Furtuna bruscă iscată pe bursele internaționale luni readuce cu asprime în prim-plan situația economică în care a fost adusă România de guvernarea PSD-PNL din ultimii aproape trei ani. Economistul și profesorul universitar Bogdan Glăvan scrie marți că țara noastră e prinsă de acest moment foarte prost cu un deficit pe care, în mod normal, îl ai când ieși dintr-o criză, nu când intri în ea!
Despre pericolul major în care a adus țara guvernarea instalată de Klaus Iohannis în toamna lui 2021 au vorbit în ultimele două săptămâni și economistul Cristian Păun, dar și fostul premier Florin Cîțu.
Marcel Ciolacu a tras pe sfoară Comisia Europeană, angajându-se să reducă deficitul, dar în loc de asta l-a mărit foarte mult și a blocat toate reformele. Într-o perioadă de prosperitate economică mondială, România a mers pe deficite tot mai mari, cu creștere a PIB tot mai mică și cu împrumuturi din ce în ce mai substanțiale, la dobânzi din ce în ce mai mari.
România a plecat în 2022 de la o creștere economică de 6%, ca să ajungă în prima jumătate a acestui an la 0,1%, adică aproape nimic.
Guvernul Ciolacu are planificate împrumuturi externe de 25-30 de miliarde de euro și a încercat, atât anul trecut, cât și în acest an, să mascheze deficitul amânând plata facturilor. Această măsură n-a păcălit pe nimeni, pentru că deși Ciolacu a raportat în 2023 un deficit de 5,9%, Comisia Europeană a anunțat în martie că deficitul real a fost de 6,6%. În 2024, chiar înainte de izbucnirea furtunii pe piețele financiare, deficitul României era estimat să ajungă la circa 8% – ceva uriaș, cum doar în pandemie am mai avut.
Acum, apariția semnelor unei crize mondiale ne prinde literalmente descoperiți, fără reformarea statului și reducerea cheltuielilor bugetare la care ne angajasem, cu banii din PNRR pierduți în cea mai mare parte, cu 1,4 milioane de bugetari, cheltuieli salariale gigantice, economie stagnantă și datorii masive.
Profesorul Bogdan Glăvan atrage atenția asupra tuturor acestor probleme care pun statul în pericol.
1) Bursele internaționale scad pe fondul creșterii dobânzilor în Japonia și al știrilor proaste din economia americană.
România este cu chiloții în vine.
Dacă chiar s-ar produce, România ar intra în criză exact cu deficitul bugetar cu care în mod normal se iese dintr-o criză.— Bogdan Glăvan (@bogdanglavan) August 5, 2024
„Avem un deficit bugetar uriaș ÎN CIUDA creșterilor masive de taxe, doi ani la rând. Și se planifică noi creșteri de taxe. Imaginați-vă că ar urma o criză. Ce ar mai face guvernul? Argentina scrie pe România“
„1) Bursele internaționale scad pe fondul creșterii dobânzilor în Japonia și al știrilor proaste din economia americană. România este cu chiloții în vine. Dacă chiar s-ar produce, România ar intra în criză exact cu deficitul bugetar cu care în mod normal se iese dintr-o criză.
2) Statul se îndreaptă oricum spre un deficit bugetar de 7%-8% din PIB sau mai mare, mult peste cel din 2008 (5% era atunci). Practic avem un deficit bugetar ca în pandemie, însă de data asta în vremuri bune.
3) Avem un deficit bugetar uriaș ÎN CIUDA creșterilor masive de taxe, doi ani la rând. Și se planifică noi creșteri de taxe. Imaginați-vă că ar urma o criză. Ce ar mai face guvernul? Argentina scrie pe România.
4) Bine, nu în sensul că ar veni vreun Milei la putere, ci doar că situația ar fi super-împuțită.“