joi, noiembrie 21, 2024
AcasăFără categorieCele trei rezerve care au asigurat triumful Spaniei: doi basci și un...

Cele trei rezerve care au asigurat triumful Spaniei: doi basci și un catalan rebel

-

Cea de-a 17-a ediție a Campionatului European a marcat o cotitură istorică: Spania a devenit noua „regină all-time” a fotbalului de pe „bătrânul continent, depășind Germania în privința titlurilor câștigate. Pe lângă titulari care au strălucit, precum Rodri, Fabian Ruiz, Lamine Yamal și Nico Williams, de-a dreptul providențiali au fost catalanul Dani Olmo și bascii Mikel Merino și Mikel Oyarzabal, veniți de pe banca de rezerve!

Triumful de la Euro 2024 face ca Spania să devină singura echipă europeană cu patru titluri continentale (Germania are trei, iar Italia și Franța – câte două). Golurile decisive din meciurile-cheie au fost marcate de Mikel Merino în minutul 119 (în „sfertul” cu Germania) și de tizul său Mikel Oyarzabal în minutul 86 (în finala cu Anglia). Ambii sunt basci de la Real Sociedad San Sebastian, ambii au fost rezerve și au intrat în repriza a doua. Și selecționerul Luis de la Fuente e tot din Țara Bascilor!

Dani Olmo respinge de pe linia porții, refuzând Angliei ultima șansă de a trimite meciul în prelungiri

Rezervele-dinamită: Dani Olmo, Mikel Merino și Mikel Oyarzabal. Împreună au marcat 5 din cele 15 goluri ale Spaniei

La turneul final din Germania, aproape toți jucătorii de bază ai Spaniei au evoluat la un nivel foarte ridicat, de la portarul Unai Simon la vârful de atac Alvaro Morata (căpitanul echipei).

Dintre titularii cu care a luat startul Spania la Euro 2024 (3-0 cu Croația), uimitori au fost, de-a lungul turneului, mijlocașii Rodri (desemnat Balonul de Aur al competiției) și Fabian Ruiz, precum și junii atacați Lamine Yamal și Nico Williams.

- Advertisement -

Lor li s-au alăturat trei oameni providențiali veniți de pe banca de rezerve: Dani Olmo, Mikel Merino și Mikel Oyarzabal – un catalan și doi basci, așadar din cele două regiuni secesioniste într-un trecut nu prea îndepărtat.

Dani Olmo a fost golgheterul Spaniei la Euro 2024, cu trei reușite, toate în fazele eliminatorii: „optimi” (a marcat pentru 4-1, închizând tabela contra Georgiei), „sferturi” (a deschis scorul contra Germaniei) și semifinale (a punctat pentru 2-1, gol decisiv, contra Franței). În final cu Anglia, Olmo n-a mai înscris, dar a respins providențial de pe linia porții, spre final, mingea prin care englezii ar fi egalat din nou, la 2, și ar fi trimis meciul în prelungiri.

Mikel Merino și Mikel Oyarzabal au marcat golurile decisive, de 2-1, la „spartul târgului”, în „sfertul” cu Germania, respectiv în finala cu Anglia. Amândoi sunt basci de la Real Sociedad, echipa din San Sebastian care anul trecut a jucat în Liga Campionilor, iar în urmă cu două luni a încheiat pe locul 6 în La Liga (după Real Madrid, Barcelona, Girona, Atletico Madrid și Athletic Bilbao).

- Advertisement -

Dani Olmo (26 de ani) a fost rezerva lui Pedri (ambii, crescuți de academia de fotbal a Barcelonei) până în minutul 8 al meciului cu Germania, din „sferturi”, când accidentarea celui din urmă l-a transformat în titular, până la finalul turneului, pe jucătorul lui RB Leipzig. Olmo a avut un traseu ciudat în carieră: în 2014, la vârsta de 16 ani, rebelul a părăsit academia Barcelonei pentru a jucat la Dinamo Zagreb! Timp de patru ani, până în 2018, a făcut naveta între prima echipă și cea de rezerve a campioanei Croației, tând mai mult pe bancă decât pe gazon. La 20 de ani a explodat, iar în 2019 a fost transferat în Germania, la RB Leipzig, unde se află și în prezent.

Dani Olmo, decarul Spaniei

Mikel Merino (28 de ani) l-a înlocuit pe Nico Williams în minutul 80, la scorul de 1-0, și a marcat în minutul 119 golul prin care Spania a eliminat Germania.

Mikel Oyarzabal (27 de ani) l-a înlocuit pe Morata în minutul 68, la scorul de 1-0, a marcat în minutul 86 golul prin care Spania a învins Anglia.

Mikel Merino joacă la Real Sociedad din 2018 (anterior a mai fost la Osasuna, Borussia Dortmund și Newcastle), iar Oyarzabal din 2015, fiind format de clubul din Țara Bascilor.

Deși rezerve, Mikel Merino și Oyarzabal au jucat în toate cele 7 meciuri ale Spaniei la Euro 2024! Ei au fost titulari contra Albaniei și au intrat în repriza a doua în celelalte 6 partide.

Mikel Merino și Mikel Oyarzabal jubilează în „sferturi”: Spania – Germania 2-1!

7 victorii în 7 meciuri

Spania, echipa care a jucat cel mai bun fotbal la Euro 2024, a triumfat în cele din urmă: 2-1 în finala cu Anglia, de la Berlin.

Ibericii au câștigat astfel și cel de-al 7-lea meci consecutiv la Euro 2024, dintre care unul singur în prelungiri (2-1 cu Germania, în „finala din sferturi”).

Spania a dominat și această ultimă partidă, în fața unor englezi cărora nu le-a mai mers cu rețeta cinică din meciurile anterioare.

La un moment dat, Anglia părea să reușească o a patra „remontada” consecutivă: a egalat în minutul 73 și încerca să împingă meciul în prelungiri. În celelalte meciuri eliminatorii, tot la 0-1, egalase în minutele 90+5 (cu Slovacia), 80 (cu Elveția) și 18 (cu Olanda), punctând decisiv în minutele 91 (cu Slovacia) și 90 (cu Olanda) sau câștigând la penalty-uri (5-3 cu Elveția).

De data asta, Spania a fost cea care a dat „lovitura de infarct”, prin rezerva Oyarzabal, în minutul 86.

Spania – Anglia 2-1: Nico Williams 47, Oyarzabal 86 / Palmer 73
SPANIA: Unai Simon – Carvajal, Le Normand (83 Nacho), Laporte, Cucurella – Rodri (46 Zubimendi), Fabian Ruiz – Lamine Yamal (89 Mikel Merino), Dani Olmo, Nico Williams – Morata (68 Oyarzabal). Antrenor: Luis de la Fuente (63 de ani).
ANGLIA: Pickford – Walker, Stones, Guehi, Shaw – Mainoo (70 Palmer), Rice – Saka, Foden (89 Toney), Bellingham – Harry Kane (61 Watkins). Antrenor: Gareth Southgate (53 de ani).

 

Spania a fost condusă de două ori, dar „remontadele” sale au fost rapide

În Grupa B, Spania a câștigat toate meciurile fără a primi vreun gol. Luis de la Fuente a folosit echipa de bază contra celor doi adversari „grei” (3-0 cu Croația, 1-0 cu Italia) și echipa de rezerve într-o partidă fără miză în clasament (1-0 cu Albania).

Apoi, Spania a încasat câte un gol în toate cele patru meciuri eliminatorii. De două ori a fost chiar condusă, de Georgia și Franța. Paradoxal, au fost și partidele în care ibericii au răsturnat scorul destul de repede, trecând în avantaj în minutul 51, respectiv 25.

Cu adevărat complicate au fost „sfertul” cu Germaia și finala cu Anglia. Au fost singurele două meciuri în care, după ce a deschis scorul și a fost egalată, Spania a punctat decisiv foarte târziu: în minutul 119 contra gazdelor, respectiv în minutul 86 contra englezilor.

Drumul Spaniei spre trofeu

  • 3-0 cu Croația: Morata (29), Fabian Ruiz (32), Carvajal (45+2)
  • 1-0 cu Italia: Calafiori (55 – autogol)
  • 1-0 cu Albania: Ferran Torres (13)
  • 4-1 cu Georgia: Rodri (39), Fabian Ruiz (51), Nico Williams (75), Dani Olmo (83) / Le Normand (18 – autogol)
  • 2-1 cu Germania (după prelungiri): Dani Olmo (51), Mikel Merino (119) / Wirtz (89)
  • 2-1 cu Franța: Lamine Yamal (21), Dani Olmo (25) / Kolo Muani (9)
  • 2-1 cu Anglia: Nico Williams (47), Oyarzabal (86) / Palmer (73)

BILANȚ: 7 partide / 7 – 0 – 0 / golaveraj 15-4

Cele mai mari contribuții: 1. Țara Bascilor; 2. Catalunya; 3. Madrid

Această echipă a Spaniei a fost o combinație interesantă de jucători basci, catalani și madrileni. Îi vom trece în revistă doar pe cei care au contat, fiind fie titulari, fie rezerve cu aport consistent.

Țara Bascilor (regiune din nord, vecină cu Franța și cu deschidere la Oceanul Atlantic) a fost cel mai bine reprezentată: 4 jucători de la Real Sociedad (Le Normand, Mikel Merino, Oyarzabal, Zubimendi) și 3 de la Athletic Bilbao (portarul Unai Simon, atacantul-minune Nico Williams și fundașul Vivian).

Acestora li se adaugă fundașul Laporte, care joacă în campionatul Arabiei Saudite, după 6 ani la Manchester City, dar s-a format tot la Athletic Bilbao (perioada 2012- 2018).

Și Le Normand, și Laporte s-au născut în Franța. Așadar, cuplul de fundași centrali e venit de dincolo de Pirinei!

Catalunya (regiune din nord-est, vecină cu Franța și cu deschidere la Marea Mediterană) a fost reprezentată de briliantul Lamine Yamal și de mijlocașul Pedri, cel accidentat de germanul Kroos în „sferturi” și scos din circuit pentru restul competiției.

Tot în „academia Barcelonei” s-au format Dani Olmo și Cucurella, care în prezent joacă în Germania (RB Leipzig), respectiv Anglia (Chelsea).

Madridul a fost reprezentat de Carvajal, Nacho (de la Real Madrid) și căpitanul Morata (format de Real Madrid, dar înregimentat în ultima vreme la Atletico Madrid).

Rodri e produsul lui Villareal, iar Fabian Ruiz și Jesus Navas – cei ai echipelor din Sevilla. Primii doi s-au transferat la mari cluburi din străinătate (Manchester City, respectiv PSG).

N-au contat la acest turneu final Joselu (Real Madrid), Alex Grimaldo (Bayer Leverkusen), Alex Baena (Villarreal) și Fermin Lopez (Barcelona), precum și portarii Raya (Arsenal Londra) și Alex Remiro (Real Sociedad).

Bascul Luis de la Fuente e triplu campion european: la juniori, tineret și seniori!

Și selecționerul Spaniei, Luis de la Fuente, este tot din Țara Bascilor! El s-a născut în orășelul Haro pe 21 iunie 1961. S-a format la Athletic Bilbao și a jucat la două echipe basce (Bilbao și Alaves), precum și la Sevilla, în Andaluzia.

Tot la Athletic Bilbao (2006-2007, 2009-2011) și Alaves (2011), în Țara Bascilor, s-a remarcat și ca antrenor, înainte de a fi cooptat în echipa tehnică a Federației Spaniole de Fotbal. Luis de la Fuente a condus Spania U19 (2013-2018), Spania U21 (2018-2022), Spania U23 (2021, în paralel) și prima reprezentativă a Spaniei (din ianuarie 2023).

Ca selecționer, Luis de la Fuente întregește o triplă formidabilă. El a devenit campion european, la cârma Spaniei, la Under 19 (2-0 cu Rusia în 2015, în Grecia), Under 21 (1-0 cu Germania în 2019, în Italia, când România a ajuns în semifinale) și, acum, la seniori (2-1 cu Anglia, în Germania)!

5 titluri în 6 finale

Spania a jucat 6 finale de mari competiții: una în Campionatul Mondial și 5 în Campionatul European. Ibericii au cel mai bun procentaj de succes în meciurile cu o miză atât de mare: au câștigat finala mondială și 4 din cele 5 finale europene!

