sâmbătă, septembrie 21, 2024
AcasăLumeaRusia a aruncat în pușcărie 12 savanți care au lucrat la armele...

Rusia a aruncat în pușcărie 12 savanți care au lucrat la armele hipersonice. Trei dintre ei au murit deja. FSB îi acuză de înaltă trădare, iar măsurile împotriva lor sunt semnate personal de Putin

-

Cel puțin 12 dintre savanții care au lucrat la programul armelor hipersonice din Rusia au fost aruncați după gratii, sub acuzația de înaltă trădare, scrie BBC. Trei dintre oamenii de știință închiși au murit deja. Deciziile în privința lor sunt semnate direct de Putin, mai arată publicația engleză.

Arestările printre fizicienii care au lucrat la programul tehnologiei hipersonice au început în 2018, la foarte scurt timp după ce Putin s-a lăudat prima oară că are niște arme-minune imbatabile, contra cărora nu există antidot.

Imediat după aceea, FSB a făcut razii la Institutul Central de Cercetare a Construcțiilor de Mașini (TsNIIMash), la Institutul Central de Aerohidrodinamică N. E. Jukovski (TsAGI) și la Institutul de Mecanică Teoretică și Aplicată Kristianovici (ITAM SB RAS).

De la cel din urmă, primii săltați au fost directorul Aleksander Șipliuk și cercetătorii șefi Aleksander Maslov și Valeri Zvegințev. Primii doi au fost acuzați că au transferat tehnologii secrete către China. De asemenea, Zvegințev a fost învinuit că a vândut documente secrete despre tehnologia hipersonică Iranului. În mod ironic, doar câțiva ani mai târziu, China și Iran sunt principalii aliați ai Rusiei în războiul cu Occidentul.

- Advertisement -

După cum sugerează BBC, acuzațiile sunt destul de șubrede. Ca probă împotriva lui Zvegințev a fost adusă apariția unor informații privind tehnologia rusească într-o revistă de uz intern. Savanții ruși nu au dezvoltat aceste tehnologii singuri, ci în cooperare cu colective de cercetători de vârf din alte țări, prin schimb de informații și proiecte comune.

Așa-zisele acte de înaltă trădare par, de fapt, niște procese firești la nivelul cercetării mondiale, în care diverse institute împart între ele rezultatele studiilor și experimentelor făcute.

Niciunul dintre fizicienii vizați nu lucra direct la programul de înarmare, ci la principiile teoretice privind tehnologia. Ceea ce făceau ei nu era secret. Studiile lor urmăreau procesele fizice care duc la deformarea metalelor la viteze hipersonice. Oricine avea acces la rezultatele cercetărilor, care apoi puteau fi utilizate chiar și în cercetările militare. Însă respectivii fizicieni nu făceau muncă secretă.

- Advertisement -

Fizicianul V. Kudriavțev, de la Institutul Central de Cercetare a Construcțiilor de Mașini, a murit după ce a fost pus sub acuzare și întemnițat. Moartea sa s-a produs în circumstanțe neelucidate până azi.

Un alt fizician acuzat, Roman Kovalev, a fost găsit mort la câteva săptămâni după ce fusese eliberat din arestul preventiv.

Și Dmitri Kolker, șeful Laboratorului de Tehnologii Optice Cuantice din Institutul de Fizică a Laserilor – Filiala Siberia a Academiei de Științe a Rusiei, a decedat. A fost arestat pe când se afla în spital, cu cancer în stadiul patru. FSB-ul l-a luat pe sus, din pat, și l-a dus în arest, unde a murit două zile mai târziu.

Ofițerii FSB au menționat, în discuții private, că arestările s-au făcut cu ordin „de la cel mai înalt nivel“, iar anchetatorii îi raportează direct lui Putin cum merg anchetele și pe cine mai pun sub acuzare.

Avocatul Evgheni Smirnov, care a dezvăluit detalii despre întreaga afacere, spune că Putin este obsedat de ideea că serviciile de informații occidentale vânează tehnologia hipersonică a rachetelor rusești.

Deocamdată, armele puse la punct de Rusia în această privință sunt foarte departe de PR-ul care li s-a făcut ani la rând. Rachetele Kinjal, despre care Putin și Medvedev au spus că sunt imposibil de interceptat, sunt doborâte în Ucraina de bateriile antiaeriene Patriot, a căror tehnologie este veche de peste 4 decenii. Sistemele Patriot livrate de NATO ucrainenilor au fost modificate astfel încât să intercepteze Kinjal atunci când aceste rachete se apropie de destinație și încetinesc. Rata de interceptare depășește 90%.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Necinstea sufletească și ticăloșia senatorului extremist Claudiu Richard Târziu. Obiectivul său: aruncarea României în războaie pustiitoare, de partea Rusiei, în afara UE și a NATO

Filiera putinistă: RTV o promovează pe anarhista Cerva cu cercei în culorile Rusiei, sub formă de inimioară!

VIDEO. Interviurile grețoase făcute de Anca Alexandrescu cu Șoșoacă, de Crăciun și de Paște, înainte de „gâlceava putinistelor”. Acum, conspiraționista de la Realitatea Plus e oripilată de Senatoarea Urlătoare

* România se așteaptă să piardă procesul cu Gold Corporation și să plătească minimum două miliarde de dolari despăgubiri

1 COMENTARIU

  1. Acest exemplu dovedeste ca „Lumea putinista” are potentialul sa se comporte mai idiot decat lumiile unor dictatori din trecut.
    In Germania este cunoscut cazul unuia dintre intemeietorii Mecanicii Cuantice, Werner Heisenberg, care a fost acuzat de laureatul premiului Nobel, Alexander Stark, national-socialist implacabil, ca este „Der weisse Jude” din cauza faptului ca avusese la Leipzig in ani ’30 studenti evrei. Realizand importanta lui Heisenberg pentru dezvoltarea programului nuclear german, Reichsfuehrerul Heinrich Himmler a pus surdina agitatorilor de la „Voelkischer Beobachter” , desi lucrul acesta contravenea principiilor si actiunilor criminale pentru care a trebuit sa inghita pilula de cianura in Mai 1945, evitand astfel strangul pregatit de „Aliati”. In Uniunea Sovietica au existat in timpul „iejovscinei” (1936-1938 ) cazuri de oameni de stiinta celebrii arestati. Printre cazuri as spicui pe cel al lui Lev Landau, arestat si eliberat dupa aproape un an, in urma interventiei laureatului premiului Nobel, Petru Kapitza. Sau al matematicianului Numerov (celebru pentru schema de rezolvare numerica a ecuatiilor diferentiale de gradul doi), impuscat in Septembrie 1941 intr-un beci de inchisoare NKVD in momentul in care grupul de armate NORD, condus de generalul von Leeb, se apropia amenintator de suburbiile Petrogradului. Astfel de cazuri au fost totusi izolate si au durat pana in primele luni ale operatiunii „Barbarossa” cand Stalin a realizat importanta oamenilor de stiinta. Lavrenti Beria a fost un veritabil manager al creeierelor sovietice, scotand din inchisori pe acei oameni de stiinta care ajunsesera acolo pe vremea predecesorului sau („piticul sangeros” Iejov). Chiar si daca era marlan cateodata cu unii dintre ei, Beria a fost suficient de intelept ca sa le ofere conditii bune de lucru si de trai-evident in conformitate cu standardele sovietice. Cand prin 1945 l-a invitat pe Kapitza sa il consulte, Beria l-a expediat ne-elegant dupa ce s-a lamurit in chestiunea ce il interesa. Fizicianul sovietic fiind o celebritate mondiala care lucrase in laboratorul lui Rutherford
    de la Cambridge s-a sifonat si in consecinta s-a plans lui Stalin la care avea acces direct, iar
    dictatorul i-a transmis lui Beria ca „Tov. Kapitza a avut dreptate” si co-natinalul sai mingrelian si-a cerut imediat scuze. Ce sa mai vorbim de Kurceatov care discuta in mod curent cu Stalin si primise de la acesta o vila la tara cum in America si-ar fi permis doar un latifundiar al plantatiilor de bumbac cum ati vazut in „Gone with the wind”. Va inchipuiti ca pe Putin poate sa il telefoneze chiar si un laureat de premiu Nobel rus? Nici vorba. Imi povestea acum mai bine de zece ani un director al unui institut de cercetare fundamentala din oblasta Moscovei, cu oarece rezultate apreciate international in ce priveste extinderea tabelului lui Mendeleev, ca a fost decorat la Kremlin de catre Putin la gramada cu inca cateva zeci, procedura fiind expeditiva ca la executiile NKVD-ului din anii ’30, nici vorba de un dialog sau o receptie cu „tzarul”. Cam asa cum a fost si cu Dumitru Prunariu pentru cei care isi aduc aminte, decorat tot la gramada cu alti „vectori” pe care statul rus ii considera favorabil intereselor sale. Cam asta este diferenta intre Stalin, Beria pe deoparte si Putin pe de alta parte. Ca sa il parafrazez pe Stalin, Putin „s-a imbatat cu propriul succes” si este de o aroganta care o depaseste cu ordine de marime pe cea a celor doi calai mingrelieni. Insa si cu un grad de intelepciune sensibil mai coborat comparativ cu al celor doi decedati in 1953. Este posibil ca daca pe supusii lui Putin nu ii impresioneaza sutele de mii de tineri rusi care au murit si vor muri in Ucraina, sa le dea totusi de gandit valul de persecutii care s-a abatut asupra unora dintre capetele cele mai luminate ale natiunii lor, o veste care ar putea sa fie buna pentru toata lumea, mai putin pentru “intarziatii cognitiv” de care vorbea mai deunazi dl.prof. Papahagi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -