O nouă combinație a lui Marcel Ciolacu este dejucată de Comisia Europeană: Ursula von der Leyen a respins propunerea PSD de a-l numi pe Victor Negrescu într-o funcție de comisar european. Problema este că Victor Negrescu apucase deja să-și plătească acest loc cald, cotizând la partid cu peste 1,2 milioane de lei, după cum dezvăluie Defapt.ro!
Nu se știe, în acest moment, cum va rezolva Marcel Ciolacu (56 de ani) nouă problemă pe care a creat-o prin nominalizarea lui Victor Negrescu (39 de ani), urmată de respingerea acestuia. Fie PSD îi restituie banii europarlamentarului, fie i se găsește o altă poziție publică executivă din care să-și recupereze investiția. Altfel, ca eurodeputat, nu rămâne cu mare brânză în cei 5 ani de mandat (2024-2029).
Combinația lui Ciolacu a căzut pentru că șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (65 de ani), insistă ca România să nominalizeze o femeie pentru poziția respectivă. La Bruxelles, conceptul egalității de gen este luat în serios și se urmărește cu grijă ca în cadrul Executivului european să existe un echilibru.
Marcel Ciolacu și ceilalți lideri ai PSD au crezut până în ultima clipă că e vorba de o glumă și că pot negocia pentru a-l plasa pe Victor Negrescu în funcție, așa cum fusese înțelegerea. Acum a venit „bomba“.
Totul se derulează însă în culise, pentru că – exact cum s-a întâmplat și la desemnarea șefului NATO – lucrurile se discută mai întâi neoficial, astfel încât nimeni să nu ajungă în postura stânjenitoare de a fi nominalizat oficial și apoi refuzat în văzul lumii. Poziția publică este că „premierul României nu a trimis nicio propunere oficială până în momentul actual“.
Însă s-a aflat deja că joi, la întâlnirea cu Ursula von der Leyen, premierul român Marcel Ciolacu l-a propus informal pe Negrescu, care este și europarlamentar. Acest lucru a fost confirmat și de Ciolacu: „Am mers cu un nume. El este actualul vicepreședinte al Parlamentului European, domnul Victor Negrescu. Eu sper ca cel târziu luni să înaintăm propunerea din partea Guvernului României”.
După ce Von der Leyen i-a răspuns lui Ciolacu că nu e acceptabilă propunerea, Negrescu a anunțat joi că „împreună cu mine și cu alți colegi, căutăm să obținem un portofoliu cât mai bun pentru România” și că nu s-a făcut nicio propunere.
Aparențele au fost păstrate, Negrescu insistând: „Ursula von der Leyen este nemulțumită de celelalte propuneri pe care le-a primit până în prezent, 21 de propuneri. E nemulțumită de echilibrul de gen. România nu a făcut încă o propunere, deci nu este nemulțumită de propunerile României”.
În interiorul Comisiei Europene există o mare iritare față de Guvernul României. Totul pleacă de la comportamentul viclean al premierului Marcel Ciolacu. Acesta s-a dus anul trecut la Bruxelles pentru a renegocia condițiile privind reforma pensiilor. Oficialii Comisiei Europene au acceptat varianta propusă de Guvernul român, dar cu condiția ca deficitul bugetar să fie redus.
După ce s-a văzut cu documentele semnate în mână, Ciolacu n-a mai respectat însă partea lui de înțelegere și a accelerat cheltuielile bugetare, creând un deficit imens, de, 6,7% pe 2023. În acest an, deficitul va fi și mai mare, deși ar fi trebuit – conform angajamentului luat de Ciolacu astă-toamnă – să scadă la 5%. În loc de asta, în 2024 Guvernul român estimează că deficitul va ajunge la 7%, iar analiștii financiari spun că sunt premise clare să ajungem la 8-9%!
Nervoși și trași pe sfoară, cei de la Comisia Europeană au epuizat rezervele de răbdare și nu mai sunt dispuși la nicio concesie, mai ales când îl au ca partener de dialog pe Marcel Ciolacu, un politician total discreditat la Bruxelles.