Procurorii DNA au năvălit marți la 52 de adrese din București și județul Constanța, pe urmele unei rețele care se ocupă de comercializarea certificatelor false de vaccinare anti-Covid. Dosarul de corupție și fals a ajuns până la Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia și la Spitalul Municipal Mangalia.
Banda, care include cadre medicale și oameni de legătură care distribuie în țară certificatele false de vaccinare, percepe între 50 și 400 de euro pentru fiecare act măsluit. Potrivit unui comunicat DNA, totul a plecat de la Serviciul Teritorial Suceava, unde s-a constituit primul dosar penal cu suspiciuni privind constituire de grup infracțional organizat, corupție și fals comise de funcționari publici pe tot parcursul anului 2021.
E vorba de angajați din sistemul sanitar care falsifică documente privind vaccinarea și care apoi le vând.
Surse judiciare relatează că până acum au fost identificați cel puțin 100 de beneficiari ai certificatelor false eliberate de la Sanatoriul balnear. Actele depistate ajungeau la Suceava, dar există motive să se creadă că au fost livrate în toată țara, astfel că amploarea reală a acestui fals de proporții nu este deocamdată cunoscută.
Până acum, în România s-au constituit sute de dosare penale pentru falsificarea certificatelor de vaccinare. Aceste documente au ajuns și peste granițe, medici de familie și alți funcționari din sistemul sanitar livrându-le atât românilor stabiliți în străinătate (cu precădere Italia), cât și unor cetățeni străini. Autoritățile din Grecia au descoperit certificate de vaccinare la oameni care nu fuseseră imunizați real cu antetul unor medici din Bulgaria, Macedonia de Nord și România.
Fenomenul nu e singular. În Franța, anchetatorii au stabilit că până acum s-au falsificat peste 110.000 de certificate de vaccinare de către rețele care cuprind și lucrători din sistemul medical francez.