Conducerile PSD și PNL au votat joi, în ședințe separate, lista comună de candidați pentru alegerile europarlamentare. Ramona Chiriac, șefa reprezentanței Comisiei Europene în România, s-a retras din fruntea listei, refuzând să mai joace rolul femeii independente cu care să defileze cele două partide din „lesa” lui Klaus Iohannis. În aceste condiții, n-a fost căutată altă femeie independentă, cum se lăudau Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, ci a fost promovat(ă) pe primul loc… „femeia cu babă”: Mihai Tudose!
Anunțul-șoc făcut de Ramona Chiriac în şedinţa PSD de joi a adus lista PSD-PNL pentru europarlamentare într-o situație caraghioasă: în fruntea ei se află o persoană care nu este nici „femeie”, nici „independentă de cele două partide”, ci… Mihai Tudose!
Când a părăsit sala care găzduia ședința PSD, Ramona Chiriac era evident supărată, semn că s-a simțit folosită într-o campanie de imagine și păcălită în privința promisiunilor ce i-au fost făcute.
Una dntre acestea: se înțelesese cu Marcel Ciolacu că nu se va înscrie în PSD, dar ulterior premierul i-a cerut imperativ acest lucru, ca o condiție obligatorie. Așadar, dacă ar fi acceptat, n-ar mai fi fost nici ea „femeia independentă”!
Ciolacu, 21 februarie: „Lista va fi deschisă de o femeie independentă de cele două partide”
Gogoașa a fost lansată pe 21 februarie, la Parlament, înaintea unei ședințe a conducerii PSD, când a fost aprobată alianța electorală cu PNL pentru europarlamentare și comasarea din 9 iunie.
Urmărit de microfoanele reporterilor, Marcel Ciolacu s-a oprt și a spus: „Propunerea mea este ca lista de europarlamentare să fie deschisă de o femeie independentă de cele două partide”.
Și așa s-a votat în ședința PSD, așa a validat și conducerea PNL!
Decizia le-a oferit celor de la România TV ocazia unei pupături apăsate: „Marcel Ciolacu, propunere istorică pentru coaliţie: «Lista la europarlamentare să fie deschisă de o femeie independentă de PSD şi PNL»”
VIDEO: 21 februarie – este anunțată „femeia independentă”
Exact o lună mai târziu, pe 21 martie, „femeia independentă” a devenit… Mihai Tudose!
Ramona Chiriac a anunțat ferm pe reţeaua X (fosta Twitter): „Confirm că nu candidez la alegerile pentru Parlamentul European, din motive personale. Continui să susţin Europa în România şi România în Europa”.
Ciolacu, 21 martie: „Mihai Tudose este o opțiune de deschidere a listei”. Rareș Bogdan: „Eu nu voi mai susține un independent în fruntea listei!”
Uitând complet de „femeia independentă”, Ciolacu și-a continuat bla-bla-ul către microfoanele pe care le plătește generos din bani publici: „Referitor la Mihai Tudose, este o opțiune de deschidere a listei, dar voi hotărî împreună cu domnul Ciucă. Eu îmi doresc ca listele să fie deschise de reprezentanți ai celor două partide. Cred că cele două partide au destui oameni competenți care să deschidă această listă”.
Rareș Bogdan s-a băgat și el în seamă, completând bla-bla-ul tudosian: „Eu nu voi mai susține un independent în fruntea listei de europarlamentare! Una dintre cele două forțe pot (poate – n. red.) să-și asume asta. Îl cunosc pe Mihai Tudose, știu ce pot să fac eu. Unul din noi doi poate să preia conducerea listei”.
Primul loc pe listă îl va lua, evident, PSD, pentru că PNL a devenit doar o anexă a acestuia. Rareș Bogdan face doar piruete ilogice.
Dezacordul subiect–predicat al fanfaronului liberal arată că el i se subordonează deja grosierului Tudose, care nu e ce mai bun prieten al limbii române.
Lista PSD-PNL la europarlamentare
1. Mihai Tudose (PSD)
2. Rareș Bogdan (PNL)
3. Gabriela Firea (PSD)
4. Dan Motreanu (PNL)
5. Claudiu Manda (PSD)
6. Daniel Buda (PNL)
7. Victor Negrescu (PSD)
8. Adina Vălean (PNL)
9. Vasile Dîncu (PSD)
10. Maria Grapini (PPUSL / PSD)
11. Siegfried Mureșan (PNL)
12. Gheorghe Cârciu (PSD)
13. Dragoș Benea (PSD)
14. Mircea Hava (PNL)
15. Dan Nica (PSD)
16. Gheorghe Falcă (PNL)
17. Roxana Mînzatu (PSD)
18. Virgil Popescu (PNL)
19. Alexandru Muraru (PNL)
20. Ștefan Mușoiu (PSD)
21. Mara Mareș (PNL)
Ordinea candidaţilor mai poate suferi modificări, în funcţie de discuţiile interne din cele două partide.
Lista finală va conține, probabil, 40 de nume: 32 de titulari (numărul de locuri alocate României în Parlamentul European) și 8 rezerve.
Alianța PSD-PNL speră ca, după redistribuire, să obțină minimum 50% din voturi, ceea ce ar însemna 16 locuri eligibile. La 40% ar obține 12 mandate, la 45% – 14 mandate, iar la 55% – 18 mandate.
Otrăvurile sunt în frunte: Firea și „Olguțul”
La PSD, fruntea listei e dominată de gaițele veninoase ale partidului: Gabriela Firea și Lia Olguța Vasilescu, plasate imediat după ex-pemierul dragnist Mihai Tudose (cel care fugea de card ca dracu’ de tămâie și-l lăsa cu ochii-n soare pe prim-ministrul Japoniei, sosit în vizită oficială la București).
Gabriela Firea merge personal la Bruxelles, să-i învețe pe europeni cum se sifonează banul public și cum se organizează niște „azile ale groazei”.
Otrava din Craiova, Lia Olguța Vasilescu, își trimite „Olguțul” încă un mandat la Bruxelles, să mai aducă încă 5 ani o căruță de bani acasă, deși acesta – Claudiu Manda – este mut în Parlamentul European, iar limbile străine continuă să-i fie străine.
Pe lista de Bruxelles i se face loc și lui Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, ministrul alungat de la Apărare pentru că făcea declarații rusești despre Ucraina.
De pe lista PSD nu putea lipsi Maria Grapini, candidata de cursă lungă a lui Dan Voicuescu. Agramată celebră, vestită prin faptul că – ajunsă în Israel – a scris pe Facebook că se simte grozav la Tela Viv (!!!), aceasta va bifa al treilea mandat de europarlamentar. Mereu sub steagul Varanului, mereu strecurată pe lista PSD, indferent că partidul „Ciumei Roșii” era condus de Victor Ponta (2014), Liviu Dragnea (2019) sau Marcel Ciolacu (2024). Multe s-au schimbat la PSD, dar Grapini, deși „produs de import”, a fost de neclintit!
Un personaj bizar pe lista lui Ciolacu este Gheorghe Cârciu, om cu investiții în construcții în Franța și care multă vreme l-a finanțat pe Radu Moraru la Nașul TV, ba chiar a candidat pe o listă caraghioasă întocmită de acesta. Apoi, Cârciu – zis „Sponsorul” – s-a reorientat: mult mai eficientă este investiția în PSD!
Corlățean a luat țeapă!
Marele absent de pe lista PSD este senatorul Titus Corlățean, fost ministru de Externe și dușman al votului din diaspora. Acesta s-a retras de pe lista de candidaţi, furios că i-a fost alocat un loc neeligibil – în jurul poziției a 20-a.
La interviuri, Titus Corlăţean (56 de ani) era o grenadă gata să explodeze, dar și un învins gata să izbucnească în plâns: „În viaţă – părerea mea, poate continui să fiu idealist – ar trebui să fie un anumit set de criterii de profil, de performanţă şi ca fiecare să fie aşezat acolo unde îi este locul în funcţie de criteriile sale de performanţă. Nu m-am regăsit în logica respectivă (a listei PSD – n. red.). La mine este cu totul altceva şi ceea ce am de spus colegilor le-am spus. Eu sper să fie pentru sănătatea partidului. La mine nu e o chestiune de orgolii, la alţii da. La mine e cu totul altceva. Or, eu am fost obişnuit să lucrez în echipe performante, criteriile de performanţă trebuie să fie cele care prevalează. Nu m-am regăsit în logica de astăzi şi este foarte simplu. Eu pot să muncesc şi voi munci în continuare pentru partid şi pentru organizaţia de Dâmboviţa şi fără o poziţie specială. (…) Voi munci din perspectiva PSD pentru un scor bun al acestei liste, pentru cei care sunt acolo”
Marcel Ciolacu a explicat miștocărește: „Este o decizie a domniei sale. Lista e compusă din propuneri din fiecare regiune de dezvoltare. Dâmboviţa, Ialomiţa, Teleorman, mai multe judeţe l-au propus pe domnul Titus Corlăţean. Dânsul nu a dorit să meargă mai departe. Judeţele respective, preşedinţii veniţi la Consiliul Naţional s-au strâns şi au venit cu altă propunere. L-au propus pe domnul Ştefan Muşoiu”.
Primii 11 pe lista PSD
1. Mihai Tudose (europarlamentar)
2. Gabriela Firea (senator)
3. Claudiu Manda (europarlamentar)
4. Victor Negrescu (europarlamentar)
5. Vasile Dîncu (fost ministru)
6. Maria Grapini (europarlamentar)
7. Gheorghe Cârciu (fost secretar de stat)
8. Dragoș Benea (europarlamentar)
9. Dan Nica (europarlamentar)
10. Roxana Mînzatu (deputat)
11. Ștefan Mușoiu (deputat)
Marii absenți de pe lista PNL: Gorghiu, Turcan, Blaga
Marile absențe ale PNL de pe lista pentru europarlamentare sunt Alina Gorghiu (ministrul Justiției) și Raluca Turcan (ministrul Culturii), care băteau din picior de mai multă vreme că vor la Bruxelles. Nicolae Ciucă le-a păcălit pe amândouă.
În condițiile în care alianța PNL-PSD mizează, în mod realist, că la alegerile din 9 iunie va obține cel mult 16 mandate, Alina Ghorghiu se regăsea pe poziția a 19-a, iar Raluca Turcan – chiar mai jos. Ele și-au dat seama că au fost aruncate pe locuri neeligibile.
Gorghiu și Turcan au fost îndepărtate din zona eligbilă printr-o regulă adoptată atât de PNL, cât și de PSD: aceea ca miniștrii să-și ducă mandatul la capăt și să nu candideze cu șanse la europarlamentare.
Un alt perdant este Vasile Blaga, fost președinte al PNL. Acesta ar fi fost înlocuit pe listă de Gheorghe Falcă, fostul primar al Aradului. O răfuială între doi foști PDL-iști deveniți europarlamentari în 2019.
Primii 10 pe lista PNL
1. Rareş Bogdan
2. Dan Motreanu
3. Adina Vălean
4. Daniel Buda
5. Siegfried Mureşan
6. Mircea Hava
7. Gheorghe Falcă
8. Virgil Popescu
9. Alexandru Muraru
10. Mara Mareş
Calendarul alegerilor din acest an
-
9 iunie – europarlamentare + locale
-
15 și 29 septembrie – prezidențiale
-
8 decembrie – parlamentare
Cu barba sau fara barba dar cu multa bautura la bord.
NESECURSITUL MERGE IN VACANTA PLATITA GRAS, CU PENSIE SPECIALA IN COADA.
TOVARASUL LOR mandea SI-A TRAS APARTAMENT SI NU PREA A MAI FOST PE ACOLO. A RAMAS IN romania SA-SI VADA DE AFACERI.
ACUM MAI BAGA O TURA.
AKTUAL24
„Nu e in stare sa lege trei cuvinte”. Cine e „ospatarul lui Paul Stanescu”, pus pe lista PSD-PNL la europarlamentare”
CLANUL stanescu „CONDUCE” O PARTE DIN romania! ARE PROPTEA „NOUA” justitie BAZATA PE „CONCEPTE MODERNE” (NOUA MANTRA A NECOMUNISTILOR DIN cecereu)
ADTIA VOR SA DARAME UE DIN INTERIOR 🙂
Totul este ciudat cu alegerile astea. Ideea aiurita de a comasa, de a candida pe aceleasi liste partide diferite. Ordinea de pe liste: niste persoane care au facut ceva in urma unora care nu au facut chiar nimic ca sa merite un looc.
Ideea si mai ciudata de a cauta independenti, de a se trezi cu niste necunoscuti.
Ciudat este ca d-na Chiriac si Tudose seamana intre ei. Sunt rude?
Dar si mai izbitoare este asemanarea intre medicul-candidat Cârstoiu si Traian Basescu. Rar am vazut o astfel de asemanare: formatul capului, trasaturile fetei, mimica, felul de a vorbi, gesticulatia, statura, temperamentul. Sunt rude?
Eu credeam ca alegerile sunt pentru ca Romania sa desemneze reprezentantii tarii la UE, nu invers. Ramona Chiriac ne-a fost prezentata ca reprezentanta UE in Romania. Adica alegem cine de la UE sa fie reprezentantul in tara sau la UE (ca nu e clar).
Ramona Chiriac e un fel de specialista in transgenderism, cu masterat in studii de gen, diferențe, inegalități bla bla bla. Ca te si intrebi daca nu are un interes personal in a promova politicile astea. Ca prea arata masculin. Cind am aflat prima data cu ce se ocupa ma gindeam ca PSD-PNL vor sa ne vinda transgenderilor doar doar UE o sa se umple de satisfactie si o sa inchida ochii la coruptia din Romania. Iar daca pentru asta PSD-PNL va trebui sa converteasca Romania la transgenderism atunci… tot inainte.
La vremuri noi, tot noi. Tudose Tapiterul, un om de nimic care l-a lasat pe premierul Japoniei cu ochii in soare la Muzeul Taranului Roman. El isi dadea demisia la comanda lui Draknea. Grindeanu un tanar care nu a trait comunismul la maxim, dar cu apucaturi nesimtite. Ca prim-ministru a promovat OUG 13 prin care Ciordache dadea liberare la toti hotii de bani public. Iohannis si PNL au facut toate astea posibile, nu mai cautati alti vinovati, votul a fost deturnat in favoarea unora ca Klingo, Grinda, Vodcuta, Fierea, Tractoristu Stanescu, Batistuta, Bode, Turcanu, …
o bere celui care ne va spune de ce si-a dat Tudose demisia, fix cu o zi inainte de singura venire a unui premier nipon.
Felicitări domnule Cartianu pentru minunatele caracterizări ale personajelor lipsite de caracter din „politica” noastră de periferie. Cum să te duci cu Grapini și Olguțu la Bruxelles? Cum să-l pui pe clovnul Răreșel cap de listă? Cu listele astea mergem în alegeri? Ce-i recomandă pe „iluștri” candidați. Cu astfel de oameni vom fi priviți ca niște ciudați. Adrian Severin a fost nimic pe lângă astfel de specimene.
La toate întrebările astea ar trebui să răspundă tripleta KWI-Ciolacu-Ciucă, dar ei secretizează totul. Și ne poartă dinspre 1989 spre 1945. Trăiască PCR în frunte cu tripleta conducătoare.
Cat luati ca sa faceti reclama la ticalosi in loc sa aratati starea jalniac a poporului, in care unii mor de foame, spitalele nu au medicamente iar 25 % aui scuipat si au exaliat sa scapa de Justitia complice cu CRIMINALiII si presa „independenta”