De patru ori a existat gol decisiv, marcat de Marcelino (în 1964), Fernando Torres (2008), Iniesta (2010) și Oyarzabal (2024).

Campioane europene

  • 4 titluri: Spania
  • 3 titluri: Germania
  • 2 titluri: Italia, Franța
  • 1 titlu: URSS, Cehoslovacia, Olanda, Danemarca, Grecia, Portugalia.

Campioane mondiale

  • 5 titluri: Brazilia
  • 4 titluri: Italia, Germania
  • 3 titluri: Agentina
  • 2 titluri: Uruguay, Franța
  • 1 titlu: Anglia, Spania

Cele 6 finale ale Spaniei

  • 1964 (Madrid): Spania – URSS 2-1 (Pereda 6, Marcelino 84 / Husainov 8) / CE
  • 1984 (Paris): Franța – Spania 2-0 (Platini 57, Bellone 90) / CE
  • 2008 (Viena): Spania – Germania 1-0 (Fernando Torres 33) / CE
  • 2010 (Johannesburg / Africa de Sud): Spania – Olanda 1-0, după prelungiri (Iniesta 116) / CM
  • 2012 (Kiev): Spania – Italia 4-0 (David Silva 14, Jordi Alba 41, Fernando Torres 84, Juan Mata 88) / CE
  • 2024 (Berlin): Spania – Anglia 2-1 (Nico Williams 47, Oyarzabal 86 / Palmer 73) / CE

BILANȚ ÎN FINALE: 6 partide / 5 – 0 – 1 / golaveraj 10-4

România a încheiat pe locul 13

Clasamentul general, pe puncte și golaveraj, al Euro 2024 este dominat de campioana Spania. Aceasta a reușit punctajul maxim (7 victorii din 7), dacă luăm în considerare și golurile din prelungiri (penalty-urile de deprtajare au avut doar rolul de a stabili o echipă calificată, deci nu influențează ierarhia).

În cele din urmă, Spania, Elveția și Slovenia au rămas singurele echipe neînvinse la Euro 2024. Slovenia a plecat acasă după „optimi” (4 meciuri – 4 egaluri), iar la penalty-uri a cedat cu 0-3 în fața Portugaliei. Elveția a ieșit în „sferturi”, tot la penalty-uri (3-5 cu Anglia), după trei victorii și două remize.

România a început în forță, iar victoria cu Ucraina ne-a plasat în Top 3 după prima etapă din faza grupelor, cu 3 puncte și golaveraj 3-0, la fel ca Spania (3-0 cu Croația), dar după Germania (5-1 cu Scoția).

Au urmat însă 0-2 cu Belgia și 1-1 cu Slovacia, iar după faza grupelor, România ocupa locul 9. Înfrângerea severă cu Olanda (0-3) a făcut ca naționala lui Edi Iordănescu să coboare patru locuri, până pe 13. Ne-au depășit Olanda (cea care ne-a eliminat), Slovenia (egala Portugaliei), Belgia și Slovacia – ultimele două, foste adversare în Grupa E. Dacă mai încasam un gol de la olandezi, ne depășea și Ucraina.

Clasamentul final pe puncte al Euro 2024

1. Spania – 21 p (15-4) / campioană

2. Anglia – 12 p (8-6) / finalistă

3. Germania – 10 p (11-4) / sferturi

4. Olanda – 10 p (10-7) / semifinale

5. Elveția – 9 p (8-4) / sferturi

6. Franța – 9 p (4-3) / sferturi

7. Turcia – 9 p (8-8) / sferturi

8. Portugalia – 8 p (5-3) / sferturi

9. Austria – 6 p (7-6) / optimi

10. Slovenia – 4 p (2-2) / optimi

11. Belgia – 4 p (2-2) / optimi

12. Slovacia – 4 p (4-5) / optimi

13. România – 4 p (4-6) / optimi

14. Italia – 4 p (3-5) / optimi

15. Ucraina – 4 p (2-4)

16. Georgia – 4 p (5-8) / optimi

17. Danemarca – 3 p (2-4) / optimi

18. Ungaria – 3 p (2-5)

19. Serbia – 2 p (1-2)

20. Croația – 2 p (3-6)

21-22. Albania – 1 p (3-5)

21-22. Cehia – 1 p (3-5)

23. Polonia – 1 p (3-6)

24. Scoția – 1 p (2-7)

Drăgușin îl felicită pe Răzvan Marin

Primul Campionat European cu 6 golgheteri. Răzvan Marin a fost la un gol distanță

A fost o criză a golgheterilor la acest Campionat European. Niciun jucător n-a reușit mai mult de 3 goluri, deși finalistele au jucat câte 7 partide.

Ca urmare a unei decizii luate de UEFA aproape de sfârșitul competiției, n-a mai fost desemnat un singur golgheter (pe baza unor criterii de departajare), ci au fost declarați golgheteri toți jucătorii care au punctat de câte 3 ori. Sunt 6 golgheteri din 6 țări diferite, ale căror echipe au jucat între 4 meciuri (Slovacia, Georgia), 5 (Germania), 6 (Olanda) sau 7 (Spania, Anglia).

În afara celor 6 fotbaliști care au marcat câte 3 goluri, la Euro 2024 au existat și 10 jucători care au punctat de câte două ori. Printre ei, și românul Răzvan Marin, care astfel s-a plasat în Top 16 golgheteri.

Golgheterii Euro 2024

3 goluri:
  • Harry Kane (30 de ani / Anglia / Bayern München)
  • Dani Olmo (26 de ani / Spania / RB Leipzig)
  • Jamal Musiala (21 de ani / Germania / Bayern München)
  • Cody Gakpo (25 de ani / Olanda / FC Liverpool)
  • Ivan Schranz (30 de ani / Slovacia / Slavia Praga)
  • Georges Mikautadze (23 de ani / Georgia / Metz – Franța).
2 goluri: 
  • Nico Williams (21 de ani / Spania / Athletic Bilbao)
  • Fabian Ruiz (28 de ani / Spania / PSG)
  • Jude Bellingham (21 de ani / Anglia / Real Madrid)
  • Niclas Füllkrug (31 de ani / Germania / Borussia Dortmund)
  • Florian Wirtz (21 de ani / Germania / Bayer Leverkusen)
  • Kai Havertz (25 de ani / Germania / Arsenal Londra)
  • Donyell Malen (25 de ani / Olanda / Borussia Dortmund)
  • Breel Embolo (27 de ani / Elveția / AS Monaco)
  • Merih Demiral (26 de ani / Turcia / Al Ahli Jeddah)
  • Răzvan Marin (28 de ani / România / Empoli).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Spania – pentru a 5-a oară în finala Euro! Ibericii pot deveni nr. 1 în topul continental all-time, depășind Germania la numărul de trofee

* A doua finală consecutivă pentru „Anglia fricosului Southgate”, după 15 ediții sterile! Doar Germania și Spania au mai reușit așa ceva, în 64 de ani

OLANDA – ROMÂNIA 3-0. Noi suntem, de fapt, Țara de Jos. Ăsta ne e nivelul, să zicem mersi că am ajuns aici!

ROMÂNIA – SLOVACIA 1-1. Am terminat peste Belgia, am evitat Franța, vom întâlni Olanda!

BELGIA – ROMÂNIA 2-0. Neputincioși, dar optimiști: o remiză cu slovacii ne califică și pe noi, și pe ei!

ROMÂNIA – UCRAINA 3-0. Slava România! Debut istoric la Euro 2024: cea mai clară victorie în 13 turnee finale, întinse pe 94 de ani

Miracol până la capăt: locul 1 în grupă, cu 5 puncte peste Elveția! „Naționala sufletistă” va fi în urna a 2-a la tragerea la sorți pentru Euro 2024

S-a născut naționala pentru America 2026! Mergem cu încredere la Euro 2024: avem, în sfârșit, o echipă valoroasă și cu suflet

Opriți planeta, Real Madrid vrea să coboare! Caută o altă galaxie, aici s-a plictisit să tot câștige

* Șoc în fotbalul european: Corvinul Hunedoara, din liga a 2-a, bate cu 4-0 vicecampioana Ungariei, în deplasare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -