duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăNewsAPEL: "Nu-i mai pedepsiți pe șoferii care nu se droghează! Nu-i mai...

APEL: „Nu-i mai pedepsiți pe șoferii care nu se droghează! Nu-i mai premiați pe cei care se droghează! Dați lege corectă, nu ordonanțe abuzive și neconstituționale!”

-

Aberanta ordonanță de urgență care-i poate lăsa fără permis de conducere timp de trei zile pe șoferii care nu se droghează, impusă în două etape de Guvernul Ciolacu, produce reacții vehemente în societate. Un partid cu rădăcini istorice, activând acum în Opoziția neparlamentară, cere imperativ anularea snistrei OUG și legiferarea transparentă și rațională, în Parlament, a acestei probleme atât de sensibile.

„De mai multe luni, Guvernul Ciolacu bâjbâie penibil în jurul unei teme de maximă importanță socială: testarea anti-drog a șoferilor, fie ei amatori sau profesioniști. (…) În locul unei dezbateri publice serioase, a fost aleasă calea scurtă, discreționară, care a dus la o formă stupidă a actului normativ emis de Guvern. Drept urmare, în aceeași proastă tradiție insituită de coaliția PSD-PNL, ordonanța de urgență a trebuit să fie modificată în scurt timp, la cererea insistentă a societății. (…) Dar nici cea de-a doua formă a ordonanței de urgență nu este cu mult mai brează!”, scrie conducerea PNȚMM în comunicatul remis presei. Autorii apelului atrag atenția că ordonanța de urgență a Guvernului Ciolacu, chiar și în forma ei modificată, „deschide două posibilități sinistre”:

1. „un șofer care nu s-a drogat poate rămâne fără permis trei zile”;

2. „un șofer care s-a drogat își poate primi permisul înapoi după trei zile”.

- Advertisement -

Sunt date exemple concrete de aberații produse de noua ordonanță: „Este o barbarie să lași fără permis, timp de trei zile, șoferi profesioniști care transportă mărfuri sau pasageri, în camioane, autocare sau microbuze, deși respectivii șoferi nu s-au drogat! Unde vor sta ei în cele trei zile? În cabină? La pensiune sau hotel? Pe banii cui? Și care hotel, dacă testul anti-drog a avut loc în pădure, prin munți sau în pustietate? Și cu marfa ce se întâmplă? Dar cu pasagerii din autocar?”

Comunicatul este semnat de cei trei lideri ai PNȚMM: Mircea Taloș (președinte executiv), Valerian Stan (secretar general) și Liviu Petrina (Senatul PNȚMM).

Partidul Național Țărănesc Maniu-Mihalache (PNȚMM) este singura grupare politică în care se regăsesc vechi membri ai PNȚCD-ului anilor ’90 și care promovează valorile democratice și europenismul liderilor-martiri Iuliu Maniu, Ion Mihalache și Corneliu Coposu.

- Advertisement -

În prezent, PNȚCD este o ruină (sub conducerea impostorului Aurelian Pavelescu), iar alte partidulețe care se revendică de la național-țărăniști se bălăcesc în naționalismul ceaușist de tip AUR și Șoșoacă. PNȚMM militează insistent pentru eliminarea pensiilor speciale și a altor privilegii nerușinate care creează inechitate în societate.

Comunicatul PNȚMM: „Cerem coaliției PSD-PNL să renunțe urgent la pedepsirea șoferilor care nu se droghează și la premierea celor care se droghează!”

„De mai multe luni, Guvernul Ciolacu bâjbâie penibil în jurul unei teme de maximă importanță socială: testarea anti-drog a șoferilor, fie ei amatori sau profesioniști. Ca de obicei, coaliția de guvernare PSD-PNL a «reglementat» această problemă prin ordonanță de urgență, la nivelul Executivului, deși normal era să legifereze prin Parlament, unde are o majoritatea solidă. În locul unei dezbateri publice serioase, a fost aleasă calea scurtă, discreționară, care a dus la o formă stupidă a actului normativ emis de Guvern.

Drept urmare, în aceeași proastă tradiție insituită de coaliția PSD-PNL, ordonanța de urgență a trebuit să fie modificată în scurt timp, la cererea insistentă a societății. De exemplu, trebuia eliminată prevederea aberantă că un șofer cu rezultat pozitiv la drug-test va avea permisul de conducere suspendat până când vor ieși rezultatele probei de sânge. Dar experiența arăta că verificarea medico-legală poate dura câteva săptămâni sau chiar luni! O asemenea nebunie fuseseră în stare să producă și să semneze ministrul de Interne (Cătălin Predoiu), prim-ministrul României (Marcel Ciolacu), împreună cu șefii Poliției Române și cu aparatul juridic al Guvernului.

Dar nici cea de-a doua formă a ordonanței de urgență nu este cu mult mai brează! După tot iureșul public, Guvernul Ciolacu, cu toată armata sa de bugetari bine plătiți, a publicat în Montorul Oficial un act normativ care menține o dublă anomalie: un șofer nedrogat poate rămâne fără permis timp de trei zile, iar un șofer drogat poate conduce nestingherit după trei zile de suspendare a permisului!

Cum e posibil? Simplu și dureros: noua ordonanță de urgență, aflată în vigoare, prevede că unui șofer cu rezultat pozitiv la drug-test i se reține permisul până la verificarea medico-legală, dar și-l primește înapoi dacă rezultatul analizei de sânge nu sosește în trei zile.

Asta deschide două posibilități sinistre:

1. un șofer care nu s-a drogat poate rămâne fără permis trei zile, în condițiile în care, statistic, circa 30% dintre teste se dovedesc a fi fals pozitive;

2. un șofer care s-a drogat își poate primi permisul înapoi după trei zile, reintrând liniștit în trafic, pentru că, în multe situații, rezultatul analizelor medico-legale nu e disponibil într-un timp atât de scurt.

Partidul Național Țărănesc Maniu–Mihalache respinge categoric un asemenea tip de legiferare, superficial și urechist, care pedepsește oameni nevinovați și lasă pe șosele șoferi drogați.

Este perfect neconstituțional să pedepsești cetățeni nevinovați pe baza unor teste fals pozitive, cunoscând că acest sistem dă erori masive.

Este complet imoral să eviți controlul constituțional al unui act normativ cu un impact social atât de mare, folosind tertipul legiferării prin ordonanțe de urgență (în loc de legi votate în Parlament) și îndelungata paralizie instituțională a Avocatului Poporului (singura instituție care poate ataca ordonanțele de urgență la CCR).

Este o barbarie să lași fără permis, timp de trei zile, șoferi profesioniști care transportă mărfuri sau pasageri, în camioane, autocare sau microbuze, deși respectivii șoferi nu s-au drogat! Unde vor sta ei în cele trei zile? În cabină? La pensiune sau hotel? Pe banii cui? Și care hotel, dacă testul anti-drog a avut loc în pădure, prin munți sau în pustietate? Și cu marfa ce se întâmplă? Dar cu pasagerii din autocar?

Acestă incapacitate a guvernării PSD-PNL de a legifera rațional, onest și inteligent va genera multe procese civile și despăgubiri obținute de persoanele abuzate, deja există cazuri îndreptate spre justiție. Așadar, prostia și aroganța legiuitorului pun noi presiuni pe bugetul public.

Fidel principiului său istoric că nu poate exista politică fără morală și nici democrație fără dreptate socială, PNȚ Maniu-Mihalache solicită coaliției PSD-PNL și președintelui Klaus Iohannis să reexamineze această problemă de mare impact social, s-o aducă în centrul unei dezbateri publice serioase, să «importe» soluții din țările civilizate care au rezolvat-o de mult și s-o tranșeze în Parlament, democratic, într-o sesiune extraordinară a Legislativului.

Vacanța parlamentară e oricum prea lungă, țara nu poate fi lăsată la discreția unui Guvern incapabil și iresponsabil doar pentru ca aleșii neamului – bine plătiți și în această perioadă – să nu fie deranjați timp de două luni!”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Scandal diplomatic cu Japonia, produs de o toantă de la Ambasada României la Moscova: a vizitat Insulele Kurile, teritoriu ocupat ilegal de ruși! Guvernul de la Tokyo protestează și cere explicații

* VIDEO. Radiografia unui jeg. PSD-ist din Guvernul Ciolacu: „Săracule care ești! Păi, sărăcia, când se vede la mare… Că tu ești un sărac, bă!”

* Ciolacu s-a dat de gol: deficitul bugetar al României pe 2024 va fi de peste 8%, și nu de 5%! Aritmetica l-a doborât pe impostorul mincinos

* VIDEO. Voma Șoșoacă, dată afară din Parlamentul European chiar în ziua a doua. Urletele și bâlciul de la București n-au ținut la Bruxelles, scandalagioaica a fost scoasă cu forța din instituție

20 COMENTARII

  1. O atitudine lucida, sunt total de acord. Si nu e prima data, acest mic partid, adevarat continuator al ideilor si atitudinii national-taraniste, s-a mai exprimat la fel de lucid si in alte ocazii. Dar presa, in stricaciunea ei, il ignora.
    Nu stiu care este atitudinea altor miscari politice din Romania fata de PNTMM. Daca sunt cu adevarat dedicate progresului Romaniei, ar trebui sa priveasca cu respect catre acesti venerabili partid.
    Nu demult, am observat o apropiere dintre PNTMM si USR condus de Catalin Drula. Nu stiu care este parerea d-nei Lasconi. Desi spune pe la televiziuni ca vrea sa sa uneasca dreapa, tocamai a desfiintat Dreapta Unita. Se pare ca ii face ochi dulci doar PNL.

    • Da, asa este, in loc sa uneasca, mai mult cred ca dezbina.
      Drula, in corectitudinea lui, s-a pripit cand si-a dat demisia, mai ales ca nu i-o ceruse nimeni.
      Trebuia sa mearga mai departe, sa consolideze si mai mult alianta creata, sa mai atraga si alte partide, inclusiv PNTMM.
      Mi-e teama ca Elena Lasconi sa nu cada prada infatuarii si dorintei de marire.
      Nu se compara cu Drula!

      • Vedeam in USR un partid unic prin luciditatea, fermitatea, curajul, intoleranta lui la compromisuri. Simteam ca este singurul remediu pentru vindecarea acestei tari bolnave de coruptie, mediocritate, lipsita de energia de a le combate.
        Iar pe Drula, printre cei mai adevarati reprezentanti ai spiritului acestui partid.
        Nu inteleg brusca si totala lui disparitie, nici lipsa de reactie a USR. Nici instalarea atat de raipda a d-nei Lasconi in fruntea partidului, ciudata lui capitulare in fata ideilor si capriciilor ei.
        Nu mai inteleg nimic. Astept faptele.

  2. Este fie prostie, fie totala lipsa de buna credinta in rezolvarea obligatilor ce le revin si de respect pentru cetateni.
    Arunca in bataie de joc sau din prostie niste masuri, fara ca ele sa fie cu adevarat eficiente. Si nu doar in acest caz, mereu procedeaza la fel.
    Daca doreau sa fie ceva serios, mai intai rezolvau problema identificarii rapide a drogatilor si apoi sanctionarea. Sa infiinteze laboratoare special destinate acestei campanii, care sa dea rezultatul a rapid. nu sa sanctioneze de-a valma.
    Toate problemele sunt rezolvate fara cap. De exemplu, cea a deseurilor. Nu au rezolvat ce sa faca cu ambalajele, nu au solutii de a le transforma in materiale utile. Sanctioneaza cumparatorul nevinovat cu mai mult decat costa „sticlele”. Si, ca sa-si recupereze banii care i s-au luat abuziv, trebuie sa stea la coada. Iar in final ambalajul tot se arunca..

  3. Sa se dea si sa se faca!

    Bine, bine, dar cum? E usor sa ceri, greu sa faci. Si imposibil cand oamenii se fac ca nu pricep si incearca sa te blocheze in „paradoxuri”.

    1. Aparatele Drager (firma este extrem de serioasa) au si ele o anumita precizie si acuratete. Care nu au cum sa fie zero.
    2 Aparatele portabile nu au cum sa aiba precizia si acuratetea celor de laborator.
    3. Un aparat portabil, oricat de performant nu are cum sa depisteze decat cele mai utilizate droguri. Celelalte…
    3. Rezultatele recunoscute legal sunt date de Medicina Legala. Nu de politistul de circulatie.
    4. Medicina legala are o capacitate limitata. Aparatele, reactivii, medicii si chimistii de laborator costa! Si nu numai asta, dar de unde ii iei? Din spitale? Si sa lasi pacientii fara analize?
    5. Sunt soferi nedrogati ce iau medicamente contraindicate soferilor, operatorilor de utilaje grele, etc. Si da, e chiar treaba respectivului ce si cand ea si daca sunt contraindicatii. Prospectul trebuie CITIT.

    In concluzie nu poate fi vorba de o avalansa de rezultate fals pozitive sau fals negative asa cum insinueaza domnii de la PNTMM. Si e putin probabil ca foarte multe persoane curate sa ajunga la Medicina Legala.

    Dar dupa cum isi aduc aminte unii dintre noi, PNT, si PNTCD au fost experti in achizitii. Daca erau ei la guvernare cu siguranta cumparau niste aparate Theranos.

    • – Subiectul nu este ce-au facut, ce n-au facut, ce-ar face sau drege daca ar fi la guvernare taranistii, sau altii care critica. Subiectul este modul superficial, prostesc, de mantuiala in care cei care sunt la guvernare au conceput rezolvarea problemei in discutie. Ca nu rezolva nici problema circulatiei, nici pe cea a drogurilor si produc neajunsuri unor oameni nevinovati. Ca, in stilul acesta le rezolva cam pe toate.
      – Nu cred ca testarea de-a valma a soferilor rezolva gravele probleme ale circulatiei – in Romania existand cea mai mare mortalitate pe sosele din UE. In actuala stare a drumurilor, prin mai multe echipe de politisti, prin camere de inregistrat plasate si utilizate corect. Prin depistarea celor cu carnete false si gasirea bandelor care falsifica si vand.
      – Problema drogurilor exista nu doar pe sosele, nu o rezolvi bulversand circulatia. Este o problema uriasa, trebuie rezolvata in ansamblu, incepand cu depistarea celor care le vand, cu verificarea si sanctionarea dura a tolerantei la granita.
      Dar problema este atat de aiurea tratata, incat seamana mai mult a complicitate decat a combatere.

      • 1. In unele tari, exista traditia „shadow government”. Ca in Marea Britanie. Acolo partidul aflat in opozitie isi formeaza o echipa guvernamentala si analizeaza, critica si propune ceea ce crede ca ar fi o solutie mai buna. Eu cred cu tarie ca daca te apuci sa critici incepi prin a analiza legea, procedurile, dotarea. De exemplu o critica corecta ar fi fost de ce in prima instanta s-au cumparat analizoare chinesti! Aici era de criticat cu varf si indesat!

        2. Dupa tragedia de la 2 Mai era necesar sa se faca ceva. Banui ca politistii nu prea aveau o foarte buna baza legala ca sa-i ia permisul psihopatului. Cu alcoolul treaba e clara. Cat priveste drogurile legislatia, dotarea, experienta sunt clar in urma.

        3. Sesizati foarte bine ca problema are multe fatete. Insa pentru fiecare treuie vazut si durata si efortul necesar. Sigur ca sunt mult mai multe accidente din cauza drumurilor. Dar dureaza ani, vorbim de multe miliarde, etc. Chestia cu low hanging fruits. Si apoi trebuie inceput de undeva. Problema ar fi daca totul s-ar opri la asta.

        Nu cred ca este vorba de o testare la gramada a tuturor. Nici de hartuirea intregii populatii. Asta cred ca e o exagerare. Pur si simplu asa cum soferii sunt opriti si testati pentru consum de alcool, atunci cand sunt indicatii pentru asta, tot asa se face si pentru droguri. Chichita cu medicamentele este doar o chichita. Sau technicality. Pur si simplu nu ei Diazepam sau Nurofen si pleci la drum. Nu te-ai „drogat” propriuzis, dar nici in regula nu esti.

        Legile si regulamentele din Romania trebuie analizate mai serios, atat de factorii implicati, cat si de matematicieni, logicieni, statisticieni, algoritmisti, analisti de date, ingineri – independenti.

        Problema este ca lucrurile se discuta post-factum, lasand loc exagerarilor, manipularilor, panicii. Pur si simplu prea multi oamenii seriosi au fost scosi din ecuatie de juristi si economisti. Aici cred ca rezida cu adevarat problema. Si in loc sa-i implic pe astia, fie si din opozitie, ii lasam pe juristi sa declame dupa stiinta si putinta lor.

        Numai bine.

    • Cenzura tovarasi!!!Cenzura salveaza Romania tovarasi!!! Nu lasati oamenii sa comenteze.logic si cu solutii ca se face praf tarrrra!!! Este mare.nevoie de cenzura tovarasi!!! Dusmanul de clasaaaa.nu doarme, el comploteaza pe net!!! Noi vrem cenzurrrraaaaa!

      A se citi cu intonatia necesara. Bas torturat de certitudini, sinistru, lugubru, macabruuuu, si cu lanterna aprinsa, luminand fata de la barbie in sus. Puteti sa va duceti si la oflinda sa exersari…. Asa. Perfect! numai bine! De la capat pentru siguranta.

  4. Cu toate ca am scris cam multe comentarii, nu mi-as ierta daca nu as remarca ideea lui Dunn, din comentariul de la ora 11.14: „Legile si regulamentele din Romania trebuie analizate mai serios”
    Si eu ma gandisem ca este absolut necesar ca hatisul de legi produse – unele din prostie, altele din interese de grup, altele cu dedicatie si votate la ordin – trebuie supus unei analize serioase privind rigoarea, moralitatea, interesul public. Un studiu amplu, facut de un grup destept, competent, dispus sa se inhame la un lucru atat de greu.

    Si – daca nu e utopie, ar fi o revolutie – sa se schiteze un nou sistem de legi, incepand cu Constitutia, care sa fie supus dezbaterii publice si sa devina proiectul electoral al formatiunilor politice care isi asuma aplicarea lui.

    • Si in plus si cativa finlandezi, scotieni, australieni , neozeelandezi neaosi sa-si dea cu parerea! Distractie maxima sa pui limbutii juristi Romani sa le explice astora intregul BS. Ar fi dileala totala. Cronulla Bay riot cred ca ar fi, comparativ, o harjoana intre calugarite!

      Totul LIVE!

  5. Dupa crima de la 2 Mai chiar la scurt timp au mai fost cateva. Nu-mi amintesc detalii, unde si cati morti au fost, dar au fost.
    Ce am retinut insa e ca in toate cazurile victimele au fost luate de pe marginea drumului ca popicele lovite de bila. A fost si un caz in care un politist de rutiera a fost lovit in timp ce dirija traficul de catre un sofer drogat, parca asa imi amintesc.
    Nu am urmarit in media, intreb daca a fost explicat de catre specialisti in functionarea creierului modul in care drogurile actioneaza asupra acestuia.
    Mai exact, si astea sunt banuielile mele, nu sunt in domeniu, daca altereaza perceptia asupra timpului si implicit a distantelor.
    Am incercat sa ma asez in mintea soferului sub influenta substantelor si sa vad scena. Noapte, viteza, peisajul curge ca atunci cand esti in tgv si pe marginea drumului in departare niste mogaldete; creierul intoxicat proceseaza greu si toata atentia de care mai este capabil soferul se fixeaza pe mogaldetele in miscare pe marginea drumului, singurul eveniment ce intriga mintea alterata in toata monotonia drumului; intre timp, masina merge singura, distanta se micoreaza dar creierul drogatului nu mai percepe lucrurile astea, e agatat, si nu mai are cum sa reactioneze.
    Asta e scenariul comun pe care eu, nespecialist, il vad in toate cazurile.
    Ar fi utile explicatiile unor specialisti.
    Cazul recent din capitala cu soferul oprit in trafic, amortit cu ketamina. Cine stie, visa ca e la cursa de le Mans.
    Nu cred ca un consumator poate fi sensibilizat daca o sa stie astea, nu cred ca se mai poate vorbi despre constientizare in cazul lor, insa poate ca ar face pietonii ceva mai vigilenti(?). Dar poate ca gravitatea lucrurilor astea s-ar reflecata in legi. Cred ca cea mai mare pedeapsa pentru oricine ar fi sa ramana timp indrlungat, muult, fara permis. Cine stie, dependenta de masina ar putea sa bata dependenta de substante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -