în C1 (Champions League), campioana României înfruntă alte patru campioane (cele din Grecia, Danemarca, Azerbaidjan și Letonia), o vicecampioană (cea din Scoția), o echipă de pe locul 3 (din Grecia), una de pe 7 (din Germania) și una de pe 8 (din Anglia).
Manchester United este singura care nu și-a câștigat dreptul de participare europeană prin parcursul din campionat (locul 8 ar fi lăsat-o acasă), ci prin câștigarea Cupei Angliei: 2-1 în finala cu Manchester City.
Din grupa unică de 36 de echipe, primele 8 clasate (locurile 1-8) se califică direct în „optimi”, iar următoarele 16 (locurile 19-24) în „16-imi”, fiind obligate să joace un tur suplimentar pentru a ajunge în „optimi”. Ultimele 12 formații (locurile 25-36) sunt eliminate, fără șansa de a continua în Conference League.
Pafos (Cipru) – CFR Cluj 3-0: Jaja (28), Goldar (31), Tankovici (49 – din penalty); în tur: 0-1
În play-off-ul Conference League, vicecampioana României, CFR Cluj, s-a făcut de râs în Cipru, în fața echipei care a încheiat pe locul 3 în prima ligă din Insula Afroditei și pe care o învinsese, cu o săptămână în urmă, jucând mai bine de o repriză în 10 oameni.
E drept că din primul 11 al lui Pafos n-a avut loc niciun jucător cipriot (doar o rezervă, Pileas, a intrat în minutul 52), dar cei 15 străini trimiși pe gazon de antrenorul spaniol Carcedo – 6 brazilieni, doi croați, un spaniol, un portughez, un olandez, un suedez, un român (Vlad Dragomir), un senegalez și un fotbalist din Insuele Capului Verde – nu sunt deloc de superclasă.
Golurile echipei cipriote au fost marcate de un brazilian (Jaja), un spaniol (Goldar) și un suedez născut într-o familie de imigranți bosniaci (Tankovici).
Dan Petrescu a șocat negativ prin incapacitatea de a trezi la viață o echipă amorțită, somnolentă, care parcă fusese anesteziată înainte de a intra pe teren.
CFR Cluj: M. Popa – Mogoș, Kresic, Boben, Camora – Artean (62 Kamara), Keita (46 Djokovici), Tachtsidis (79 Fică) – Nkololo (87 Păun), Korenica (62 L. Munteanu) – Bîrligea.
Este incredibil cum CFR Cluj s-a dezarticulat în Cipru, încasând trei goluri în primele 50 de minute, după cinci meciuri în care nu primise nici măcar un gol!
CFR Cluj în Conference League (ediția 2024-2025)
- 0-0 (a) și 5-0 (d) cu Neman Grodno (Belarus) / turul 2 preliminar
- 1-0 (d) și 1-0 (a) cu Maccabi Petah Tikva (Usrael) / turul 3 preliminar
- 1-0 (a) și 0-3 (d) cu Pafos (Cipru) / play-off
BILANȚ: 6 meciuri / 4 – 1 – 1 (golaveraj 8-3)