Ungaria a intrat atât de adânc în combinații cu Rusia, încât Viktor Orban nu mai poate ieși din relație nici dacă ar vrea, opinează comandorul Valentin Mateiu, fost analist militar cu 20 de ani de experiență în munca informativă (intelligence), într-un interviu acordat pentru Aktual24.ro. Ofițerul dezvăluie că în februarie 2022, anticipând ocuparea rapidă a Ucrainei de către Rusia, maghiarii au dislocat la frontiera ucraineană trupe echipate cu pontoane – mijloace militare folosite în timpul operațiunilor ofensive la forțarea cursurilor de apă.
Ulterior, când invazia lui Putin a eșuat, maghiarii au căutat justificări pentru acest gest și au pretins că pontoanele au fost aduse pentru a-i ajutora pe refugiați. Dar explicația este extrem de șubredă, pentru că, după cum arată comandorul Mateiu, pontonul e folosit când vrei să ajungi pe malul inamic, nu când vrei să aduci refugiați de pe celălalt mal.
Ungaria tocmai a cerut de la UE să scoată subiectul aderării Ucrainei de pe agenda summitului de săptămâna viitoare și să amâne dezbaterea pe tema bugetului UE, care cuprinde și ajutoare pentru ucraineni.
Orban nu mai are, în acest moment, de ce și cum să se ferească, poziția sa afiliată Rusiei fiind extrem de vizibilă, spune comandorul Mateiu, care presupune că premierul maghiar a negociat cu Putin schimbări de frontieră favorabile Ungariei dacă Ucraina este anexată de ruși.
Mai jos, fragmentul din interviu în care comandorul Valentin Mateiu, fost analist în Armata română și atașat militarla Chișinău, vorbește despre jocul făcut de Ungaria.
Comandor Valentin Mateiu: „Orban nu mai poate să dea înapoi în relațiile cu Putin. Ce a discutat, ce schimbări de frontieră a îndrăznit să gândească cu Ucraina…”
Reporter: Există vreun risc ca acest revizionism soft (al Ungariei – n. red.) să ajungă la un moment dat și hard? Adică dur?
Valentin Mateiu: Nu cred. Pentru că Ungaria, dincolo de regimul Orban, este puternic integrată în Europa și în comunitatea euro-atlantică. Chiar dacă societatea maghiară este în clipa de față divizată. Și cred că vor continua aceste probleme. Dar cred că una este Ungaria și alta este regimul Viktor Orban. Deși acea problemă a exploatării iredentismului a slăbit și a izolat Ungaria. Ungaria a avut un traseu minunat european până când a apărut această acutizare a politicii de diviziune soft. Dar, Cred că punctul culminant al politicii lui Orban în această problemă a reviziunii soft a fost momentul invadării Ucrainei de către Rusia. Un amănunt îmi rămâne în minte mereu: Ungaria a dislocat atunci trupe la frontiera cu Ucraina. Unde au Transcarpatia. Și unde avem o minoritate maghiară în Ucraina acum nemulțumită de politică Budapestei față de conflictul din Ucraina. Dar Orban a dislocat trupe inclusiv cu pontoane!
Reporter: Aici apare un semn de întrebare. De ce?
Valentin Mateiu: Am văzut explicații ale analiștilor maghiari, decente chiar, care spuneau că erau pentru ajutorarea refugiaților. Dar, de obicei, pontonul este când treci de aici dincolo, nu invers! Nu refugiați care vin de dincolo încoace. Pontonul este un mijloc militar folosit neapărat când forțezi un râu! Cred că a fost punctul culminant…
Reporter: Ucrainenii au știut de lucrul ăsta și probabil că de asta au și…
Valentin Mateiu: Îl dau doar ca un amănunt care…
Reporter: E relevant!
Valentin Mateiu: Da, este un amănunt care arată puțin cum stau lucrurile. Noi trebuie să vedem imaginea mare: politica consecventă a Budapestei în sprijinul politicii Kremlinului. Au ajuns în situația în care se opun la orice decizie a Uniunii Europene. Au blocat ajutoarele, continuă să aibă vizite în Rusia. Pentru că, în opinia mea, o asemenea politică este evident că este continuată din inerție, este evident că Victor Orban nu mai poate să dea înapoi în relațiile cu Putin. Ce a discutat, ce schimbări de frontieră a îndrăznit să gândească cu Ucraina… Vom vedea, pentru că este simptomatic acest traseu. Budapesta a zis inițial că avem cooperare energetică, să luăm gaz, a pus mereu în față niște necesități obiective. Dar acolo, jos, a existat întotdeauna un element politic care acum își arată adevărata față. Incapacitatea Ungariei de a se opri în dezvoltarea sau menținerea relațiilor cu Rusia.
UE-USA de ce-l mai tin in brate??
in decembrie 1989, ce credeti ca faceau ungurii??
Si alti vecini!
Minciuni cap-coada,d-le „comandor”!