miercuri, ianuarie 15, 2025
AcasăSportDupă două zile fără medalii la Olimpiadă, România a căzut de pe...

După două zile fără medalii la Olimpiadă, România a căzut de pe locul 12 pe 15. Ne-au depășit trei țări mai mici: Noua Zeelandă, Ungaria, Suedia

-

În primele 10 zile ale Olimpiadei de la Paris (27 iulie – 5 august), au fost acordate 182 de seturi medalii, adică 55,3% din totalul de 329 din programul competiției. România a coborât trei locuri, de pe 12 pe 15, în clasamentul pe medalii, fiind depășită de Noua Zeelandă, Ungaria și Suedia.

După 8 zile, România se afla pe locul 12, grație contribuției a două sporturi: canotajul (două medalii de aur și trei de argint) și înotul (o medalie de aur și una de bronz).

Două zile de „secetă” totală (duminică și luni) ne-au coborât însă trei trepte, pentru că Noua Zeelandă, Ungaria și Suedia n-au stat degeaba.

Ne depășesc 10 țări mai populate și 4 cu mai puțini locuitori

În acest moment, România e depășită, în clasamentul pe medalii, de 10 țări mai mari atât din punct de vedere demografic (populația), cât și sub aspect economic: SUA, China, Franța, Australia, Marea Britanie, Coreea de Sud, Japonia, Italia, Germania și Canada.

- Advertisement -

De asemenea, România e depășită și de 4 țări cu populație mai mică decât a noastră: Olanda, Noua Zeelandă, Ungaria și Suedia.

Comparația cu cele 4 e interesantă, prin prisma medaliilor obținue până acum:

9. Olanda (7 – 5 – 5), total 17 medalii: 17,7 milioane de locuitori

- Advertisement -

12. Noua Zeelandă (3 – 5 – 1), total 9 medalii: 5,1 milioane de locuitori

13-14. Ungaria (3 – 3 – 2), total 8 medalii: 9,6 milioane de locuitori

13-14. Suedia (3 – 3 – 2), total 8 medalii: 10,5 milioane de locuitori

15. România (3 – 3 – 1), total 7 medalii: 19 milioane de locuitori

Ca suprafață, dintre țările care ne depășesc la medalii, Coreea de Sud, Olanda și Ungaria sunt mai mici decât România.

Un obiectiv realist ar fi ca, la final, România să se claseze în Top 20 sau chiar Top 25 națiuni la Olimpiada de la Paris, pentru că nu mai avem multe șanse la medalii.

Dacă medalia Anei Maria Bărbosu ar fi rămas validă, România ar fi fost acum pe locurile 13-15, la egalitate perfectă cu Ungaria și Suedia: 3 – 3 – 2. Rămași fără acea medalie, suntem pe locul 15.

Aur pentru Santa Lucia, argint pentru Fiji, bronz pentru Capul Verde

La Jocurile Olimpice de la Paris participă circa 10.500 de sportivi din 206 națiuni.

45 de țări au câștigat cel puțin câte o medalie de aur. Printre ele, unele foarte mici sau exotice în peisajul sportului: Dominica (atletism / triplusalt feminin), Santa Lucia (atletism / 100 m feminin) și Guatemala (tir feminin).

73 de țări – mai mult de o treime din totalul participantelor – au câștigat cel puțin câte o medalie la Olimpiada pariziană. De argint „s-au lipit”, printre altele, Kosovo (judo feminin), Mongolia (judo feminin) și Fiji (rugby în 7), iar de bronz, Insulele Capului Verde (box masculin) și Grenada (atletism / decatlon masculin).

SUA detronează China și domină autoritar la total medalii, dar la titluri olimpice e egalitate: 21-21

Imediat ce s-a trecut de jumătatea Olimpiadei, delegația sportivă a SUA a depășit-o pe cea a Chinei, reușind să treacă în premieră pe locul 1.

După ce au pornit mai slab, aflându-se o vreme pe locurile 6-7 în clasamentul pe medalii, americanii au recuperat puternic, mai ales prin titlurile olimpice obținute la înot (8) și gimnastică (3), dar și prin intrarea în joc a atletismului (3).

După decernarea a 55,3% din medalii, SUA și China se află la egalitate în privința titlurilor olimpice câștigate (21-21), dar americanii sunt net superiori la argint (30-18) și bronz (28-14), implicit și la total medalii (79 / 53).

China este ținta tot mai multor acuzații de dopaj, ca urmare a unor performanțe suspecte. Printre acestea – victoria cu record mondial a înotătorului Zhanle Pan la 100 de metri liber, probă în care David Popovici a luat bronzul.

O bătălie crâncenă se dă și pentru locul 3, între Franța, Australia, Marea Britanie, Coreea de Sud, Japonia și Italia.

Clasamentul pe medalii după 10 zile (27 iulie – 5 august)

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Nu ne-au furat nicio medalie! Anunțul frustrat al mamei-antrenoare și explicațiile lucide ale Nadiei Comăneci

* Cum a pierdut România prima medalie olimpică la gimnastică după o „secetă” de 12 ani. Ana Maria Bărbosu a avut „bronzul” la sol două minute, dar contestația unei americance a lăsat-o fără medalie

* Parcă ne-am născut cu toții în Deltă: 2 aur + 3 argint la canotaj, 1 aur + 1 bronz la înot! România e pe locul 12 la Olimpiadă. Am depășit deja ultimele două ediții, mai putem trece peste încă două

„Barca legendelor” la deschiderea Olimpiadei: o româncă, un spaniol și doi americani! Nadia Comăneci a purtat flacăra olimpică împreună cu Rafael Nadal, Serena Williams și Carl Lewis. Împreună au 20 de titluri olimpice!

* De la Iordănescu II la Lucescu I. La 79 de ani, Mircea Lucescu redevine selecționerul naționalei de fotbal. Prima dată a fost numit la 36 de ani

Despărțirea fără suflet dintre Iordănescu II și „Generația de Suflet”

Cele trei rezerve care au asigurat triumful Spaniei: doi basci și un catalan rebel

OLANDA – ROMÂNIA 3-0. Noi suntem, de fapt, Țara de Jos. Ăsta ne e nivelul, să zicem mersi că am ajuns aici!

Miracol până la capăt: locul 1 în grupă, cu 5 puncte peste Elveția! „Naționala sufletistă” va fi în urna a 2-a la tragerea la sorți pentru Euro 2024

S-a născut naționala pentru America 2026! Mergem cu încredere la Euro 2024: avem, în sfârșit, o echipă valoroasă și cu suflet

2 COMENTARII

  1. O prestație sportivă jalnică, a unei țări jalnice, pe care nimeni nu oa mai ia în seamnă. Dar un motiv de mîndrie patriotică pentru soldacii media de la Gigi24, A3, RTV, HaHaNews, Zoaie.com, G4meme si alte siteuri de tipul lor, cu slugi care se pricep doar să cenzureze la ordinul pitarilor lor.

  2. Pai ce tot ne comparam cu Unguri . Foarte rar am luat mai multe medali ca ei la JO și este o tara juma cât România! Acum câteva zile citeam ca noi i am depapasit cu o medalie ‘jubilau toți ” amu „doliu” ca am rămas în urmă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -