Reacția lui Dan Suciu vine după ce duminică, la Antena 3, Vâlcov a susținut că, în loc să facă bani din gestionarea rezervelor internaționale, BNR plătește 80 de milioane de euro pe an pentru administrarea lor. Suciu a demontat cu argumente imensele prostii spuse de Vâlcov la o televiziune specializată în a găzdui aberaţii:

  • „În 2017, BNR a realizat nu o pierdere, ci un profit considerabil în principal pe seama bunei administrări a rezervelor internaționale. Rezultatul total al administrării activelor și pasivelor în valută – care includ și rezerva internațională a României – a fost de 1.441.659 mii lei, ceea ce a dus la un rezultat operațional total de 946.889 mii lei și un venit net (profit) al exercițiului financiar de 186.715 mii lei (Situațiile financiare ale BNR la 31 decembrie 2017, pag. 275 -277, Raportul anual pe 2017).
  • „BNR a înregistrat profit în fiecare exercițiu financiar din ultimii zece ani. Administrarea rezervelor valutare constituie principala sursă a rezultatului financiar pozitiv, obținut într-un climat extern caracterizat de randamente scăzute (chiar negative pentru unele valute) pe pieţele financiare relevante în anumite perioade. În acești zece ani, BNR a plătit la bugetul de stat impozit pe profit în sumă de 4.529.700 mii lei (aproximativ 1 miliard de euro).”
  • „Din păcate, dl. Darius Vâlcov alege selectiv o singură cifră din Raportul anual pe 2017 legată de administrarea rezervelor internaționale și a poziției financiare a BNR, considerând că cifra de la pagina 166 a Raportului anual, de minus 80 de milioane echivalent euro este rezultatul total al administrării rezervelor. Interpretarea este complet greșită, dacă nu chiar manipulativă, și ar fi putut fi evitată dacă dl. Vâlcov chiar ar fi citit și nota care spune explicit ce reprezintă acea cifră („O componentă a veniturilor din activitatea de administrare a rezervelor internaționale”).  Pentru mai multe detalii http://www.bnr.ro/Prezentare-Raport-anual-2017-18033.aspx

Ce a spus Darius Vâlcov la Antena 3:

  • „România, sub administrarea BNR, are 36 de miliarde de euro, 3,6 aurul, 103 tone, iar restul de 33 de miliarde euro, dolari şi aşa mai departe, în depozit. Dacă România vrea astăzi să se împrumute 33 de miliarde de euro, ar trebui să plătească aproximativ 1 miliard de euro pe an, dacă împrumutul ar fi pe 10 ani, atât ne-ar costa pe noi ca ţară. BNR, în schimb, administrează portofoliile acestea pe care le are, 33 de miliarde, plus aurul şi obţine, în 2017, minus 80 de milioane de euro. Deci Banca Naţională administrează portofolii de o asemenea valoare şi obţine minus 80 de milioane de euro, că tot zicea BNR că nu le-am citit rapoartele, le-am citit raportul pe 2017. Dacă România s-ar împrumuta astăzi cu 33 de miliarde de euro, ar plăti un miliard de euro pe an. Cam asta este situaţia în România, când unii se cred mai deştepţi şi pe viaţă într-un anume loc, dar probabil şi îmi doresc din tot sufletul ca noul guvernator şi echipa nouă de la BNR să fie o echipă nouă de patrioţi, altfel România nu va putea să scoată capul din ţărână”, a spus Vâlcov la Antena 3, întrebat dacă rezerva de aur a ţării noastre ar trebui adusă în ţară.” (Sursa: G4Media)