Partenerii europeni știau deja de mai multă vreme despre problemele de sănătate ale președintelui american Joe Biden, dezvăluie publicația „The New York Times“. Momentul în care a devenit clar pentru toată lumea că Biden „nu mai poate“ a fost la Summitul G7, organizat între 13-15 iunie la Borgo Egnazia, din Italia. Atunci, aliații europeni au văzut că președintele SUA are scăpări și momente de confuzie.
La nivel public, faptul că Biden (81 de ani) nu mai reușește să-și păstreze capacitatea cognitivă a devenit evident pe parcursul primei dezbateri televizate cu Trump (78 de ani), contracandidatul său la alegerile pentru președinția SUA. Efectul asupra opiniei publice a fost unul major, iar democrații au început să caute agitați un înlocuitor care să intre în cursa prezidențială.
Dar, în săptămânile de dinaintea acestei confruntări electorale transmise în direct, numeroși oficiali și politicieni europeni și americani au remarcat, scrie NYT, că Biden era tot mai obosit, confuz, nu se putea concentra și că pierde firul discuției. Președintele „într-o altă lume“, a spus un oficial european prezent la Summitul G7.
Persoanele care au intrat în contact cu Biden în ultimul an și au acceptat să discute cu jurnaliștii NYT sub protecția anonimatului au spus că momentele dificile ale președintelui american au devenit din ce în ce mai dese și mai grave.
Există, desigur, scuza programului foarte solicitant chiar și pentru o persoană mai tânără, iar Biden a spus marți că n-ar fi trebuit să facă asemenea eforturi în perioada de dinaintea confruntării cu Trump. Însă agenda președintelui SUA este, inevitabil, una foarte încărcată. Dacă Biden nu reușește acum să facă față, e greu de spus cum ar putea s-o facă într-un viitor mandat, ținând cont că în ianuarie 2029, când ar urma să-l încheie pe al doilea, ar avea 86 de ani.
Persoanele care au vorbit pentru NYT au spus că Biden nu e tot timpul într-o stare proastă. Sunt numeroase momente în care se arată a fi foarte ager la minte, pe fază și capabil să poarte negocieri ori discuții extrem de complexe, așa cum a fost o sesiune dificilă de discuții privind folosirea activelor rusești confiscate pentru a ajuta Ucraina. Un alt exemplu este momentul în care președintele american și-a ținut discursul cu ocazia aniversării a 80 de ani de la debarcarea din Normandia. A făcut-o clar, cu forță și convingere. Dar aceste perioade alternează cu altele în care Biden dă rateuri majore.