vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsIohannis n-are șanse nici la postul de comisar european pentru Apărare. Polonezul...

Iohannis n-are șanse nici la postul de comisar european pentru Apărare. Polonezul Sikorski are idei și inițiative, iar asta contează, explică profesorul Radu Carp, expert în relații internaționale

-

Ministrul de Externe polonez Radoslaw Sikorski este favorit să preia poziția de comisar european pentru Apărare, dacă această funcție va fi creată, afirmă profesorul Radu Carp, expert în relații internaționale și securitate, într-un interviu acordat Aktual24.ro. Profesorul Carp îl ignoră complet pe președintele Klaus Iohannis ca opțiune pentru poziția de comisar european pentru Apărare, deși șeful statului român își face campanie la Bruxelles să fie nominalizat.

Explicația rezidă în faptul că Europa trece printr-o criză majoră, iar amenințarea unui atac rusesc bate la ușă. Este momentul când în funcțiile-cheie e nevoie de oameni energici, cu idei, curajoși și implicați, precum polonezul Sikorski. Profesorul Carp dă ca exemplu criza consumată nu mai departe de săptămâna trecută. După ce o rachetă rusească a intrat câteva secunde în spațiul aerian polonez, Sikorski l-a sunat pe Stoltenberg, secretarul general al NATO, și a cerut urgent onorarea obligațiilor alianței față de Polonia și chiar instituirea unei zone „no fly“, în interiorul căreia toate aparatele de zbor să fie doborâte.

Prin contrast, după ce drona rusească a pătruns joi în România zeci de kilometri și a căzut în Insula Mare a Brăilei, la București a fost tăcere totală. Președintele Iohannis era la golf, în comuna Pianu, și nu s-a obosit să dea vreo declarație. Premierul Ciolacu a fost și el mut. Autoritățile n-au avut nicio reacție oficială.

Mai jos, declarațiile profesorului Radu Carp.

- Advertisement -

Profesor Radu Carp: „Și azi în România mentalitatea este că, de fapt, ne apără NATO și noi nu trebuie să facem nimic. Mentalitate speculată abil de Rusia, care știe că, dacă mai cade o dronă în Insula Mare a Brăilei, încercăm să mușamalizăm și nu mergem direct la sediul NATO, să cerem atacuri preventive, cum face Polonia”

„(…) Punctul slab al României, în momentul de față, este faptul că decenii de-a rândul a ignorat problemele din sectorul de apărare. Și astăzi mentalitatea este că, de fapt, ne apără NATO, că noi nu trebuie să mai facem nimic ș.a.m.d. Mentalitate care e speculată abil de Federația Rusă și de partenerii săi. Care știu exact că, dacă mai cade o dronă în Insula Mare a Brăilei, cum s-a întâmplat chiar astăzi (vineri, 29 martie – n. red.), încercăm să mușamalizăm și nu să mergem direct la sediul NATO și să cerem atacuri preventive asupra Rusiei, cum face Polonia.

Deci, asta e principalul punct slab, faptul că persistă această mentalitate, cum că România nu va fi niciodată țintă, că alții sunt de fapt țintă, că de fapt NATO ne apără și nu trebuie să facem nimic și că e suficient faptul că plătim fiecare dintre noi o cotizație la la NATO pentru a ni se da tot ce avem nevoie.

Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa. N-avem o industrie foarte performantă de apărare, nu avem persoane care să fie voluntari care să apere teritoriul național în orice situație. Deci aici, cred eu, este o vulnerabilitate a României! N-avem legislație…

- Advertisement -

Ați văzut, în cazul dronelor s-a constatat că n-avem legislație! Nici acum nu avem! Așteptăm de la Ministerul Apărării legislație. S-ar părea că NATO va adopta mai rapid legislația decât o va face România în acest domeniu și s-ar putea să copiem și noi din legislația NATO ulterior. (…)

Stoltenberg (secretarul general al NATO – n. red.) a declarat faptul că are vedere propunerile Poloniei și va încerca să construiască un sistem prin care să poată fi respinse aceste drone, rachete, chiar și incidental trase. La noi, din ce știu, în audierile din Parlament, Ministerul Apărării a promis că va avea o legislație, dar până acum… E la starea de elaborare.

(…)

Dacă în poziția de comisar pentru Apărare în Europa – dacă se va crea acest post, pentru că nici asta nu știm – va fi actualul ministru de Externe polonez Sikorski, cu siguranță, lucrurile se vor accelera! Dacă va reveni unei alte persoane sau dacă, să zicem, nu se va crea această poziție, am putea să rămânem în aceeași paradigmă. Nu știm! Sunt foarte, foarte multe chestiuni pe care nu le cunoaștem, dar, în principal, eu spun că ar trebui să ne uităm mai atent la ce se întâmplă din punct de vedere economic. În general facem analize de securitate, istorice, politologice, dar uităm aspectul economic, care este esențial. Și iată, când e vorba de producea de armament, constatăm că nici măcar nu avem datele de care avem nevoie!

(Întrebat de faptul că și Iohannis țintește poziția de comisar european pentru Apărare, Radu Carp răspunde) Din ce văd în momentul de față, domnul Sikorski este foarte activ, vine cu inițiative și nu ezită! Ați văzut: ieri, de exemplu, când pentru 38 de secunde o rachetă a traversat Polonia, domnul Sikorski a pus mâna pe telefon, l-a sunat pe Stoltenberg și a cerut imperativ această chestiune de apărare a Poloniei și implicit a teritoriului NATO! Gesturile astea contează, până la urmă, indiferent de pozițiile care vor fi obținute în viitor la funcțiile acestea cheie!“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

14 COMENTARII

  1. Ce-l recomandă ? Vocea și talentul ! https://www.youtube.com/watch?v=zZBNTTFhEPA&t=66s 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  2. Dupa 10 ani de indiferenta si dispret fata de romani, vrea si mai mult pentru el. Vrea sa trateze NATO sau UE ca pe Romania.
    Noi, romanii suntem vinovati. De ce l-am ales acum 10 ani? Ce facuse pentru tara pana atunci, in perioada cand se ducea o lupta grea cu cleptocratia mafiota dornica sa acapareze tot? Nimic.
    S-a bazat doar pe aranjamente. L-au facut presedinte al PNL, fara calitati, fara a avea macar vechimea necesara in partid. A ajuns candidatul la presedintie din partea opozitiei, desi nu facuse nicio opozitie.
    Iar romanii l-au ales si i-au tolerat zece ani de nepasare.

  3. Sa nu credeti ca nu exista coruptie si la Bruxelles. La urma urmei acolo se aduna o gramada de corupti din toate tarile UE. Iar intr-un sistem corupt oricind isi gaseste locul un pampalau servil gata oricind sa sacrifice democratia pentru niste avantaje si imunitate.
    Pina la urma i se va arunca si lui un os de ros.

  4. Eu chiar nu inteleg ce nevoie mai are asta de functii la varsta lui si mai ales la cat ofera el societatii, adica nimic. In primul mandat s-a facut ca lucreaza, in al doilea a fost la SPA. Cu asemenea tragere de munca nu va obtine niciun post, ca nu sunt prosti nici aia sa-i ofere un concediu permanent viager. Cel mai probabil este o basina puturoasa marca PNL, care incearca sa se reinventeze pentru electoratul pe care l-a inselat asociindu-se cu Pesedaua.

  5. Ambasadorul SUA la NATO: Poziţia SUA este că îl susţinem pe deplin pe Mark Rutte ca viitor secretar general, dar avem cel mai mare respect şi pentru prietenul nostru, preşedintele Iohannis
    astăzi, 16:09
    😅😅
    un șut în c#r diplomatic 😀

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -