Arhiepiscopul Teodosie și incidentul de la slujba oficiată de acesta la Ziua Marinei au produs un val de râs național. Microfonul s-a stricat, iar ceremonia militară a trecut la următorul moment, în timp ce arhiepiscopul încă mai cădelnița, ca într-un film mut. Comic de situație, rupt din Kusturica.
Ziua Marinei din anul 2022 va rămâne mult timp în memoria colectivă, din cauza ridicolului care o învăluie. Invitat la eveniment, Arhiepiscopul Teodosie al Constanței a părut inadecvat și debranșat de momentul solemn la care participa. Microfonul defect și lipsa de coordonare organizatorică au născut comicul involuntar la care am asistat. La plecare, arhiepiscopul Teodosie afurisea: „Înaintea lui Dumnezeu vor răspunde!”
Unii l-au înfierat pe arhiepiscop pentru păcate mai vechi, iar alții s-au întrebat ce mai caută Biserica în spațiul ceremonial militar, dacă România e stat laic?
Poate sau nu să-ți placă persoana arhiepiscopului de Constanța. Eu însumi dezavuez unele dintre declarațiile sale publice. Lipsa de empatie față de cei care au murit de Covid sau elogiul adus lui Putin la începutul războiului din Ucraina nu sunt doar siderante, ci și macabre. Dar a condamna prezența acestuia la ceremonialul militar de la Ziua Marinei dă măsura inculturii și intoleranței celor care o fac.
Biserica și Armata au destinele împletite încă din epoca lui Ștefan cel Mare, când domnitorul cosea pe steagurile de bătălie icoana Sfântului Gheorghe. Soldații români, în Războaiele Mondiale, erau însoțiți de preot, care le da curaj și speranță.
Mai încoace, în Afganistan și Irak, preoții militari le-au stat alături trupelor române. Prezența Bisericii în ceremonia militară e firească și necesară, câtă vreme elementul religios nu e confiscat de politicieni meschini.
Prezența Bisericii în spațiul militar nu transformă România în stat religios, doar confirmă ortodoxia majorității cadrelor militare, într-o țară preponderent ortodoxă. Arhiepiscopul nu a intrat cu forța la Ziua Marinei, el a fost invitat oficial. Nu persoana fizică Teodosie Petrescu a fost lezată și ridiculizată, ci demnitatea de arhiepiscop al Tomisului.
Dacă persoana Teodosie e vremelnică și supusă greșelii, ca noi toți, sacralitatea scaunului arhiepiscopal transcende veacurile, căci are harul lui Dumnezeu. Cu luminile și umbrele sale, arhiepiscopul Teodosie merita ospitalitatea gazdei care știe să-și onoreze oaspeții, cu generozitate și gentilețe.
La Ziua Marinei, lipsa de profesionalism a unora dintre organizatori a născut un episod trist, ce putea fi evitat ușor, prin selecția riguroasă a celor care au în mâini un eveniment militar de importanță națională.
Cu siguranță, marinarii meritau o ceremonie impecabilă, fără accente ridicole. Ei și eroismul lor trebuiau să facă prima pagină a ziarelor, nu microfonul defect al bătrânului și controversatului arhiepiscop de Tomis. N-a fost să fie. Poate la anul.
„Nu persoana fizică Teodosie Petrescu a fost lezată și ridiculizată, ci demnitatea de arhiepiscop al Tomisului.”
Aha. Și mai ce?
Dumnezeu e mare. Dumnezeu e milostiv.
Chiar cred în afirmațiile de mai sus. E singura explicație logică pentru faptul că unor securiști cu haine ridicole, mentalitate mafiotă și averi colosale încă li se permite să vorbească sau să blesteme în numele Lui.
„Văzând cum religia prosperă, credința îmi piere.” ©gargbird 2022
Omul sufera de tulburare histrionica de personalitate. Toate simptomele sunt la locul lor.
Vestea buna e ca se poate trata.
Vestea proasta e ca refuza tratamentul.
Vestea si mai proasta e ca societatea e inerta la exhibitionismul tulburatului si netratatului.